הובהל לביה"ח לאחר שבגופו נמצאו סמים (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

ממצאים מדאיגים ממחקר בצרפת עלולים להשפיע על הטיפול באפילפסיה ובהפרעה דו-קוטבית: מחקר ממושך שבוצע בתרופה Valproate (חומצה ולפרואית) של חברת "סאנופי" מצא כי נזקים נגרמו לאלפי עוברים בעודם ברחם - בין 2,500 ל-4,100 ילדים ב-40 השנים האחרונות - כלומר, כ-100 מקרים בשנה. התרופה משווקת גם בארץ תחת שמות אחרים והמחקר מצא פגיעות חמורות ועיוותים שנגרמו לעוברים שאמם טופלה בתרופה במהלך ההיריון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר בתרופה נפוצה שמשמשת לטיפול באפילפסיה וגם בהפרעה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה). התרופה נכנסה לשוק בצרפת כבר ב-1967 ונחשבת לאחת הנפוצות בתחומה בעולם. מהמחקר עולה כי תינוק לאם שטופלה ב-"ולפוראט" נמצא בסיכון גבוה בהרבה - פי 4 מהרגיל - להיוולד עם עיוותים משמעותיים. הרופאים בצרפת הונחו שלא לרשום עוד את התרופה לנערות, לנשים בגיל הפוריות ובמיוחד לנשים הרות.

משרדי "סאנופי" (צילום: רויטרס)
משרדי "סאנופי" | צילום: רויטרס

היצרנית "סאנופי" הסתפקה בתגובה קצרה למחקר ומסרה כי פעילות החברה הייתה "שקופה לחלוטין מול רשויות הבריאות". עוד הדגישו בחברה: "אנחנו מודעים למצב הכואב שניצב בפני משפחות הילדים שחווים קשיים - אותם קשיים עשויים להיות קשורים לטיפול בתרופה האנטי-אפילפטית לאם במהלך ההריון".

אחד העיוותים שמופיעים במחקר הוא spina bifida - תופעה שמתרחשת כאשר מקטע בעמוד השדה אינו פועל כראוי. כמו כן נמצאו פגמים בלב ואף באיברי המין של התינוקות, וגם הסיכון לאוטיזם נמצא גבוה יותר. התרופה משווקת גם בשמות Epilim, Depakine, Depakote, Stavzor: הסיכון הקיים לעוברים היה ידוע כבר מ-1980, אך מימדיו נחשפים כעת לראשונה.

גם בארה"ב פרסמו החודש אזהרה וקראו לרופאים לתת תרופה זו לנערות ונשים שעשויות להיכנס להריון "רק תחת השגחת מומחה ולאחר שטיפול בתרופות נוספות נכשל". בצרפת כבר התעוררה ביקורת ציבורית: משפחות רבות דרשו לדעת מדוע הרשויות בצרפת פרסמו את המחקר רק כעת ואפשרו את הטיפול בתרופה במשך שנים רבות. מחמוד זורייק, אחד החוקרים, אמר: "הנתון המעיד על הפגיעה בילדים נחשב לגבוה מאוד".