אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
עסקת נשק ראשונה בין אירן למעצמות | צילום: רויטרס

פחות מחודש מאז שנחתם הסכם הגרעין בין אירן למעצמות, עסקת נשק ראשונה עם הרפובליקה האסלאמית יוצאת לדרך: חברת צ'נגדו הסינית חתמה על חוזה הספקה עם אירן שבמסגרתו תעביר לה 24 מטוסי קרב מדגם J-10.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שווי העסקה מוערך בכמיליארד דולרים ואת חלקה תשלם אירן בנפט גולמי ב-20 השנים הקרובות. ה-J-10, הידוע בכינוי "Vigorous Dragon", הוא מטוס קרב מתקדם שפותח, כך על פי פרסומים זרים, לאחר שסין קיבלה שרטוטים וזכויות ייצור מישראל על בסיס מטוס "הלביא".

עיבוי מערך ההגנה האווירית (צילום: רויטרס)
עיבוי מערך ההגנה האווירית | צילום: רויטרס

הלביא הישראלי פותח ונבנה בתעשייה האווירית בשנות ה-80, אך ממשלת ישראל החליטה לגנוז את הפרויקט בשל עלויות גבוהות ולאחר שארצות הברית הציעה מטוסי קרב מתקדמים מדגם F-16. בשלב זה הוחלט לאפשר את מכירת התכניות לסינים.

עיבוי מערך ההגנה האווירית של אירן 

מדובר במטוס חד מנועי בעל טווח טיסה של 2,900 קילומטרים. אירן מתכוונת להשתמש בו להגנה על שמי המדינה ולתקיפת מטרות ברחבי המפרץ הפרסי. על פי מומחי ביטחון, בישראל ובארצות הברית מסתכלים בדאגה על העסקה, שצפויה להקשות על פעולת צבאות זרים באזור.

הלביא הישראלי (צילום: תעשייה אווירית)
הלביא הישראלי | צילום: תעשייה אווירית

מטוסי הקרב משתלבים במערך הגנה אווירית נרחב שבונה אירן, במטרה לשבש ניסיונות פעולה או תקיפה של מטוסי קרב אמריקניים או מטוסים של בנות בריתה. למרות שמדובר במספר קטן יחסית של מטוסים, העסקה עשויה עוד להתרחב בעתיד.

מבחינת סין מדובר בהישג כפול - הזרמת כסף לתעשיות הביטחוניות שלה שמשוועות לעבודה, ודריסת רגל ראשונה באירן וקביעת מעמדה כמעצמה עולמית על ידי ביצוע עסקאות נשק במפרץ הפרסי. בהמשך צפויה גם פקיסטן לקנות את מטוס הקרב הסיני.