מדינות רבות כבר סגרו את הגבול (צילום: רויטרס)
מהומה לאחר עצירת הרכבת | צילום: רויטרס

הסתערו על הרכבת - ונבלמו בדרך אל החופש: משטרת הונגריה החליטה הבוקר (חמישי) לפתוח את תחנת הרכבת "קלטי" בבודפשט לכניסת מהגרים אחרי יומיים שבהם נותרו בחוץ . לאחר שהצליחו רבים מהם לעלות לרכבת מבודפשט לעיר סופרון, הסמוכה לגבול עם אוסטריה, המשטרה ההונגרית עצרה את הקרונות והורו למהגרים לרדת בעיר בישצ'ה - בה יש מרכז קליטה למהגרים. במקום נוצרה מהומה והמהגרים צעקו: "לא מחנה, לא מחנה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כתב סוכנות "רויטרס" דיווח מהרכבת כי חלק מהמהגרים, בהם גם ילדים ופעוטות, נשכבו על הפסים במחאה על הצעד האלים - ונעצרו. עשרות נוספים נמלטו וחלק ניסו לעלות מחדש לרכבת. קרון אחד פונה על ידי המשטרה, ובשאר הקרונות נרשמה התנגדות. 50 שוטרים הוזעקו לאזור על מנת להשתלט על המהומה. המשטרה הורתה לפליטים להמתין בחום הכבד, בזמן שהם זעקו והתחננו למים.

קודם לכן השמיע ראש ממשלת הונגריה התבטאות קיצונית וטען שבעיית הפליטים אינה קשורה להונגריה: "הם לא רוצים להישאר כאן, זו לא בעיה שלנו". ראש הממשלה טען כי המהגרים המוסלמים "מאיימים לחתור תחת השורשים הנוצריים של אירופה. זו שאלה חשובה, משום שלאירופה ולתרבות האירופית יש שורשים נוצריים. זה לא מדאיג שהתרבות הנוצרית של אירופה בקושי נמצאת בעמדה לקיים את הערכים הנוצריים של אירופה?".

"נוכל להפחית את המסתננים לאפס"

אורבן הוסיף כי הממשלות באירופה צריכות "לשלוט על הגבולות עוד לפני ההחלטה על מספר מבקשי המקלט שאפשר לאכלס". במאמר שפרסם בעיתון הגרמני "אלגמיינה צייטונג" כתב אורבן כי "האזרחים מבקשים מאיתנו לשלוט בסיטואציה ולהגן על הגבולות".

במסיבת עיתונאים שכינס הזהיר כי ראש ממשלת הונגריה שמשבר ההגירה מאיים על הסכם "שנגן" (הסכם הקובע את הגבולות הפתוחים באירופה). "אם לא נקבע מדיניות שמירה על הגבולות, אנחנו מזמינים את משבר ההגירה", אמר אורבן. "המהגרים הם בעיה של גרמניה, אף אחד מהם לא רוצה להישאר בהונגריה", הדגיש אורבן בהתבטאות שנויה במחלוקת, "הונגריה פועלת בהתאם לחוק האירופי". 

אורבן הוסיף כי "הונגריה חייבת שתהיה לה תכנית מוסדרת", שלדבריו צריכה לכלול גדר שלהתמודד עם זרם המהגרים. "אנו ההונגרים מלאים פחדים, אנשים באירופה מפחדים מפני שהם רואים את מנהיגי אירופה שלא מצליחים לשלוט במצב", טען במהלך מסיבת עיתונאים עם נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ בבריסל.

גרגלי גוליאש, מחוקק בכיר בפרלמנט ההונגרי, אמר הבוקר כי "גדר גבול וחוקים קפדניים יותר יכולים לפתור את בעיית ההגירה, ואולי נצליח עד אמצע החודש להפחית את חציית הגבול לאפס". מתחילת השנה הגיעו להונגריה 150 אלף מהגרים, רובם במסלול הגירה המוני דרך הבלקן, ובמדינה מזהירים כי עוד מיליונים בדרך. כדי להתמודד עם שטף הפליטים והמהגרים כינסו אתמול שרי ההגנה מרחבי אירופה ישיבת חירום מיוחדת כדי לגבש מדיניות קליטה, אך לא הגיעו להחלטה משותפת.

