היסטוריה בבריטניה ורעידת אדמה באירופה: בניגוד לסקרים האחרונים שהתפרסמו אמש, תוצאות משאל העם שנערך בממלכה והתפרסמו הבוקר (שישי) מעניקות ניצחון דרמטי לתומכי הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. אחרי ספירת כל הקולות עולה כי 51.9% מהבריטים תמכו בעזיבה לעומת 48.1% שהתנגדו, כששיעור ההצבעה הגיע ל-72.1%.

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

התוצאות מציבות את בריטניה ואת אירופה כולה בפתח עידן חדש והשלכותיהן עלולות לגרום לטלטלה כלכלית ופוליטית שתגיע הרבה מעבר לגבולות הממלכה.

מנהיג מפלגת הימין העצמאי בבריטניה נייג'ל פראג' שתמך בהיפרדות מהאיחוד בירך על הכרעת העם ואמר כי "אני יכול לחלום עכשיו. הניצחון הוא לא רק למען עצמנו אלא לכל אירופה. היום, ה-23 ביוני, הוא יום העצמאות שלנו", הכריז. עוד הצהיר כי על ראש הממשלה דייוויד קמרון להתפטר מתפקידו.

המטרה: ברקזיט ללא כאוס (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
בריטניה מחוץ לאיחוד | צילום: רויטרס, חדשות

לעומתו, דייוויד דייוויס מהמפלגה השמרנית - שתמכה גם היא בעזיבה - דווקא קרא לקמרון להישאר בתפקידו. "מה שאנו צריכים עכשיו זו הנהגה חזקה ויציבות כדי לאחד את בריטניה", הסביר, "קמרון הבטיח שיהיה משאל עם בבחירות, והוא קיים את ההבטחה שלו. עכשיו הוא האיש לנהל את הממשלה.זה ניצחון למדינה, לא לאף מפלגה אחת", המשיך, "זה ניצחון ההגיון".

קית' וואז ממפלגת הלייבור, שהתנגד לעזיבה, אמר בתגובה להחלטה כי "גם בעוד אלף שנה לא הייתי מאמין שבריטניה תצביע כך, זו החלטה קטסטרופלית". גם שר העבודה סטפן קראב הביע אכזבה מתוצאות ההצבעה, ונימק: "אני חושב שלא היינו קשובים לאנשי הצווארון הכחול הלבנים, לא הצלחנו להעביר להם את המסר".

תומכי ההישארות חוששים (צילום: רויטרס)
תומכי ההישארות חוששים | צילום: רויטרס

שפל של 30 שנים בשווי הליש"ט

בעקבות ההחלטה, חלה צניחה חדה בשווי הליש"ט שנסחר בכ-1.34 דולר - השער הנמוך ביותר למטבע הבריטי מאז 1985. בבורסות באסיה נרשמות ירידות שערים חדשות והבורסה בלונדון צפויה להיפתח גם בירידה של כ-10%.

ענקית החיפוש גוגל חשפה כי החיפושים בממלכה סביב הנושא זינקו בשעות האחרונות, כאשר החיפוש אחר הביטוי "מה יקרה אם בריטניה תעזוב את האיחוד?" זינק ב-250% תוך שעה. ביטוי פופולרי נוסף היה "מעבר לגיברלטר" בקרב תושבי לונדון, חיפוש שזינק ב-680% מאז סגירת הקלפיות.

יותר מ-70% אחוזי הצבעה (צילום: רויטרס)
יותר מ-70% אחוזי הצבעה | צילום: רויטרס

"היציאה - סכנה לשוק האירופי"

אירופה עצמה ראתה במשאל הבריטי מבחן עצום לאיחוד. החשש הוא כי כעת, מכשבריטניה החליטה לעזוב, מדינות נוספות ילכו בעקבותיה, מה שיוביל את ההנהגה האירופית לחישוב מסלול מחדש בכל הקשור לזירה הכלכלית ולענייני ההגירה. ראש הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר, שהבטיח חבילת הטבות לבריטים כדי לנסות לשכנע אותם להישאר באיחוד, הזהיר שלא יהיה משא ומתן נוסף אחרי תוצאות הבחירות.

לדברים הצטרף גם נשיא צרפת פרנוסאה הולנד שטען שיציאה מהאיחוד מהווה סכנה לשוק האירופי. גם נשיא ארה"ב ברק אובמה, הנשיא הסיני שי ג'ינפינג, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ומנהיגי חבר העמים הבריטי דחקו בבריטניה להישאר באיחוד האירופי - אך כאמור, הפצרותיהם לא שכנעו את העם הבריטי.