עימות דמוקרטי נוסף: ברני סנדרס והילרי קלינטון החלו הבוקר (שישי) בברוקלין עימות טלוויזיוני נוסף - מפגש שהוגדר כ"מכריע" לקראת ההצבעה במדינת ניו יורק שתיערך ביום שלישי. במוקד עמדו סוגיות פנים-אמריקניות: שכר המינימום, יחסי הממשל לוול סטריט ופיקוח על הנשק - וגם היחסים עם ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ברני סנדרס ניצל את הבמה על מנת להבהיר את התבטאויותיו האחרונות נגד פעילות ישראל ברצועת עזה: "כמישהו שבילה חודשים מחייו כילד בישראל ויש לו משפחה שם – אני מבין שיש לה זכות להגן על עצמה ולשאוף לחיים ללא טרור. זה לא נתון לוויכוח. יש לה כל זכות שבעולם להשמיד טרור. אבל ברצועת עזה עשרת אלפים נפצעו וכ-1,500 נהרגו. האם זה היה פרופורציונלי? אני מאמין שלא".

"אני 100% בעד ישראל, אבל על מנת להביא שלום לאזור עלינו לתת לפלסטינים כבוד. עלינו לפעול יחד כדי לעזור לפלסטינים – זה לא הופך אותי לאנטי-ישראלי", הוסיף סנדרס. "לא יהיה שלום באזור אם ארה"ב לא תגלם תפקיד מקרב ותכיר בבעיות המשמעותיות. עלינו להכיר בכך שנתניהו לא תמיד צודק". לאחר מכן סימן סנדרס מטרות נוספות: "היעד הראשון שלנו הוא להביס את דאע"ש, והשני הוא להוציא את אסד מהשלטון".

"העימות הבא - בכל הכוח" (צילום: רויטרס)
האם מבצע "צוק איתן" היה פרופורציונלי? | צילום: רויטרס

קלינטון השיבה לו והדגישה את נסיונה הרב במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים: "אני ניהלתי את המגעים להפסקת אש בין ישראל לחמאס ב-2012, אני יודעת שישראל לא מזמינה את המתקפות הללו ולא רוצה את ההסתה הקבועה, בתמיכת אירן, נגד ישראל. אחרי שהם ספגו טילים ומתקפות על החיילים הם אמרו לי שהם מוכנים לפלוש לעזה כי הם לא מצאו עם מי לדבר. איך אפשר לנהל מדינה שנמצאת תחת איום קבוע של טרור וטילים? למדינה כזו יש זכות להגן על עצמה, אבל התגובה צריכה להיות תואמת וזהירה. זה לא סותר את העובדה שאנחנו צריכים לשאוף לשתי מדינות".

לאחר מכן קלינטון הפנתה האשמות כלפי בכירים ברשות הפלסטינית בעבר: "אם ערפאת היה מקבל, בשיחות עם בעלי בקמפ דייויד, את ההצעה של ברק – כבר הייתה מדינה פלסטינית. תזכרו שישראל עזבה את עזה ונתנה את המפתחות, וחמאס השתלט והפך את הרצועה למקלט לטרוריסטים".

קלינטון: ערפאת היה צריך לחתום (צילום: רויטרס)
קלינטון: ערפאת היה צריך לחתום | צילום: רויטרס

לפני העימות: סנדרס השעה את היועצת שביקרה את נתניהו

קודם לכן, כשהעימות עסק בנושאי פנים, קלינטון טענה בפני הקהל כי היא הייתה מהתומכות בהעלאת שכר המינימום - סוגייה מרכזית בקמפיין הנוכחי. היא התחייבה שאם תיבחר לנשיאה, תקדם העלאה של שכר המינימום השעתי ל-15 דולרים. סנדרס ניסה לגמד את המאמץ שלה בנושא, שנחשב למרכזי גם מבחינתו.

כשהועלתה סוגיית הפיקוח על הנשק, קלינטון הזכירה - כמו בעימותים קודמים - שסנדרס הצביע בעבר נגד מספר צעידים לפיקוח אפקטיבי על הנשק. לדבריה, זו התעשייה המוגנת ביותר בארצות הברית ויש לשנות את המצב. סנדרס ניסה להדוף את ההאשמות האלו, כדי לא להצטייר כמגן של לובי הנשק - אחד הארגונים החזקים ביותר בארצות הברית.

לפני העימות דיווח הניו יורק טיימס כי סנדרס השעה מתפקידה יועצת שמינה רק ביום שלישי, לגיוס הבוחרים היהודים של המפלגה. העילה להשעיה היא ביקורת שמתחה בפייסבוק נגד רה"מ בנימין נתניהו. "השעייתה כפופה לסיום הבדיקה לגביה", נמסר ממטהו של סנדרס. ההצבעה בניו יורק תתקיים במתכונת של פריימריז סגורים. בתום ההצבעה תוכרע זהותם של 291 צירי וועידה, שיחולקו באופן יחסי בין שני המועמדים.