פומפיאו בביקורו האחרון בקוריאה הצפונית (צילום: רויטרס, חדשות)
פומפאו וקים, לפני חודש וחצי | צילום: רויטרס, חדשות

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר אמש (חמישי) ששליט צפון קוריאה קים ג'ונג און אישר בפניו כי הוא מוכן להתפרק מנשק גרעיני. "הוא אמר לי את זה באופן אישי", אמר פומפאו בתדרוך לעיתונאים בבית הלבן, חמישה ימים לקראת הפסגה ההיסטורית שתיערך בסינגפור. קודם לכן אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי ייתכן שהוא והשליט הצפון קוריאני יחתמו על הסכם שיביא לסיום מלחמת קוריאה כבר ביום שלישי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אני מעודד מכך שקים מוכן לקבל את ההחלטה האמיצה להתפרק לחלוטין מנשק גרעיני בדרך שאינה הפיכה", הוסיף פומפאו. לדבריו, הנשיא טראמפ לא יקבל שום פתרון אחר מלבד פירוק מלא מגרעין בחצי האי קוריאה. כשנשאל האם הייתה התקדמות בצמצום הפערים בסוגיית הפירוק, השיב פומפאו בחיוב: "ההתקדמות שלנו בנושא נעה בצעדים קטנים".

מזכיר המדינה ציין כי הנשיא טראמפ אופטימי לקראת הפסגה, אך ניגש אליה בעיניים פקוחות. "אנו מעוניינים בצעדים ממשיים מצד צפון קוריאה, לא רק מילים", אמר, והוסיף: "פירוק מנשק גרעיני יסלול את הדרך לעתיד טוב יותר עבור צפון קוריאה".

"מוכן להזמין את קים לוושינגטון"

במסיבת עיתונאים משותפת שנערכה קודם לכן עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה בבית הלבן, אמר טראמפ כי ישמח לנרמל את היחסים עם פיונגיאנג. הנשיא ציין כי "בהחלט" ישקול להזמין את קים לארה"ב, אם הפגישה ביניהם תהיה מוצלחת. "אם הכל ילך טוב, אני חושב שזה יכול לקרות", אמר טראמפ. הוא ציין שיעדיף שהביקור עם קים ייערך בבית הלבן מאשר באחוזה הפרטית שלו מאר-א-לאגו בפאלם ביץ', פלורידה. "אולי נתחיל בבית הלבן", אמר. 

הנשיא האמריקני הוסיף שהוא מאמין שקים מוכן לעשות משהו שיהיה משמעותי עבור השליט עצמו, משפחתו וצפון קוריאה כולה. "אנחנו יכולים לחתום על הסכם שישמש כשלב הראשון", אמר הנשיא. "זה כנראה יהיה החלק הקל. החלק הקשה יבוא לאחר מכן". לדבריו, על צפון קוריאה מופעל כעת "לחץ מירבי", אך הדגיש כי "אנחנו לא מתכוונים להשתמש במונח הזה יותר בגלל שאנחנו נכנסים למשא ומתן חברי".

טראמפ הוסיף כי "ייתכן שאחרי המפגש אחזור להשתמש בו. אם אחזור להשתמש במונח 'לחץ מירבי' שוב לאחר הפגישה, המשמעות תהיה שהמו"מ לא צלח". לדבריו, אם הפסגה תיכשל "אני לגמרי מוכן לקום וללכת". "עשיתי זאת כבר בעבר", אמר.

לראשונה מאז קיבל את המכתב משליט צפון קוריאה בשבוע שעבר, טראמפ התייחס לתוכן האיגרת שנמסרה לידיו באופן אישי. לדבריו, המכתב מקים "היה חביב מאוד" והסתכם בדרישת שלום לנשיא האמריקני. הוא לא פירט מעבר לכך, מלבד כשציין "אנחנו מצפים מאוד לראות אותך".