20 טאבלטים חולקו לבני שבט הפיגמים (צילום: משרד החוץ)
20 טאבלטים חולקו לבני שבט הפיגמים | צילום: משרד החוץ

בקמרון שבאפריקה חי שבט ילידים בשם "באקה" של בני הפיגמים המכונים גם "ננסים". זהו אחד השבטים המבודדים והעתיקים ביותר ביבשת, אך לאחרונה חל שינוי דרמטי באורח חייהם של בני השבט - בזכות משרד החוץ הישראלי. אגף מש"ב במשרד החוץ התגייס למשימת חיבור השבט לעולם ובעזרת טכנולוגיה סולארית הוקמה תשתית אינטרנט לוויינית וחולקו טאבלטים לילדי הכפר, שלראשונה בחייהם יצרו קשר עם בני גילם ממדינות אחרות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בית הספר בכפר הנידח נחשב לאחד הנכשלים במדינה אפילו בסטנדרטים אפריקנים ובזכות הפרויקט אותו הובילה ישראל הוא התאים את עצמו למאה ה-21, רמת ההוראה בו עלתה בצורה דרמטית והוא הפך למוסד החינוכי המבוקש ביותר באזור. החיבור לאינטרנט גם מהווה כלי להתמודדות עם אפליה ופנאטיות דתית.

זינוק בביקוש המורים ללמד בבית הספר (צילום: משרד החוץ)
זינוק בביקוש המורים ללמד בבית הספר | צילום: משרד החוץ

התפשטות הבנייה העירונית, התיעוש המוגבר, האפליה על רקע דתי ואתני, ומיעוט מקורות תעסוקה גרמו לתחלואה, להרס המרקם החברתי ולקיצור תוחלת החיים בקרב בני השבט. לכן הוחלט באו"ם להתחיל בפרויקט סיוע מיוחד לתושבי הכפר. אגף מש"ב במשרד החוץ נבחר להשתתף בפרויקט על רקע מיתוגה של ישראל כמעצמת הייטק והיותה מובילה בתחום של הדרכת מורים במדינות מתפתחות. התגייסות ישראל התקבלה בהערכה רבה על ידי ארגוני האו"ם בקמרון וצוינה לשבח בפורומים הומניטריים שונים.

פער גדל בין מדינות עשירות לעניות (צילום: משרד החוץ, חדשות)
בזכות הפרויקט: ילדי השבט חוברו לעולם | צילום: משרד החוץ, חדשות

עוד משחר ההיסטוריה הופיעו עדויות על קיומם של שבטי הפיגמים באפריקה. "לוחמים זעירים" ו-"גמדים מרקדים", כך אוזכרו בני השבט בכתביו של ההיסטוריון היווני הרודוטוס בשנת 500 לפני הספירה.

ילדי השבט שחיים ביער (צילום: משרד החוץ)
ילדי השבט שחיים ביער | צילום: משרד החוץ
התגייסות ישראל צויינה לשבח באו"ם (צילום: משרד החוץ)
התגייסות ישראל צויינה לשבח באו"ם | צילום: משרד החוץ

בסוף המאה ה-19, בשיאו של עידן הקולוניאליזם, כאשר החלו האירופאים למפות באופן מדעי יותר את אפריקה ואוכלוסייתה, אכן נצפו באזורים שונים ברחבי היבשת שבטי נוודים נמוכי קומה בגובה ממוצע של 1.52, שוכני יערות. ב-1906 הובא לניו-יורק בן שבט הפיגמי והוא הוצג לראווה בגן החיות בברונקס שבניו יורק לצד גורילות, שימפנזות וחיות בר, ועורר עניין רב.

במשך השנים הגישה המערבית כלפי השבט המיוחד השתנתה וכיום ברור כי מדובר במספר שבטים ולא בשבט אחד המתגוררים במספר אזורים ברחבי אפריקה. המכנה המשותף לכולם הוא שימור המסורת הייחודית של יחסי גומלין מורכבים עם יערות העד כסביבת מחייה, מקור מזון ואפילו כישות אלוהית.

גיל השכל, סמנכ"ל מש"ב שמוביל את משימת חיבור השבט מסר לנו  "במשך 6 עשורים מש"ב פועלת בשם מדינת ישראל, להעצמת יחידים, קהילות ומדינות בעולם המתפתח. הרוח  הישראלית, הנשענת על ההסטוריה של העם היהודי, תמיד פתחה רגשי הזדהות עמוקים עם הקהילות הנזקקות ביותר ברחבי העולם הן בשגרה והן בהושטת סיוע מהיר ומיידי במצבי חירום"