בדרך לכהונה רביעית, פוטין (צילום: רויטרס)
הנשיא פוטין בביקור בסין | צילום: רויטרס

מתקפת הסייבר הפכה למתקפת האשמות: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הטיל היום (שני) את האחריות למשבר העולמי שנוצר על הסוכנות לביטחון לאומי בארצות הברית, לאחר שלטענתו הפורצים עשו שימוש בנתונים שנאגרו על ידי הסוכנות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במסיבת עיתונאים שקיים בבייג'ינג, הכחיש פוטין שרוסיה עומדת מאחורי מתקפת הסייבר האחרונה, שכן ארגונים רבים ברוסיה עצמה נפגעו כתוצאה ממנה, אך יחד עם זאת לא נגרם להם נזק ממשי. הוא הזהיר כי ארגוני מודיעין ברחבי העולם חייבים להיות מודעים לסיכונים שנוצרים עם פיתוח כלים ותוכנות שניתן לעשות בהן שימוש למטרות זדוניות - כמו במתקפת הסייבר האחרונה.

האמריקנים נאלצו לספוג האשמות גם מבית, כשבחברת "מייקרוסופט" טענו שמי שאמור היה לטפל ולהגן על המשתמשים ממתקפות מסוג זה - הן הממשלות שאוגרות נתונים - שאחר כך משמשים האקרים.

כמה שווים מומחי אבטחת מידע? צפו (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

במתקפה שהחלה בסוף השבוע, השתמשו הפורצים בכלים שפותחו על ידי הסוכנות לביטחון לאומי כדי לחדור למערכת ההפעלה "חלונות" מבית "מייקרוסופט". החברה עצמה הוציאה עדכון אבטחה כבר בחודש מרס, אולם בארגונים השונים ברחובי העולם טרם עדכנו את כלל המערכות.

היום, ב"מייקרוסופט" מאשימים את הממשל האמריקני וטוענים כי הוא אוגר את הנתונים שברשותו למטרות ריגול. "מתקפה זו מספקת דוגמה נוספת מדוע אחסון של תוכנות ריגול על ידי ממשלות היא בעיה עצומה", כתב בראד סמית' בבלוג שלו. "ממשלות ברחבי העולם צריכות להתייחס להתקפה זו כאל קריאת השכמה, ולשקול את הנזק שנגרם לאזרחים כתוצאה מפיתוח תוכנות אלה והשימוש שנעשה בהן".

עשרות אלפי מערכות נוספות נפגעו

בינתיים, מתקפת הסייבר הבינלאומית מוסיפה לגבות קורבנות. אלפי מחשבים ביפן ובסין נפגעו היום על ידי תוכנות הכופר המחייבות את המשתמשים בתשלום בכדי לקבל גישה מחודשת למחשביהם. הרשויות חוששות שמדובר בגל שני, שפגע בעשרות אלפי מוסדות עם פתיחת שבוע העבודה ברחבי העולם.

כלי התקשורת ביפן מדווחים כי 2,000 מערכות נפגעו, ובסין מדווחים על 29 אלף מוסדות שספגו נזקים, מרביתם מוסדות ממשלתיים. במדינות רבות מתקיימות הערכות מצב בהולות כדי לספק את המענה המיטבי למתקפה.

היחידה שעשויה לנסות - אירן (צילום: Moodboard  , 123RF)
עשרות אלפי מערכות נוספות נפגעו | צילום: Moodboard , 123RF

בבריטניה, חברי צוות "קוברה" המתכנס באירועים ביטחוניים דחופים, קיים ישיבה דחופה כדי לדון במשבר. נשיא ארצות הברית כינס אף הוא ישיבת חירום. בכיר במשרד האמריקני לביטחון פנים אמר לרשת פוקס שנציגים ממשרדו, מקיימים מעקב אחר ההתפתחויות, יחד עם ה-FBI וגופים ביטחוניים נוספים. על פי הדיווח, טראמפ הורה ליועץ שלו לביטחון לאומי - טום בוסרט לארגן את הפגישה, אך לא נמסר אילו מסקנות או צעדים ננקטו אחריה.