תחנת הרכבת בהונגריה (צילום: רויטרס)
"ניסו לדחוף ילדים דרך החלונות" | צילום: רויטרס

הרכבות לצ'כיה ייעצרו על הגבול, מהומה ברציף בבוקר

סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי רבים מהפליטים הבוקר ניסו לעלות בכוח על הרכבת בבודפשט, תוך שהם נתלים על החלונות והדלתות. לאחר שהשוטרים ההונגרים עזבו את המתחם, עובדי רכבת רבים הוזעקו למקום על מנת לנסות ולהדוף את ההמון המסתער ולמנוע אסון או התהפכות. המהגרים המעטים שהצליחו לעלות על הרכבת המבוקשת נופפו ליקיריהם שנשארו מאחור. "רבים ניסו לדחוף את עצמם ואת ילדיהם לתוך הרכבת דרך החלונות והדלתות", סיפר צלם של סוכנות רויטרס.

משטרת אוסטריה הודיעה כי בשלב זה אין רכבות מתחנת "קלטי" לווינה, אך הבהירה כי השוטרים לא ימנעו מהמהגרים להמשיך בדרכם ולא יבדקו אותם. באזור תחנת הרכבת המרכזית בבודפשט התקבצו בימים האחרונים יותר מ-3,000 מהגרים, שהמתינו להחלטת הרשויות על עתידם - ובינתיים נאלצו לישון ברחוב, לחפש אוכל בפחים ולהתקלח ברחוב. מתנדבים סיפקו להם מזון, בגדים ואף תרופות במקרה הצורך, והיום בבוקר חלקם זינקו על הרכבת ונאבקו על מנת לעלות בקרונות.

הרכבות שיוצאות לכיוון בודפשט מסלובקיה וצ'כיה יעצרו בעיר הגבול ההונגרית זוב - כך אומרים בחברת הרכבות הצ'כית, מהלך שיבלום את שטף המהגרים מהמזרח התיכון לבודפשט. נכון לעכשיו, המשטרה ההונגרית נתנה לנוסעים להיכנס לתחנת הרכבת, אבל פעילות הרכבות מערבה הופסקה.

מהומה בתחנת הרכבת בבודפשט (צילום: רויטרס)
"האזרחים רוצים שנשלוט על הגבולות" | צילום: רויטרס

קריאות גוברות בבריטניה: "לקלוט את הפליטים"

זרם הפליטים האדיר גורם גם למשבר ביחסי בריטניה-גרמניה: ה"טיימס" הלונדוני דיווח שיועצים של הקנצלרית אנגלה מרקל העבירו מסר לראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון שלפיו אם בריטניה לא תתרום למאמץ האירופי ותסכים לקבל כמות משמעותית יותר של פליטים, אז גרמניה לא תסייע לה במשא ומתן שהיא מנהלת עם האיחוד האירופי על חיזוק סמכויותיה.

במסיבת עיתונאים שכינסה בברלין טענה אנגלה מרקל כי על מדינות האיחוד האירופי לקלוט את המהגרים כחלק מהאסטרטגיה הכוללת להתמודדות עם משבר ההגירה חסרת התקדים ליבשת. "עבור אלו שנרדפו כפליטים או ברחו ממלחמה, צריכה להיות חלוקה הוגנת באירופה", אמרה הקנצלרית. בסקר שנערך בחודש האחרון ופורסם היום בגרמניה טענו חצי מהאזרחים כי הם מודאגים ממשבר הפליטים.

בבריטניה התחזקו הקריאות לקמרון לקלוט פליטים: ברכבת התחתית בלונדון אף הודבקה מודעה על גבי הקרונות, לפיה "כל הפליטים הסורים בבריטניה ייכנסו לרכבת אחת". גם התגית #refugeeswelcome (הפליטים מתקבלים בברכה) הפכה לוויראלית. ברקע לעימות בין המעצמות נמצאים הקולות שהולכים וגוברים בבריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי, בטענה כי העסקה שבמסגרתה הצטרפה בריטניה לא מספיק טובה. בסביבת קמרון מנסים להגיב לביקורת ואומרים כי בריטניה תישאר באיחוד, אבל רק אם תקבל תנאים יותר טובים ויותר כוח.

ויקטור אורבן, ארכיון (צילום: רויטרס)
"ההונגרים מלאים פחדים". אורבן, ארכיון | צילום: רויטרס