רגיעה או הסלמה? בצל המתיחות הגוברת בין וושינגטון לטהרן והאיומים משני הצדדים, מבהיר היום (שלישי) המנהיג העליון של אירן עלי חמינאי כי לא תהיה מלחמה עם ארצות הברית. עם זאת, הדגיש חמינאי כי הוא לא מתכוון לנהל משא ומתן על הסכם הגרעין. בפגישה עם מפקדי הכוחות המזוינים ובכירים במשטר אמר: "הבחירה היחידה של העם שלנו היא התגוננות מפני 'השטן הגדול'".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הכחיש היום את הדיווח שפורסם הבוקר בניו יורק טיימס, לפיו ארה"ב שוקלת לשלוח כ-120 אלף חיילים למזרח התיכון. "אני חושב שאלו פייק-ניוז. אני מוכן לעשות זאת, אבל לא תיכננו את זה", הבהיר טראמפ. "אם היינו מתכננים דבר כזה, היינו שולחים הרבה יותר חיילים מהמספר שפורסם".

מוקדם יותר היום נשמעו דווקא מסרים תוקפניים מצד אירן. יועצו הקרוב של הנשיא האירני פרסם בחשבון הטוויטר שלו מסר באנגלית לטראמפ: "רצית הסכם גרעין טוב יותר? נראה שתקבל מלחמה במקום".

חלפני הכספים בטהרן חוששים יותר מקריסה מאשר מלחמה (צילום: רויטרס, חדשות)
מסרי הרגעה? עלי חמינאי | צילום: רויטרס, חדשות

הסאמדין אשנה, יועץ של הנשיא רוחאני ומי שנחשב למקורב וחבר במעגל הפנימי של ההנהגה האירנית, התייחס בטוויטר למתיחות עם וושינגטון ולהצהרות הנשיא טראמפ. "רצית עסקה טובה יותר עם אירן, אך נראה שאתה עומד לקבל מלחמה במקום", כתב.

היועץ הקרוב אף התייחס ליועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, שנחשב למוביל המדיניות התקיפה מול אירן: "זה מה שקורה כשאתה מקשיב לאיש עם השפם (בולטון). בהצלחה בשנת 2020!".

התגובה לאירן: 120 אלף חיילים אמריקנים?

בעיתון הניו יורק טיימס דווח הבוקר כי שר ההגנה האמריקני, פטריק שנהאן, הציג בפני המועצה לביטחון לאומי והנשיא טראמפ, תוכנית לשליחת 120 אלף חיילים למזרח התיכון, במקרה של תקיפה אירנית נגד כוחות ארצות הברית או האצת תוכנית הגרעין. אמש החריף הנשיא האמריקני את הטון והזהיר את אירן מפורשות מביצוע "טעות חמורה".

צינורות נפט של ארמקו בסעודיה (צילום: רויטרס, חדשות)
צינורות הנפט שניזוקו במתקפה במפרץ | צילום: רויטרס, חדשות

התוכנית הזו מגיעה על רקע האיומים מצד אירן כי תיסוג מחלק מהתחייבויותיה בהסכם הגרעין. היועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, הורה להתחיל בביצוע התוכנית, שמטרתה היא אבטחת הכוחות האמריקנים ולא פלישה לאירן, שכן - פלישה מצריכה מספר רב יותר של חיילים.

כוחות משמרות המהפכה של איראן (צילום: AP, חדשות)
יתעמתו עם חיילים אמריקנים? משמרות המהפכה | צילום: AP, חדשות

ההתפתחויות וההסלמה משקפים את השפעתו של בולטון על החלטות ארצו, שכן בולטון הוא אחד מבכירי הממשל שדחף הכי הרבה לעימות עם אירן, כבר מכהונת הנשיא ג'ורג' וו בוש. שליחת החיילים למזרח התיכון נוגדת את המדיניות עליה דיבר טראמפ בקמפיין הבחירות, לפיה: ישיב את החיילים למדינתם. ייתכן וטראמפ יהיה הנשיא ששלח הכי הרבה כוחות אמריקנים למזרח התיכון.