קשר מדאיג בין פוליטיקה לתקשורת (צילום: 123FR \  Nils Petersen)
קשר מדאיג בין פוליטיקה לתקשורת | צילום: 123FR \ Nils Petersen

חופש העיתונות הולך ומידרדר בשני-שליש מהעולם: מחקר חדש של ארגון "עיתונאים ללא גבולות" שמתפרסם היום (רביעי) בנושא מצב חופש העיתונות בעולם מעלה תמונה עגומה לפיה מידת החופש של גופי התקשורת בעולם, הן במדינות דמוקרטיות והן בדיקטטורות, נמצאת תחת סכנה. "קצב הידרדרות הדמוקרטיות מתקרב לנקודת מפנה מדאיגה", מזהיר קריסטוף דילורי מנכ"ל הארגון שפועל מפריז ומחזיק במעמד של גוף מייעץ לאו"ם. לדבריו, אם חופש העיתונות אינו בטוח, אז אף אחת מהחירויות האחרות של האדם אינה בטוחה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדי שנה מפרסם הארגון "עיתונאים ללא גבולות" מחקר ובו סקירה מקיפה אודות מידת החופש של התקשורת והעיתונות העולמית. גולת הכותרת של המחקר השנתי הוא "מדד חופש העיתונות" שמדרג 180 מדינות שונות על פי מידת החופש העיתונאי בכל מדינה. אחת המסקנות המרכזיות העולות מהמחקר היא שבמדינות דמוקרטיות ודיקטטורות כאחד - מעמד העיתונות מצוי בצניחה.

מלחמה שממשיכה לגבות קורבנות. סוריה, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
סוריה - הכי מסוכנת לעיתונאים | צילום: רויטרס, חדשות

על פי המחקר - פוליטיקאים בכירים ביותר ויותר מדינות מתחילים לנצל את כוחם כדי לקבוע כותרות בגופי חדשות. גם במדינה הנתפשת כמובילה בתחום זה כמו פינלנד (מקום 3) מתברר כי ראש הממשלה ג'והה סיפליאה פנה עשרות פעמים לעורכי כלי תקשורת ותקף אותם על פרסומים שליליים נגדו - פניות שבסופן הביאו לעידון הפרסומים נגדו.

מתוך 180 המדינות שדורגו, ישראל טיפסה בשנה החולפת בעשרה מקומות וכעת היא מדורגת במקום ה-91, אחרי פרו (90) והרבה אחרי ארגנטינה (50), רומניה (46) ודרום אפריקה (31). החוקרים הצביעו גם על הידרדרות של מדינות כמו ניו זילנד (13), בה אושרה חקיקה שמרחיבה את סמכויות גופי המודיעין לבלימת פרסומים. בקנדה (22) ובבריטניה (40) עקב הממשל אחרי עיתונאים במטרה למצוא מדליף משטרתי ואילו בארה"ב (43) - הרשויות עצרו בחסות החוק עיתונאים שסיקרו הפגנה.

"לגנות בארגות את ההתנגדות" (צילום: רויטרס, חדשות)
RSF מייעצים לאו"ם | צילום: רויטרס, חדשות

המדינה שמובילה את הדירוג היא נורבגיה (1), בה חופש העיתונות נחשב למלא וללא מגבלות. בקצה השני של הדירוג, צפון קוריאה כבשה את המקום האחרון ובכך תפסה את מקומה של אריתריאה שדורגה אחרונה במשך העשור האחרון. "מי שמעז להאזין לשידורי רשת זרה ברדיו עשוי להישלח למחנה עבודה בצפון קוריאה", קובע הדוח. עוד צוין בדוח כי סין וסוריה הפכו למדינה המסוכנות ביותר בעולם עבור עיתונאים, ויחד עם טורקמניסטאן הן משלימות את רשימת המדינות עם הכי פחות חופש עיתונאי.

את השיפור המשמעותי ביותר מאשתקד רשמה איטליה (52) עם עלייה של 25 מקומות, שיפור שניתן לזקוף אותו בזכות חשיפות "ווטיליקס" האיטלקית של סקנדלים בצמרת הכנסייה הקתולית. לעומת זאת, את הנפילה המשמעותית ביותר רשמה ניקרגואה (92). בסיכום הדוח, הבהירו בארגון כי המזרח התיכון וצפון אפריקה עדיין נחשבים למקומות המסוכנים ביותר בעולם לעיתונאים.