ארה"ב ואירן ממשיכות להחליף מסרי אזהרה וגם איתותים לפשרות, ובישראל פוקחים עין: במהלך סוף השבוע ארה"ב החלה לתגבר כוחות במפרץ הפרסי וגם הודיעה על שליחת עוד טילי פטריוט - אך טראמפ גם אותת כי הוא מוכן לעסקה חדשה עם טהרן. אמש (שבת) פורסם בחדשות סוף השבוע כי ישראל וארה"ב חולקות מידע משותף בעניין הזה וישראל עוקבת בדריכות אחר המצב הנפיץ במפרץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בתקשורת האמריקנית, שדיווחה על המתיחות מול אירן, הזכירו בהקשר זה את הביקור שערך לאחרונה היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת בוושינגטון ופגישתו עם מקבילו ג'ון בולטון, שידוע כמי ששש אלי קרב - במיוחד מול אירן. בארה"ב הבהירו: "יש לנו הערכות מבוססות שאירן מתכננת מתקפות נגד אינטרסים אמריקנים ונגד בנות בריתה באזור".

בשלב הזה האמריקנים לא פורסים טילי פטריוט במרחב הישראלי, אבל זה עשוי להשתנות בעתיד. ישראל נערכת גם בהיבט מודיעיני וגם בהיבט מבצעי אל מול המצב הנוכחי. אם האירנים יידחקו לפינה על ידי האמריקנים ייתכן שהם ינסו לפעול גם ברמת הגולן ובלבנון, ולכך ישראל תצטרך להמשיך להיערך. ארה"ב אמנם לוקחת ברצינות את האיומים האירניים, אבל בצד השני טראמפ מאותת שהוא דווקא מוכן לעסקה חדשה עם האירנים - עד כדי כך שלפי דיווח ב-CNN הבית הלבן העבירה לטהרן את מספר הטלפון הישיר של הנשיא.

הזעם באירן יגלוש לצעדים מול ישראל? (צילום: רויטרס, חדשות)
הזעם באירן יגלוש לצעדים מול ישראל? | צילום: רויטרס, חדשות

נושאת המטוסים האמריקנית "לינקולן" חצתה את תעלת סואץ בדרכה למפרץ הפרסי על מנת להבטיח את אספקת הנפט בעקבות הרחבת הסנקציות. בארה"ב החליטו על תגבור פיקוד המרכז שמשגיח על האזור במשחתת נוספת - ארלינגטון - וגם בסוללת טילי פטריוט נגד טילים. טראמפ אמר ביממה האחרונה: "יש בידינו מידע, לא כדאי שתדעו אותו, מדובר באיומים חריפים". עם זאת, הוא הדגיש: "הם (האירנים) היו צריכים להתקשר אליי ולשבת איתי, אנחנו יכולים להגיע לעסקה הוגנת. אנחנו פשוט לא רוצים שיהיה להם נשק גרעיני, זו לא בקשה גדולה מדי".

מוקדם יותר אתמול, ראש המועצה האסטרטגית לענייני החוץ של אירן, כאמל חראזי, הציג את טענות מדינתו כלפי האיחוד האירופי על רקע חוסר ההתערבות והעלמת העין מפני הסנקציות האמריקניות המוטלות על אירן - כך לדבריו. הוא הזהיר כי המשך קיום הסכם הגרעין מ-2015 עומד בפני סכנה וחלון ההזדמנויות של אירופה לתקן את העוולות הולך ומתקצר.

מאיים בהשמדת אירן, הנשיא טראמפ (צילום: רויטרס, reuters)
האירנים קיבלו את המספר הישיר של טראמפ | צילום: רויטרס, reuters

"העם האירני מאד פסימי וחסר אמונה בממשלות האירופיות בגלל אי מילוי התחייבויותיהן והסכמה עם מדיניות הסנקציות של ממשל טראמפ", אמר חראזי. היועץ האירני המיוחד הדגיש כי המועד האחרון של אירופה לפצות על ההתנהלות שלה מול אירן הוא בחודשיים הקרובים. הבכיר קרא לאירופה למנוע מההסכם "למות", כדבריו.

את הדברים אמר חראזי בפגישה שקיים עם מריאל דה סרנז, יו"ר ועדת החוץ של צרפת. הוא הדגיש את הסיבות להחלטות שהתקבלו באירן בתקופה האחרונה, לפיהן אירן תבלום חלק המההתחיבויות שלה בהסכם הגרעין. הנציגה הצרפתית מצדה, הביעה צער והסתייגות מהסנקציות האמריקניות והלחץ על אירופה מצד וושינגטון לפרוש מהסכם הגרעין. "אם אירן תחליט ליסוג מהגרעין זו תהיה החלטה שיכולה לערער את היציבות שההסכם השיג", אמרה.

רשת CNN האמריקנית דיווחה כי גורמים בבית הלבן העבירו לידי האירנים מספר טלפון ישיר לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. המספר הועבר לאירן באמצעות מתווכים משוויץ - זאת במטרה ליצור ערוץ קשר ישיר בין אנשי משמרות המהפכה בטהרן לנשיא האמריקני - כך טוען גורם דיפלומטי שהמהלך הזה נודע לו.

רוחאני מאיים (צילום: רויטרס, AP, חדשות)
רוחאני ונתניהו, ארכיון | צילום: רויטרס, AP, חדשות

ביום חמישי האחרון, אז הועבר מספר הטלפון - כך על פי הדיווח - התייחס גם הנשיא עצמו למהלך הזה ואמר: "הייתי רוצה לראות את האירנים מתקשרים אליי". בבית הלבן טוענים כי כוונותיו של טראמפ בעניין הזה הן כנות. למרות כוונת ארה"ב והעברת המספר לידי המתוכים השוויצרים - הוא טרם הועבר לאירנים, וכלל לא בטוח שיועבר.

לדברי הגורם, סביר ששוויץ לא תעביר את המספר לטהרן - אלא אם האירנים יבקשו זאת, וניתן להניח בסבירות גבוהה שלא יבקשו אותו. בבית הלבן סירבו לאשר את הדיווח לפיו מספר ישיר לנשיא טראמפ הועבר לגורם כלשהו.

שיחת טלפון אמנם טרם התקיימה בין טראמפ לגורמי השלטון באירן - אך לאירנים כבר יש תשובה עבור הנשיא האמריקני - והיא שלילית. סגנו של ראש משמרות המהפכה באירן השיב אתמול לאיומים המרומזים שנשמעו מצידו של טראמפ במהלך הלילה, ולמהלכים הצבאיים האחרונים של ארצות הברית באזור - שכללו העברת נושאת מטוסים ואמצעי לחימה רבים והבהיר: "אנחנו לא נקיים שיחות עם ארצות הברית ועם וושינגטון. ארצות הברית לא תעז לפתוח במתקפה צבאית נגדנו".

ועל רקע הניסיונות לשיח בין הניצים, שר ההגנה האמריקני, פטריק שאנהאן, הורה אתמול להציב סוללות פטריוט חדשות במזרח התיכון לאור האיום הגובר מצד אירן. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, ההחלטה התקבלה לאחר שממשל טראמפ קיבל אינדיקציות לגבי מתקפה אפשרית של אירן באזור.