כוננות גבוהה בבריטניה (צילום: רויטרס)
כוחות ביטחון בממלכה, ארכיון | צילום: רויטרס

מומחי ביטחון בבריטניה מזהירים כי הנהירה ההמונית של תומכי דאע"ש האירופאים אל מעוזי הארגון בסוריה ועירק תיבלם בקרוב - ובמקומה יישארו פעילי המדינה האסלאמית בגבולות הממלכה, במטרה לבצע בה מתקפות טרור - כך מפרסם עיתון ה"גרדיאן" המקומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הערכות המומחים, החלטת הפרלמנט הבריטי להצטרף לקואליציית הלחימה בדאע"ש עשויה לשנות את דרכי הפעולה של תומכי הארגון במערב. פרופ' פיטר ניומן, ראש מרכז הלאומי לחקר אלימות פוליטית, הסביר כי "בעיניהם של תומכי דאע"ש, ההחלטה הבריטית על הוצאת מתקפות אוויריות נגד הארגון, העבירה את קו האש מסוריה ועירק אל תוך בריטניה".

המומחה הוסיף ואמר כי על אף שהחשש המרכזי של מדינות המערב, ובהן בריטניה, מפני אזרחי המדינה שישובו מלחימה בעירק ובסוריה, יש לשים לב דווקא לתומכי ארגון המדינה האסלאמית המתגוררים בבריטניה - גם אם לא יחליטו להצטרף ללחימה במזרח התיכון.

פעילי דאע"ש, ארכיון (צילום: חדשות 2)
פעילי דאע"ש, ארכיון | צילום: חדשות 2

"הקונפליקט בין המערב לדאע"ש מלהיב את תומכי הארגון" 

"התומכים המקומיים הללו מפיצים בהתלהבות את רעיונות הארגון ברשתות החברתיות בקיצוניות ברורה", הוסיף ניומן. "הם אולי מדברים על נסיעה לסוריה, אך הם לא עשו זאת עדיין. יש מאות פעילים כאלה בבריטניה שמפיצים חומרים ומתבטאים בקנאות דתית על פעולות פוגעניות".

המומחים הסבירו בנוסף כי הקונפליקט בין הארגון האסלאמי הקיצוני למערב הרבה יותר מלהיב את הג'יאהדיסטים הבריטים לעומת הדינמיקה הפנימית של מלחמות האזרחים בסוריה או בעירק: "עכשיו, לאחר שהמתקפות האוויריות החלו, רואים באופן ברור שתומכי הארגון נלהבים יותר לפעול לעומת קודם לכן, כשהמערב היה פסיבי בנושא".

גורמי הביטחון בממלכה חוששים גם מפני האתגר המודיעיני הניצב בפני סוכנות הביון המקומית, עם הצטרפותם של מאות בריטים מוסלמים למעגל התמיכה בדאע"ש. "הבעיה הופכת להיות של קיבולת. אי אפשר לעקוב אחרי כל כך הרבה אנשים כל הזמן", הסביר פרופ' ניומן. "במצב כזה יהיה קשה מאוד לעצור פעולות דלות אמצעים כמו עריפת ראשו של אדם ברחוב".

דיויד קמרון ראש ממשלת בריטניה (צילום: חדשות 2)
מוביל במאבק, קמרון | צילום: חדשות 2

הקהילה המוסלמית בבריטניה: "דוחקים את הצעירים לידי הרדיקלים"

גם ראשי הקהילה המוסלמית בבריטניה הזהירו כי המדיניות הבריטית עלולה לדחוק צעירים מוסלמים המתגוררים במדינה אל חיקן של קבוצות רדיקליות. לדבריהם, סירוב הממשל לערב אותן בקבלת החלטות כמו זו על התקיפות האוויריות, מגביר את הניכור שחשים הצעירים הדתיים בממלכה.

"אנחנו אומרים לצעירים שלנו כל הזמן שיהיו מעורבים בפוליטיקה המקומית, אך הם אומרים שגם ככה הממשל לא מקשיב למוסלמים. חייב להיות דיאלוג בונה איתנו, אחרת נאבד שליטה על הצעירים", אמר ארון קאהן, העומד בראש אחד הארגונים המוסלמים הגדולים בבריטניה.

הדברים נאמרים לאחר שבשבוע שעבר חשף ראש ממשלת עירק כי המדינה האסלאמית מתכננת פעולת טרור ברכבות התחתיות בניו יורק ופריז. גורמי ביטחון בארה"ב ובצרפת טענו כי הם לא מכירים את הדיווחים הללו ושאין להם כל אימות, אך האבטחה תוגברה בערים כדי לא לקחת סיכון מיותר.