אחוזי הצבעה נמוכים במשאל העם (צילום: רויטרס)
אחוזי הצבעה נמוכים במשאל העם | צילום: רויטרס

רוב מוחץ של אזרחי פורטו ריקו קבעו הלילה (שני) כי הם מעוניינים בכך שהטריטוריה האמריקנית, הנהנית מאוטונומיה ומממשל עצמאי, תהפוך באופן רשמי למדינה ה-51 של ארה"ב. עם זאת, המהלך אושר במשאל עם סימבולי שאינו מחייב, והוא ייצא לפועל רק לאחר שהקונגרס האמריקני יאשר אותו באופן סופי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מספירת מרבית הקולות עולה כי 97.2% מהאזרחים שהשתתפו במשאל העם הצביעו לטובת הצטרפות לארה"ב, 1.5% הצביעו לטובת קבלת עצמאות מארה"ב ואילו 1.3% בלבד העדיפו להשאיר את המצב הקיים ללא שינוי. אחוזי ההצבעה היו נמוכים מאוד: רק 23% מאזרחי המדינה השתתפו במשאל העם, וזאת בשל חרם שהטילו המתנגדים להצבעה ומסביר גם את אחוז התמיכה הגבוה במיוחד שהושג.

פורטו ריקו היא מדינת אי אליה פלשה ארה"ב במהלך המלחמה עם ספרד ב-1898. היא מוגדרת כמדינה עצמאית המאוחדת עם ארה"ב מאז 1952. תושבי האי נחשבים לאזרחי ארה"ב והם בעלי דרכון אמריקני ונהנים ממרבית הזכויות המעוגנות בחוקה האמריקנית, אך עם זאת הם אינם זכאים לבחור ולהיבחר בבחירות לנשיאות, יש להם נציג בודד ומוגבל בקונגרס ואינם משלמים מסים פדרליים.

גבעת הקפיטול, ארכיון (צילום: רויטרס)
על הקונגרס לאשר את משאל העם | צילום: רויטרס

בשל המיתון והאבטלה הגואה, היגרו בעשור האחרון מהאי לארה"ב אחד מכל עשרה פורטוריקנים. המשבר במדינה הגיע לשיאו לפני כחודש, אז הכריזה פורטו ריקו באופן רשמי על פשיטת רגל לאחר שלא הצליחה לעמוד בתשלומי החוב שלה.

טראמפ ימנע את ההצטרפות?

שאלת ההצטרפות האפשרית של פורטו ריקו לארה"ב אינה חדשה והמשאל העם האחרון מצטרף לשני משאלים קודמים שעסקו בסוגיה ובכולם התקבלה החלטה זהה. הראשון נערך עוד ב-1998, אז הצביעו 46.6% בעד הצטרפות לארה"ב זמן שכמחצית מהמצביעים נמנעו. בשנת 2012 נערך משאל העם השני, וגם בו תמכו מרבית האזרחים (61%) בהפיכתה של פורטו ריקו למדינה ה-51 של ארה"ב.

נשיא ארה"ב דאז ברק אובמה התחייב מראש לכבד את תוצאות המשאל, אלא שלמרות התחייבותו מעמדה של פורטו ריקו נותר על כנו. כאמור, האישור הסופי להפיכתה של פורטו ריקו למדינה פדרלית עדיין טעון את אישורו הסופי של הקונגרס שלפי ההערכות לא יאשר את ההחלטה. כעת נשואות העיניים גם לעברו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, שצפוי ככל הנראה להתנגד למהלך ואף התבטא מספר פעמים נגד הענקת חבילות סיוע שיניעו את הכלכלה המקומית המקרטעת.