פריצת דרך אבולוציונית (צילום: רויטרס)
פריצת דרך אבולוציונית | צילום: רויטרס

חוקרים מאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון שבארצות הברית טוענים שהצליחו לזהות דפוסי דיבור של גורילה, שבעבר נחשבו לבלתי אפשריים לקופים. גורילה בשם קוקו התפרסמה בזכות היכולת שלה ללמוד את שפת סימנים כדי לתקשר עם השומרים בכלוב שלה. כעת, לטענתם, היא מגלה סימנים המעידים כי היא מסוגלת לדבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מחקרים שנערכו עד היום קבעו את הדעה הרווחת של המדענים בעולם שלפיה ה"ביצועים הקוליים" שמשמיעים כל סוגי הקופים מוגבלים לרעש ספונטני בלבד, כמו למשל צעקה שמביעה הלם עם זיהוי טורף או צעקות להפחדת אויב או יריב בלהקה.

מעבר לכך, המדע סבור שהקופים חסרים את היכולת הקוגניטיבית ובקרת הנשימה הדרושה כדי להשמיע אמירה מאורגנת ומתוכננת מראש. החוקרים מרקוס פרלמן ונתנאל קלארק, שניתחו 71 שעות תיעוד של קוקו הגורילה - חושבים אחרת. "מצאנו דוגמאות שבהן קוקו ביצעה תשע התנהגויות שונות שנעשות מרצון, ונדרשות כדי לשלוט על השמעת קול ושליטה על הנשימה. הם הגיעו למסקנה כי קוקו "למדה את ההתנהגויות והן לא חלק מהרפרטואר הטיפוסי של גורילה".

"היא אינה מייצרת צליל יפה ונקי כאשר היא מתנהגת כך, כמו שאנחנו עושים כשאנחנו מדברים, אבל היא כן יכולה לשלוט בגרונה במידה מספקת כדי להפיק צליל נחירה מבוקר", הסביר פרלמן. "היא מראה את הפוטנציאל לפיתוח לא מעט גמישות בשליטה במערכת הקול שלה. זה לא כמו שליטה אנושית, אבל זו בהחלט שליטה".