בדרך להסלמה? נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז אמש (רביעי) על הטלת סנקציות חדשות על אירן, בתגובה לאיום מצד טהרן בדבר כוונתה לסגת מהתחייבויותיה בהסכם הגרעין אם הלחץ שוושינגטון מפעילה יימשך. במקביל, בארה"ב דווח כי משחתות אירניות חומשו בטילים בליסטיים באופן שמאיים על האינטרסים האמריקניים במפרץ הפרסי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

טראמפ חתם על צו נשיאותי המטיל עיצומים חדשים על ייצוא של שורת מתכות, המהוות כ-10% מרווחי הייצוא של אירן, שההכנסות ממכירתן עשויות לסייע במימון תוכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית. הסנקציות החדשות מאפשרות גם הטלת עיצומים על גופים פיננסיים שמקיימים עסקים עם ענפי הברזל, הפלדה, האלומיניום והבדיל באירן.

"אירן יכולה לצפות לצעדים נוספים כל עוד היא לא משנה באופן ניכר את התנהלותה", אמר טראמפ. לדבריו, הצו שעליו חתם "מעביר מסר לשאר העמים ולפיו לא תתקבל יותר הכנסת פלדה ושאר מתכות אירניות לנמליהם". הצעד של הנשיא מגיע שעות אחרי שבכיר בבית הלבן אמר כי הממשל האמריקני מתכוון להטיל סנקציות חדשות על אירן "בקרוב מאוד".

ביום השנה לפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין, נשיא אירן חסן רוחאני הכריז על שורת צעדים שנראה שעדיין לא מהווים הפרה של תנאי ההסכם, אך קיים חשש אמיתי שזה יקרה בעתיד אם אירן תמשיך במסלולה הנוכחי. "לפי שעה, אם כלום לא ישתנה, זאת עשויה להיות פצצה מתקתקת", אמר בכיר באיחוד האירופי.

נאבקים לשמור על ייצוא נפט, אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
אחרי הנפט, עיצומים על ייצוא מתכות | צילום: רויטרס, חדשות

אחד הצעדים המרכזיים עליהם הכריז רוחאני הוא הפסקת מכירת מים כבדים ואורניום מועשר למדינות אחרות. הסכם הגרעין הקיים מתיר לאירן למכור את מאגריה המועשרים מתחת לרמה המקסימלית, אך בפועל וושינגטון כבר מנעה את המשך המכירה באמצעות העיצומים שהטילה בשבוע שעבר. נכון לעכשיו, מאגרי האורניום המועשר של אירן עדיין נמוכים מהרף העליון שנקבע בהסכם.

רוחאני גם איים שארצו תחזור להעשיר אורניום מעבר לרמה המותרת על-פי ההסכם בתוך 60 יום, אלא אם שאר המעצמות החתומות על ההסכם ימצאו דרך להגן על תעשיות הנפט והבנקאות של אירן מפני העיצומים האמריקניים.

טים מוריסון, עוזר מיוחד לנשיא ארה"ב, אמר במסיבת עיתונאים כי וושינגטון "לא סיימה" עם העיצומים על אירן. "הנסיגה של אירן מחלק מההסכם היא לא פחות מסחיטה של מדינות אירופה". הבכיר הזהיר בנקים, משקיעים ועסקים באירופה מקיום קשרים כלכליים עם אירן שלא מבוססים על תשלום בדולרים. לדבריו, כל מי שיפר את הסנקציות האמריקניות "יאותר וייתן על כך את הדין".