שנה לקבלת ההחלטה הגורלית להתנתק מאירופה, שנה של טלטלות שפקדו את בריטניה: שנה חלפה מאז ש-52% מהבריטים סימנו תיבה קטנה בדף לא גדול וזעזעו את אירופה כולה. הם החליטו לצאת מהאיחוד האירופי ולבצע את מה שנקרא ה"ברקזיט". כמעט קשה להאמין מה עברו הבריטים ב-12 החודשים האחרונים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

דייויד קמרון, ראש הממשלה שנלחם בברקזיט - נכשל והתפטר. במקומו מונתה תרזה מיי, מי שהלכה יחד איתו אבל אז ביצעה פניית פרסה והפכה לאבירה הגדולה של ההיפרדות מהאיחוד. היום, לאחר בחירות הבזק שערכה והתבררו כהימור רע למדי מבחינתה, היא מבינה ש"הברקזיט הקשה" שביקשה לבצע - התנתקות מוחלטת מכל מוסדות האיחוד - כבר לא יתרחש, והיא מנהלת מגעים לבצעו בדרך מרוככת יותר.

זו שבאה וזה שהלך. קמרון ומיי (צילום: רויטרס)
זו שבאה וזה שהלך. קמרון ומיי | צילום: רויטרס

המצב בשטח אומר הכל: הפאונד צנח בכ-20 אחוזים מאז ההחלטה לצאת מהאיחוד, עסקים מקומיים מדווחים על קשיים. בנוסף, יש עלייה חדה מאוד במספר הבריטים שמבקשים דרכון נוסף, ועלייה גם בפשעי השנאה  כלפי זרים ומהגרים ברחבי בריטניה כולה. לזה תוסיפו את גל פיגועי הטרור שפוקד את בריטניה ולונדון בפרט בחודשים האחרונים - ושחלקם הגדול בוצע על ידי אזרחים בריטים, וקיבלתם מתכון לחוסר יציבות ובלבול.

הקשיים במגעים: שאלות רבות וחשובות נותרו פתוחות

שנה חלפה והמגעים בין הצדדים, בין בריטניה לאיחוד, התחילו רק עכשיו. כמה סוגיות מרכזיות עדיין נמצאות במחלוקת ונוגעות לכלכלה והגירה. למשל: מה יקרה עם יותר מ-3 מיליון אזרחים אירופים שחיים כאן בבריטניה ויותר ממיליון אזרחים בריטים שחיים בתחומי האיחוד האירופי. מה יקרה עם השוק האירופי המשותף? האם בריטניה תישאר חלק ממנו או שמא תצטרך להתנהל מולו כמדינה זרה?

הבריטים יזדקקו לאשרות כניסה? (צילום: רויטרס)
הבריטים יזדקקו לאשרות כניסה? | צילום: רויטרס

ועוד שאלה נוגעת להגירה וגבולות: האם אזרחים יצטרכו להנפיק ויזה לפני שהם מגיעים לבריטניה? האם הבריטים יצטרכו להחתים דרכון ולקבל אישורים לפני שהם מטיילים במדינות האיחוד האירופי? כל השאלות החשובות והמכריעות הללו נותרו ללא פתרון - וכעת הצדדים נעים בעדינות על התפר של "ללכת עם ברקזיט ולהרגיש בלי" או "ללכת בלי ולהרגיש עם" -  ניסיון ליצור הפרדה מצד אחד אבל עם סוג של שותפות מהצד השני.

היעד לעזיבת האיחוד מתקרב: איך זה יסתיים?

תוסיפו לכך גם את עמדתה הלא ברורה של המלכה אליזבת': בתחילה היה נראה כי היא תומכת בהיפרדות והייתה בטוחה שבריטניה תוכל להסתדר לבדה, אלא שבשבוע שעבר,  היא פתחה
את מושב הפרלמנט בנאום מסורתי והגיעה חבושה בכובע שלרבים היה דומה באופן מחשיד לדגל של האיחוד האירופי. אולי הייתה זו מעין קריצה של המלכה על כך שהיא דווקא רוצה להישאר ביחסים טובים עם מדינות האיחוד.

כובע המלכה מרמז על עמדתה?
כובע המלכה מרמז על עמדתה? | צילום:

בין אם תושג עסקה ובין אם לא תושג עסקה - בריטניה צפויה להיפרד מהאיחוד האירופי עד סוף מרס 2019. בשלב הזה לפחות, עושה רושם שאין דרך חזרה והרכבת הזו יצאה במלוא המרץ לדרך. כולם יודעים איך מתחילה הנסיעה אבל איש לא יודע איך היא תסתיים.

מה יקרה לממלכה אחרי העזיבה? (צילום: רויטרס)
מה יקרה לממלכה אחרי העזיבה? | צילום: רויטרס