פוטין וטראמפ. שיתפו פעולה? (צילום: רויטרס, חדשות)
שפל ביחסי ארה"ב-רוסיה, טראמפ ופוטין | צילום: רויטרס, חדשות

הקרמלין משוכנע כי ארה"ב פועלת להפיל את המשטר ברוסיה, כך נקבע בדוח מיוחד של סוכנות המודיעין של הפנטגון שפורסם הלילה (רביעי) בסוכנות הידיעות AP. לפי הדוח, החשש של רוסיה נובע מהמתיחות בין המדינות בתקופת המלחמה הקרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי הדוח, לרוסיה יש "חוסר אמון עמוק ומתמשך בנוגע למאמצים האמריקנים לקדם את הדמוקרטיה ברחבי העולם". הניסיון להפיץ ערכים דמוקרטיים ברחבי העולם נתפס בעיני מוסקבה כ"קמפיין אמריקני", שכל מטרתו לבסס בעולם כולו ערכים אחידים שיעוצבו בדמותה של ארה"ב. רוסיה חוששת כי "ארה"ב מניחה את היסודות לשינוי המשטר ברוסיה", דבר לו רוסיה מצאה לכאורה עדות באירועים באוקראינה - זאת בהמשך לטענתו של פוטין כי ממשל אובמה יזם את המשבר הפוליטי באוקראינה, במהלכו הודח נשיא המדינה ויקטור ינוקוביץ' משום שהיה פרו-רוסי, לטובת האינטרסים האמריקניים.

"אובמה פגע ביחסי ארה"ב-רוסיה"

הדוח יוצא דופן בשל היותו המסמך הרשמי הראשון של סוכנות הביון שיופץ מאז קריסתה של ברית המועצות ב-1991. במהלך המלחמה הקרה חיברה הסוכנות שורה של דוחות שנשאו את הכותרת "עוצמת הצבא הסובייטי", שהגדיר את קווי העימות האפשריים של שתי המעצמות ברחבי העולם.

הנשיא פוטין, ארכיון (צילום: רויטרס)
"מתיחות עוד פת המלחמה הקרה" | צילום: רויטרס

וינסנט סטיוארט, העומד בראש הסוכנות, כתב בפתח הדוח כי בעשור האחרון רוסיה צפויה להתעצם באופן מהותי. עם זאת, ציין סטיוארט כי המודיעין האמריקני לא צופה בתקופה הקרובה מאבק אידאולוגי בין שתי המעצמות שיתפתח לכדי מלחמה קרה אך לדבריו, רוסיה "תשתמש בצבאה כדי לקדם יציבות בתנאים שלה".

סוכנות המודיעין ציינה לרעה את תקופת נשיאותו של ברק אובמה, במהלכה "התאפסו" היחסים עם רוסיה ומאז הדרדרו עד לכדי שיאו של המשבר שהגיע עם ההאשמות בדבר המעורבות הרוסית לכאורה בבחירות לנשיאות ארה"ב שמטרתן לסייע לדונלד טראמפ להיבחר לבית הלבן על חשבונה של יריבתו הדמוקרטית הילרי קלינטון. מעבר להאשמות על כך שוושינגטון יצרה באופן מלאכותי את המשבר באוקראינה, במהלך כהונתו של אובמה ארה"ב ורוסיה החלו את מעורבותן בסוריה תוך שהן תומכות בצדדים מנוגדים.

"ממשל אובמה הזיק ליחסים" (צילום: רויטרס)
"ממשל אובמה הזיק ליחסים" | צילום: רויטרס

אלא שגם בחירתו של המועמד המועדף על הרוסים לא הצליחה לשקם את יחסי המדינות. למרות שהקמפיין של טראמפ הוביל לחיבה רוסית כלפיו, במהלך ששת החודשים הראשונים לכהונתו הקשרים בין וושינגטון ומוסקבה לא השתקמו. רק לפני חודשיים התייחס טראמפ למשבר בין המדינות ואמר כי הוא "אולי העמוק בכל הזמנים". טראמפ ופוטין צפויים להיפגש בשבוע הבא במהלכת ועידת ה-G20 שתיערך בגרמניה.

הדוח המודיעיני המיוחד אינו קשור לבחירתו של טראמפ לנשיא ארה"ב והסוכנות עבדה עליו במשך תקופה ארוכה. הוא משקף את תפיסת הביטחון של הפנטגון ברחבי העולם לאחר שני עשורים במהלכה התמקדה וושינגטון בעיקר בלחימה בטרור, במאבק ארגונים אסלאמים קיצונים ובעימותים צבאיים במזרח התיכון בתגובה לפיגועי ה-11 בספטמבר.