אירן הכריזה רשמית: מפרים את הסכם הגרעין (צילום: רויטרס, חדשות)
מסתמן ניצחון מוחץ. רוחאני | צילום: רויטרס, חדשות

שעות ספורות לאחר שננעלו הקלפיות ברפובליקה האסלאמית, הודיעה הבוקר (שבת) התקשורת האירנית הרשמית על ניצחונו של הנשיא המכהן חסאן רוחאני בבחירות לנשיאות. על פי התוצאות, זכה רוחאני ב-22.8 מיליון קולות, 7 מיליון קולות יותר מיריבו השמרן איברהים ראיסי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מדובר בניצחון מוחץ של רוחאני בבחירות שיבטל למעשה את האפשרות לסיבוב נוסף, וזאת משום שקיבל יותר מ-50% מהקולות. עם נעילת הקלפיות הודיע משרד הפנים האירני כי בבחירות השתתפו 40 מיליון אזרחים שהצביעו בכ-63 אלף קלפיות שנפרסו ברחבי המדינה.

רוחאני נבחר לתפקיד לראשונה לפני 4 שנים ונחשב לבעל עמדות מתונות יחסית. הוא זה שהוביל את הסכם הגרעין של אירן עם המעצמות ובבחירות האחרונות הוא נהנה מתמיכת הצעירים והמתונים המבקשים לנסות לשקם את יחסיה של אירן עם העולם.

חמינאי לא מתרגש מהאיומים (צילום: רויטרס, חדשות)
העדיף את מי שהפסיד. חמינאי | צילום: רויטרס, חדשות

רוחאני רץ בבחירות ללא תמיכת המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי, שהעדיף את ראיסי, איש דת שמרן וקיצוני במיוחד. הוא מוכר בכינויו "התליין", וזאת עקב כך ששלח בשנת 1988 אלפי אסירים פוליטיים באירן לגרדום. שמו אף עלה בעבר כזה המועמד להחליף את חמינאי בתפקיד המנהיג העליון לאחר מותו. ראיסי אף הטיל ספק ביעילות הסכם הגרעין שהושג בין אירן למערב ודיבר על כך לפני הבחירות. 

בבחירות התמודדו ארבעה אישים: הנשיא המכהן חסאן רוחאני, איש הדת הקיצוני איברהים ראיסי, מוסטפה מיר סלים השמרן ומוסטפה האשי טאבא. כבר מתחילת הבחירות היה ברור כי המועמדים היחידים שיכולים לנצח הם רוחאני וראיסי והציפייה הייתה שהקרב יהיה ביניהם.

ההערכה בקרב מדינות המערב היא שאם אכן רוחאני ייבחר פעם נוספת, אירן תחת נשיאותו תמשיך בכיוון שאליו היא הולכת בשנים האחרונות - כזה הפתוח יותר למערב. עם זאת, כיון ששיטת הממשל במדינה היא שילוב של תיאוקרטיה, דיקטטורה ודמוקרטיה, המילה האחרונה במדינה היא לא של הנשיא אלא של האייתוללה עלי חמינאי, המנהיג העליון שגם קובע את זהותם של המועמדים בבחירות ופוסל כל מי שמבקש לשנות דבר מה במדינה.