ביקור בממלכה על רקע גל טרור: אחרי שבועיים קשים ומטלטלים במיוחד שעברו על בריטניה - כאלה שבתחילתם אירע הפיגוע הרצחני באולם ההופעות במנצ'סטר, לאחר מכן הפיגוע הקטלני בגשר לונדון ולהסוף בחירות מטלטלות לפרלמנט שהותירו את בריטניה בחוסר יציבות פוליטי, אלעד שמחיוף ודני קושמרו יצאו לבדוק את הלך הרוחות בלונדון ובשכונה ממנה יצאו המחבלים לבצע את הפיגועים. לאן הולכת הממלכה?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המסגד בשכונת בארקינג שבמזרח לונדון הוקם לפני 30 שנה. אז הוא עוד היה חריג בנוף השכונתי, היום יש שם עוד עשרות כאלה. מהשכונה שנראית כמו שכונה לונדונית טיפוסית, יצאו בשבועיים האחרונים שלושה מחבלים  לבצע פיגועים קטלניים במדינה - בלונדון ובמנצ'סטר.

אימאם מקומי שפגשנו, שמשפחתו היגרה לבריטניה מפקיסטן ואף שירת בכוחות הביטחון המקומיים, מנהל מסגד שמייצג אסלאם מתון: "אני לא מתכוון להתנצל על המעשים של המחבלים", הוא סיפר. "אין להם קשר לקהילה שלי ואין להם קשר לאמונה שלי. אנחנו חייבים להבין שהם עוסקים באידיאולוגיה סוטה. אני לא חושב שכקהילה אנחנו יכולים להתעלם מזה".

השאלה שמטרידה גם אותו היא האם הוא יכול לדעת אם הבחור שמתפלל לצידו הוא המחבל הבא. "זה קשה מאוד למישהו לשבת פה ולעשות מעשים לא טובים בלי שמישהו מההנהלה יבין שזה לא בסדר", סיפר. "במסגדים הקטנים יותר זה יכול להיות קל יותר".

"במסגדים הקטנים קל יותר למחבלים" (צילום: חדשות2)
"במסגדים הקטנים קל יותר למחבלים" | צילום: חדשות2

כשהמצלמות שלנו הלכו והתקרבו למרכז לונדון, הבחנו באזור מלא בשלטים של ארגוני צדקה מוסלמיים, בשיאו של חודש הרמדאן. מחוץ למסגד פוגשים את עג'מאל מסרור, האימאם של הדור החדש - רהוט וכריזמטי. "הרבה אידיוטים קוראים לעצמם מוסלמים, אבל הם לא באמת מוסלמים", הסביר מסרור על המחבלים שביצעו את הפיגועים בשם האסלאם.

לפי מכוני מחקר שונים, מספר המוסלמים בבריטניה הולך ועולה. בתוך 60 שנה, הם הפכו מכמה אלפים ליותר מ-3 מיליון וחצי איש, יותר מ-5% מהאוכלוסיה באנגליה ובוויילס. וגם העתיד נראה כזה: שליש מהמוסלמים בבריטניה הם מתחת לגיל 15. השאלה לקראת העתיד היא: איזה אסלאם יצא מהממלכה?

"הבריטים עיוורים למתרחש, המצב הרבה יותר גרוע ממה שחושבים"

ומה חושבים הבריטים עצמם? הספר של העיתונאי דגלאס מארי, בו הוא טוען שהבריטים עיוורים למתרחש, הפך לרב מכר. שמו: "המוות המוזר של אירופה: הגירה, זהות ואסלאם. המצב הרבה יותר גרוע ממה שאנשים רוצים להודות", אמר מארי. אלא שבינתיים, לפי תוצאות הבחירות, צעירים משכילים הם אלה שמתווים את הדרך.

הבריטים כבר לא הג'ינג'ים לבני העור (צילום: חדשות2)
הבריטים כבר לא הג'ינג'ים לבני העור | צילום: חדשות2

 

הבריטים הם כבר מזמן לא הג'ינג'ים לבני העור מהספרים של צ'ארלס דיקנס. הם פקיסטנים ובנגלדשים, הודים ורומנים. לונדון היא עיר של אנשים מכל הצבעים, לכן קשה שם הרבה יותר להתמודד עם בעיה של טרור אסלאמי רדיקלי שמגיע מאזרחים בריטים. אבל כדי להתמודד עם הבעיה שגבתה את חייהם של יותר מ-30 בני אדם בתוך פחות משבועיים יצטרכו הבריטים, כך נדמה, להפנים שיש כאן בעיה.