בריטניה אמרה לא לאירופה (צילום: רויטרס)
ההצבעה, היום | צילום: רויטרס

רגע האמת של הממלכה הבריטית: עשרות מיליוני אזרחים הצביעו אתמול בעד הישארות או פרישה מהאיחוד האירופי ובבריטניה מורגשת דריכות רבה לקראת התוצאות הסופיות שצפויות להתפרסם הבוקר (שישי). גם ברחבי אירופה מחכים במתח להכרעה ורואים במשאל העם מבחן חשוב מאוד להמשך דרכו של האיחוד. לבריטניה הובטחה חבילת הטבות במטרה לשכנעה להישאר ומנגד הושמעו אזהרות מפני ההשלכות החמורות של היפרדות.

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי הסקרים אחרונים שפורסמו בסוכנות הידיעות רויטרס, צפוי רוב קטן של 52% מול 48% בעד הישארות באיחוד האירופי. בשל מרווח הטעות הגדול, לא יתפרסמו מדגמים לאחר סיום ההצבעה. האינדיקציה היחידה לתוצאה הסופית תהיה סקר בקרב מספר מצומצם של מצביעים עם יציאתם מהקלפיות. האזור הראשון שבו תועדו אחוזי ההצבעה הוא גיברלטר, שם הצביעו 83.65% מהתושבים.

אם בריטניה תבחר לפרוש, האיחוד צפוי לאבד את הכוח הכלכלי השני בגודלו ואת אחד מכוחות הצבא הגדולים ביותר בשורותיו. בניסיון למנוע את היציאה, הבטיחו באיחוד כי בריטניה תקבל מעמד מיוחד אם תבחר להישאר.

יותר מ-70% אחוזי הצבעה (צילום: רויטרס)
קרב צמוד בין המחנות | צילום: רויטרס

מנגד, אם יתברר שהבריטים הכריעו בעד יציאה מהאיחוד זאת תהיה מכה אנושה לקריירה של ראש הממשלה המכהן דיוויד קמרון, ממובילי הקמפיין בעד ההישארות. סביר להניח כי ישמעו קולות רבים שיקראו להתפטרותו, למרות הצהרותיו המוקדמות כי לא יעשה כן.

קמפיין ההיפרדות התמקד באזהרות כי בריטניה לא תוכל לשלוט בגלי ההגירה לתוך תחומי המדינה כל עוד היא חלק מהאיחוד. לטענת התומכים בהישארות, לעומת זאת, פרישה מהאיחוד תגרום לכאוס כלכלי ולפגיעה במעמד בריטניה בעולם.

צפו בעימות בין אלעד לשמחיוף (צילום: רויטרס)
בפנים או בחוץ? | צילום: רויטרס
מאבק יצרי (צילום: רויטרס)
מאבק יצרי | צילום: רויטרס

המאבק היצרי בין שני המחנות הגיע לשיא עגום עם הרצח של ג'ו קוקס, חברת הפרלמנט מטעם מפלגת הלייבור שתמכה בהישארות באיחוד, ונורתה למוות בצפון אנגליה לפני שבוע בידי גבר שצעק בעת שירה בה: "בריטניה תחילה".

השלכות התוצאות של המשאל עשויות להיות משנות גורל עבור בריטניה: במקרה של הצבעה לעזיבת האיחוד, יכולה סקוטלנד לפתוח מחדש את הדיון על היפרדות מהממלכה המאוחדת, שאלה שכבר עמדה בעבר במרכז משאל עם במדינה.

בריטניה נערכת ליציאה מהאיחוד (צילום: רויטרס)
רגעי הכרעה | צילום: רויטרס
גורמים בבריטניה: זו מערכה מתמשכת (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

"היציאה - סכנה לשוק האירופי"

אירופה עצמה רואה במשאל הבריטי מבחן עצום לאיחוד. אם בריטניה אכן תחליט לעזוב, מדינות נוספות ילכו בעקבותיה, מה שיוביל את ההנהגה האירופית לחישוב מסלול מחדש בכל הקשור לזירה הכלכלית ולענייני ההגירה. ראש הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר, שהבטיח חבילת הטבות לבריטים כדי לנסות לשכנע אותם להישאר באיחוד, הזהיר שלא יהיה מו"מ נוסף אחרי תוצאות הבחירות.

לדברים הצטרף גם נשיא צרפת פרנוסאה הולנד שטען שיציאה מהאיחוד מהווה סכנה לשוק האירופי. גם נשיא ארה"ב ברק אובמה, הנשיא הסיני שי ג'ינפינג, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ומנהיגי חבר העמים הבריטי דחקו בבריטניה להישאר באיחוד האירופי.