זרם ההגירה לא עוצר (צילום: רויטרס)
זרם ההגירה לא עוצר | צילום: רויטרס

כמעט אחוז מכל אזרחי העולם מוגדרים כפליטים או מבקשי מקלט - כך עולה מדוח חמור שפרסם היום (שני) האו"ם, לרגל "יום הפליט הבינלאומי". סוכנות הפליטים של האו"ם הודיעה כי 65.5 מיליון איש, מספר שיא של כל הזמנים, עזבו את בתיהם או גורשו עד לסוף שנת 2015 - כלומר אדם אחד מכל 113.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

הנתון החמור כולל מהגרים, מבקשי מקלט ו"עקורים פנימיים" - אנשים שגורשו מבתיהם אך נשארו באותה מדינה. על פי ההערכות, הלחימה במזרח התיכון ובאפריקה הובילה להתגברות גל ההגירה - שגם גובה קורבנות רבים, כמעט מדי יום, בים התיכון. 21 מיליון הוגדרו רשמית כפליטים, כחצי מהם ילדים.

מפקח האו"ם לנושא הפליטים פיליפו גרנדי אמר כי המסר שעולה מהנתונים הוא ש"אם לא תפתור בעיות, הן יגיעו אליך - כואב שלוקח כל כך הרבה זמן למדינות העשירות להבין את זה - חייבים לנקוט בפעולה עכשיו לפני שיהיה עוד יותר גרוע".

התהפכות סירת מהגרים, ארכיון (צילום: רויטרס)
גל ההגירה גובה אסונות | צילום: רויטרס

"אקלים של שנאת זרים באירופה"

עוד הדגישו באו"ם כי מדובר בפעם הראשונה בה מספר הפליטים ומבקשי המקלט חוצה את קו ה-60 מיליון. כמחצית מהם הם במקור מסוריה, אפגניסטן וסומליה - מדינות שנמצאות במלחמה עזה, שגרמה לרבים להימלט מבתיהם מחשש לחייהם.

יותר ממיליון איש הגיעו לאירופה דרך הים במהלך שנת 2015: חלק מהסוכנויות אף מעריכות כי המספר גבוה בהרבה. אלפים טבעו למוות במהלך המסע הימי המסוכן. כ-35 אלף הגיעו לאירופה דרך היבשה.

פליטים מסוריה שמבקשים מקלט ביוון (צילום: רויטרס, חדשות)
רוב העקורים ממדינות מוכות מלחמה | צילום: רויטרס, חדשות

גל ההגירה, שהוא הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, הוביל לעלייה בכוחן של מפלגות ימין קיצוניות ויוזמות להגבלת ההגירה. בסוכנות הפליטים של האו"ם הביעו דאגה מההשלכות של ההגירה ההמונית: לדבריהם, קיים "אקלים של שנאת זרים וגזענות" באירופה - שנאבקת מול קליטת זרם מבקשי המקלט.

86% מהמהגרים שהגיעו לאירופה מצאו עד כה מחסה במדינות בעלות הכנסה נמוכה או ממוצעת יחסית ליבשת. מנגד, גרמניה קיבלה את מספר בקשות ההגירה הגבוה ביותר - כתוצאה מהמדיניות שמנהיגה אנגלה מרקל. גם מדינות סקנדינביה נמצאות בראש רשימת המדינות המבוקשות.