פוטין, ארדואן ורוחאני (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
פוטין, ארדואן ורוחאני (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

רוסיה, אירן וטורקיה גינו היום (שישי) את החלטת הנשיא טראמפ להכיר בריבונות ישראלית בגולן. "מדובר בהפרה בוטה של החוק הבינלאומי – במיוחד של החלטה 497 של האו"ם – ומהווה סכנה לשלום ולביטחון במזרח התיכון", נכתב בהצהרה המשותפת, בתום הסיבוב ה-12 של שיחות השלום לגבי סוריה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הנשיא טראמפ הודיע במהלך ביקורו של נתניהו בוושינגטון בזמן קמפיין הבחירות כי ארה"ב תכיר ברמת הגולן כשטח ישראלי ולא כשטח כבוש. בתגובה, במפה של מחלקת המדינה שהציג שליחו של טראמפ למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, נראתה רמת הגולן כחלק אינטגרלי מישראל ולא הוגדרה שם כשטח כבוש.

טראמפ. מאיים (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ. "מסכן את המזה"ת" | צילום: רויטרס, חדשות

ההצהרה גררה תגובות זועמות רבות: במהלך דיון מיוחד במועצת הביטחון של האו"ם, שהתקיים לבקשתה של סוריה בעקבות ההחלטה, מדינות רבות שחברות במועצה גינו את המהלך האמריקני.  שגריר בריטניה באו"ם, קארן פירס, אמר כי החלטת ארה"ב מנוגדת להחלטת האו"ם משנת 1981, ואילו שגריר רוסיה, ולדימיר שפרונקוב, אמר כי וושינגטון הפרה החלטות קודמות של האו"ם - והזהיר: ההכרה עלולה להגדיל את אי-היציבות במזרח התיכון. גם צרפת, גרמניה, בלגיה ופולין הביעו חשש מפני ההשלכות הרחבות בעקבות "הכרה בסיפוח בלתי חוקי" של "רמת הגולן הכבושה".

השגריר הסורי לאו"ם, בשאר ג'עפרי, כינה את הצעד "חלק מפרוייקט קרימינלי של ארצות הברית", ואמר כי מדובר במהלך חד צדדי, שאין לו לגיטימציה פוליטית, משפטית או מוסרית. הוא הוסיף: "הצהרתו של הנשיא טראמפ היא סטירה בפני העולם". גם סעודיה ואיחוד האמירויות הצטרפו לביקורת, ואמרו כי השטח הוא אדמה ערבית.

משפחת נתניהו בגולן (צילום: קובי גדעון, לע״מ, חדשות)
נתניהו בגולן. בירך על המהלך | צילום: קובי גדעון, לע״מ, חדשות



מזכ"ל האו"ם לעניינים פוליטיים, רוזמרי דיקרלו, אמר כי עמדת האו"ם בגולן ידועה וברורה. "אנו מקווים שההתפתחויות האחרונות לא יובילו לנקיטת פעולות העלולות לערער את היציבות היחסית של המצב בגולן", אמר דיקרלו.

ראש הממשלה נתניהו, מנגד, בירך על ההחלטה כמובן - ולאחרונה אף הצהיר כי יקום יישוב בגולן על שמו של הנשיא טראמפ. נתניהו הודיע על המהלך השנוי במחלוקת על רקע ההכרה האמריקנית ברמת הגולן כשטח ישראלי, במהלך טיול שקיים באזור עם משפחתו. "יש צורך לבטא את ההערכה שלנו בקריאת שמו של יישוב או קריה על שמו של דונלד טראמפ ברמת הגולן, ואני אביא את זה לממשלה בקרוב", אמר לכתבים.