צפו: ההיסטוריה המוזרה של האולימפיאדה (צילום: רויטרס)
הדגל הרוסי יונף באולימפיאדה? | צילום: רויטרס

ראש הוועד האולימפי העולמי - ה-IOC - הודיע היום (שלישי) כי הוא "תומך ומכבד" את החלטת התאחדות האתלטיקה הבינלאומית, שקרא בסוף השבוע להדיח את הספורטאים הרוסיים מהמשחקים בריו שיחלו בעוד 35 ימים. ראש הארגון תומאס באך אמר כי "ברוסיה יש עדיין בעיה חמורה של שימוש בחומרים אסורים" - אך גם השאיר את הדלת פתוחה למספר ספורטאים רוסים. לדבריו, כל ספורטאי שיעבור בדיקה של גוף בינלאומי יוכל להשתתף במשחקים, גם תחת דגל רוסיה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות הקריאה לאסור את השתתפות הספורטאים הרוסים במשחקים בריו בגלל מה שהוגדר כשימוש נרחב בחומרים אסורים בעידוד המדינה, באך אמר כי כל ספורטאי שירצה להשתתף בתחרויות והשיג את הקריטריון ההכרחי יצטרך לעבור סדרת בדיקות של גוף ספורט בינלאומי כדי להתחרות תחת דגל רוסיה. באך טען שאת אותן הבעיות ואת אותם האישורים יצטרכו להשיג גם ספורטאים מקניה, שגם בה יש חשדות לשימוש בחומרים אסורים.

ברוסיה, בינתיים, עדיין שוקלים את תגובתם להחלטה. "לא נשמע החלטה חיובית בנוגע לאתלטים הרוסיים במפגישה של הוועד האולימפי הבינלאומי", אמר היום שר הספורט הרוסי וויטאלי מוטקו לקראת תדרוך העיתונאים שבו ראשי הוועד האולימפי ימסרו את החלטתם בנוגע להשתתפות של משלחות ממדינות עם בעיות של שימוש בחומרים אסורים בספורט.

תומאס באך, ראש הוועד האולימפי (צילום: רויטרס)
תומאס באך, ראש הוועד האולימפי | צילום: רויטרס

אצנים רוסים שמוגדרים נקיים משימוש בחומרים אסורים אמרו היום שיגישו ערעור על החלטה של התאחדות האתלטיקה להרחיק אותם מהמשחקים, והם טוענים שזו החלטה לא חוקית.

חוקר עצמאי שמינתה הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט (WADA) טען בסוף השבוע כי ממשלת רוסיה הסתירה בדיקות סמים חיוביות בזמן אליפות העולם באתלטיקה בשנת 2013 מוסקבה. לדברי פרופ' ריצ'רד מקלארן משרד הספורט הרוסי בחר שלא לדווח על תוצאות מדגם חיוביות לפני, במהלך ואחרי האליפות". לדברי מקלארן ההתערבות הממשלתית החלה בשנת 2011.

ההתאחדות העולמית קבעה כי סקנדל הסימום, בו התגלו ראיות מדאיגות למתן סמים ממריצים וחומרים אסורים לאתלטים, מחייב את הרחקת כל הספורטאים. "הפרשה העלתה חשדות כבדים", הסביר נציג האיגוד, "כל הספורטאים צריכים לעמוד באותן בדיקות בשביל טוהר המשחקים".

ההחלטה התקבלה פה אחד, שנתיים בלבד לאחר שרוסיה אירחה את משחקי החורף בסוצ'י (2014), ושנתיים לפני שהמונדיאל אמור להיערך במדינה. כעת התאחדות הכדורגל העולמית פיפ"א תידרש להחליט האם לנקוט בצעדים דומים. ברוסיה כבר איימו בתגובה חריפה על ההחלטה.