_OBJ

ההתחממות הגלובלית תותיר את המזרח התיכון שומם? מחקר חדש שפרסמו חוקרים במכון מקס פלאנק לכימיה בגרמניה חושף ממצאים מטרידים בתחום האקלים. מהממצאים עולה כי הטמפרטורות שהולכות ועולות בכל שנה בעקבות שינויי האקלים עשויות להותיר בסופו של דבר חלקים מהמזרח התיכון וצפון אפריקה ריקים מאדם כבר באמצע המאה הנוכחית.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

החוקרים מצאו שבאזורים שונים בסביבתנו, שהופכים ל"מוקדי התחממות גלובלית", נמדדו בימים מסוימים טמפרטורות כפולות מאלו שנמדדו ב-1970. "מזג האוויר יהיה כה ברוטאלי - שהוא יוביל לאקסודוס אקלימי בקרוב", טענו החוקרים. המשמעות: ההתחממות הזו תוביל לנדידת עמים חדשה.

כבר עכשיו אנו עדים לימים בשנה שבהם הטמפרטורות מטפסות לממוצע של 42.79 מעלות צלזיוס במקומות שונים במזרח התיכון. לטענת החוקרים, עד שנת 2050, בימים מסוימים החום יגיע ל-45.5 מעלות, ועד 2100 - יורגשו כבר 50 מעלות בימים מסוימים. "לחום הזה יהיו השפעות מרחיקות לכת על הבריאות והחברה", נטען במחקר. ומה באשר לדורות הבאים שיחיו בארץ? אי אפשר לפסול את האפשרות שהשינויים הקיצוניים האלו יגיעו עד לכאן.

_OBJ

חצי מיליארד תושבים בסכנה

ג'וס לליוולד, שעומד בראש המכון, הסביר שהחום יעמיד בסכנה את חייהם של 500 מיליון תושבי המזרח התיכון. בסיכום המחקר נטען כי תושבי האזור שיבחרו להישאר בו יחוו גלי חום ממושכים וסופות אבק מדבריות. "תופעות אלו יכולות להפוך כמה אזורים לבלתי אפשריים למגורים וזה יתרום ללחץ של רבים להגר", נכתב בהצהרת החוקרים.

באמצעות ניתוח נתונים אקלימיים מראשית 1986, הצליחו החוקרים לחזות את הטמפרטורות גם במאה ה-21. חישוביהם התבססו על שני תרחישים אפשריים שונים: על פי הראשון, פליטת הפחמן העולמית תופחת עד אמצע המאה ה-21; ועל פי השני, בני האדם ימשיכו לשחרר גזי חממה כרגיל.

המחקר, שפורסם בכתב העת לשינוי האקלים, טוען שהאזור הדרומי של הים התיכון צריך להיות מוכן בכל מקרה לטמפרטורות קופחות וגלי חום ממושכים. ממצאיו מראים כי בין השנים 1986 ל-2005, גלי החום באזור נמשכו בממוצע 16 ימים. בתרחיש המתון יותר, על פי החוקרים, האורך הממוצע של גלי החום עשוי להגיע ל-80 ימים עד אמצע המאה הזו ול-118 ימים בשנת 2100.

אם לא נפחית את פליטת הפחמן בהקדם, תושבי האזור שלנו יכולים לצפות ללא פחות מ-200 ימים חמים בשנה - כבר לפני סוף המאה הנוכחית. ההשלכות על רבים מהם, כאמור, יהיו דרמטיות.