מועצת זכויות האדם של האו"ם התכנסה היום (שני) בז'נבה לדיון על המצב בעזה. הארגון שגינה את ישראל פעמים רבות, יותר מכל מדינה אחרת, הציג דוח ראשוני על מבצע "צוק איתן" שמותח ביקורת חריפה על התנהלות צה"ל במהלך ימי הלחימה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סגנית נציב זכויות האדם של האו"ם, פלביה פנסיירי, טענה במהלך הדיון כי "ישראל הפרה את החוק הבינלאומי וחלק מפעולותיה עשויות אף להיחשב לפשעי מלחמה". עוד הוסיפה בפתח הדיון כי "הקיץ האחרון בעזה היה קטלני והרסני במיוחד, הוא היה האחרון בסבב האלימות שנמשכת כבר שנים".

על פי הנתונים שאספו אנשי האו"ם, 1479 אזרחים נהרגו בעזה, רבים מהם נשים וילדים. עוד נטען כי רק 13.7% מההרוגים הם אנשי הזרועות הצבאיות - נתונים שאינם עולים בקנה אחד עם אלה של גורמים בישראל ובצה"ל שטענו כי מאות רבות של לוחמי חמאס נהרגו במהלך המבצע ברצועה.

ישראל - הגורם המרכזי המסייע לשיקום עזה (צילום: רויטרס)
ההרס בעזה, ארכיון | צילום: רויטרס

הדוח מתאר את מצב האוכלוסייה האזרחית בעזה בימי המבצע. "התושבים מצאו את עצמם במצב בלתי אפשרי - לכודים בין ההריסות להפגזות, בלי מקום לברוח אליו", נטען בדוח. "בימים אלו האווירה הפכה מפחד לייאוש, הפליטים שבורחים לים התיכון מעזה מוכיחים את המצב הזה".

בישראל הביעו לאחר המבצע התנגדות לפעול בשיתוף עם ועדת הבדיקה של האו"ם, אך שם ממשיכים לבדוק את אירועי הלחימה. "אני יודעת שבישראל קמה ועדת בדיקה, אנו נמשיך לעקוב אחרי החקירות האלה", אמרה פנסיירי שקראה לשני הצדדים לשתף פעולה עם חוקרי האו"ם.

הנציג הפלסטיני המשיך להלום גם הוא בישראל כשאמר כי "אנו רוצים להביע את אכזבתנו מכך שישראל אינה מוכנה לשתף פעולה עם הארגון. היא לא מכבדת את החוק הבינלאומי, היא מדינה שמפירה את החוק ומפעילה טרור נגד אזרחים".