"מדינות נוספות עוד יפרשו". פרג' (צילום: רויטרס)
נייג'ל פראג' | צילום: רויטרס

"היום, ה-23 ביוני, הוא יום העצמאות של בריטניה" - כך אומר הבוקר (שישי) נייג'ל פראג' מנהיג מפלגת הימין הבריטית UKIP שתמך בפרישה מהאיחוד האירופי, "זה ניצחון לאנשים האמיתיים, לאנשים ההגונים". פראג' לא פיספס את ההזדמנות לקרוא להתפטרות ראש הממשלה דייוויד קמרון להתפטר מתפקידו.

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

גם במפלגה השמרנית, מפלגתו של קמרון, הביעו רבים שמחה על תוצאות משאל העם - אך נמנעים מלקרוא להתפטרות ראש הממשלה. בוריס ג'ונסון, שהוביל את קמפיין ההיפרדות, חתם על מכתב עוד לפני פרסום התוצאות על פיו קמרון צריך להשאר בתפקידו. גם דייוויד דייוויס, חבר הפרלמנט מהמפלגה השמרנית, הצהיר כי "זה לא ניצחון של אף מפלגה - זה ניצחון למדינה. אנו צריכים עכשיו הנהגה חזקה שתוביל ליציבות", הבהיר. שר העבודה סטפאן קראב טען שהממשלה לא הצליחה להעביר את המסר לאנשי הצווארון הכחול בממלכה, ולכן הפסידה.

במפלגת הלייבור הבריטית, שקראה להשאר באיחוד האירופי, האווירה מוגדרת כ"הלם". ג'רמי קורבין, מנהיג הלייבור, הצהיר כי "יש לי ביקורת על מדיניות האיחוד, אבל כרגע אנחנו צריכים לחשוב איך לנוע קדימה. חשבתי שצריך להישאר באיחוד, המדינה מפולגת - אבל היא החליטה. אנו צריכים להתאחד ולהתמודד עם האתגרים". קורבין הוסיף כי "אנחנו עדיין מאמינים באותם העקרונות, אולם צריך לחשוב כיצד להתמודד עם ההשפעה של ההחלטה על הכלכלה".

קית' וואז, חבר פרלמנט מהמפלגה, אמר לרשת BBC כי "זו החלטה קטסטרופלית, גם בעוד אלף שנה לא הייתי מאמין שכך בריטניה תצביע". גם הסופרת המצליחה ג'יי קיי רולינג הביעה צער על ההחלטה וצייצה: "סקוטלנד תרצה עצמאות עכשיו, המורשת של קמרון תהיה פרימת שני איחודים - אף אחד מהדברים האלה לא צריך להתרחש".

חוגגים לאחר היוודע התוצאות, הבוקר (צילום: רויטרס)
חוגגים ניצחון בבריטניה | צילום: רויטרס

בסקוטלנד שוקלים היפרדות מהממלכה - לטובת האיחוד

ההחלטה על העזיבה לא הייתה אחידה בכל חלקי הממלכה: בעוד אנגליה ו-ווילס בחרו לעזוב את האיחוד, סקוטלנד וצפון אירלנד ביקשו דווקא להשאר באיחוד. בסקוטלנד, שהצביעה השנה לטובת הישארות בממלכה, הזהירו בשבועות האחרונים כי במידה ובריטניה תחליט להיפרד מהאיחוד היא עשויה לשוב ולקיים משאל עם על עזיבת הממלכה - והשרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטורג'ון, אמרה אחרי פרסום תוצאות משאל העם כי "עתידה של סקוטלנד עם האיחוד האירופי".

חירט ווילדרס ממפלגת הימין ההולנדית מיהר להתייחס להחלטה בטוויטר, וצייץ: "הידד לבריטים, עכשיו זה תורנו. הגיע הזמן למשאל עם בהולנד". בדיוק מכך חששו באירופה, ומשכך פעלו רבים בזירה הבינלאומית למניעת ההכרעה שהתקבלה. שר החוץ הגרמני, פרנק וולטר סטיינמייר אמר כי "זהו יום עצוב לאירופה". שר החוץ הבריטי פיליפ האמונד הצהיר כי "המדינה צריכה תחושה של המשכיות ויציבות, קמרון הבהיר שהוא יישאר ראש הממשלה".

בלונדון הבירה רוב המצביעים ביקשו להשאר באיחוד, ונאלצים כעת להתמודד עם היציאה מהאיחוד על פי דין הבוחר. בשווקים הביעו זעזוע וחשש הבוקר כשמטבע הבריטית צונחת לשפל של יותר משלושה עשורים, וג'ון מקדונל ממפלגת הלייבור קרא לבנק של אנגליה להתערב כדי להציל את המטבע המקומי.