גורמים בבריטניה: זו מערכה מתמשכת (צילום: רויטרס, חדשות)
עכשיו מה? המומחה עונה | צילום: רויטרס, חדשות

בריטניה החליטה הבוקר (שישי) לעזוב את האיחוד האירופי ולצאת לדרך עצמאית - אבל מה זה אומר בפועל? פרופסור דרור ורמן, דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית ומומחה לבריטניה, עושה סדר עבור גולשי חדשות 2 Online, ועונה על כל השאלות החשובות:

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

האם ההחלטה על עזיבת האיחוד האירופי סופית, או שיש סיכוי לשנותה?

למעשה, מבחינה פורמלית משאל העם אינו מחייב: למשאל כזה אין מעמד חוקתי אם לא נקבע כזה מראש, ובמקרה זה אכן לא נקבע מעמד שכזה. ההחלטה צריכה לעבור את אישור הפרלמנט, שתיאורטית יוכל לבטל אותה - אבל הסיכוי שדבר כזה יקרה הוא אפסי.

איך תתבצע ההיפרדות בפועל?

אפשר להקביל את זה לזוג שנפרד - לוקח זמן עד שהגירושים סופיים, והתהליך לעיתים קרובות מר. לאחר האישור בפרלמנט, מתחיל תהליך מול האיחוד האירופי: בריטניה צריכה להפעיל את סעיף 50 בתקנון האיחוד, זה העוסק בעזיבת מדינה את הארגון. קמרון הזהיר כי במידה וזו תהיה ההחלטה יפעיל את הסעיף באופן מיידי, ואילו מחנה התומכים בהיפרדות מעדיפים להמתין זמן מה כדי שיהיה זמן להיערך להשלכות.

מרגע שמופעל הסעיף, יש לבריטניה שנתיים להגיע להסכמות מול האיחוד האירופי על כלל הסוגיות הרלוונטיות, בהן גורל עובדים בריטיים במדינות האיחוד ולהיפך - עניין של מיליוני בני אדם. מדובר במשא ומתן מורכב מאוד, שיהיה גם בעל מרכיב אמוציונלי: לבריטניה יש שאיפה להגיע להסכם דומה עד כמה שניתן לזה שיש לנורווגיה, שהיא למעשה שותפה כלכלית באיחוד מבלי להיות שותפה מלאה בו. עם זאת, המשא ומתן עם נורווגיה התנהל בתנאים שונים לחלוטין, ואילו כאן צפוי להיות כעס רב מצד האיחוד.

יותר מ-70% אחוזי הצבעה (צילום: רויטרס)
ההצבעה - לפי מעמד | צילום: רויטרס

מה יהיו ההשלכות על הממלכה המאוחדת?

אחת ההשלכות הראשונות שעלולות להיות למהלך היא דרישה של הסקוטים למשאל עם חוזר לגבי היפרדות מהממלכה, שכן הסקוטים מעדיפים להישאר חלק מהאיחוד האירופי. במידה וזה אכן יקרה, מדובר בפירוק של הממלכה שמאוחדת מ-1707, ולמעשה יהיה מדובר בשינוי הדרמטי ביותר באירופה מאז פירוק הגוש המזרחי ביבשת - אבל קשה לצפות מה יהיה מעבר לכך.

מבחינה פוליטית מיידית, לא בטוח שראש הממשלה קמרון יוכל להישאר בתפקידו (זמן קצר לאחר הראיון הודיע קמרון על התפטרותו, א.כ). בנוסף, מדובר בסוגיה שפילגה את שתי המפלגות הגדולות - השמרנית והלייבור - היות וההצבעה לא הייתה לפי עמדה פוליטית, אלא לפי מעמד. לשתיהן יהיה קשה להמשיך לפעול כאילו זה לא קרה, וייתכן ויצטרכו לעלות בהן מנהיגים חדשים.

איך המהלך ישפיע על הכלכלה הבריטית?

אין לדעת. מרבית הכלכלנים צופים האטה בכלכלה הבריטית, אולם ברור שהתגובות החריפות של השוק היום נובעות מהסמיכות למהלך ולא באמת משקפות את שעתיד לקרות. הרבה מזה תלוי בהסכמים שיושגו מול האיחוד האירופי, אך גם בהחלטות שיקבלו בעלי מפעלים גדולים במדינה וכן המגזר הפיננסי, שהוא חלק מרכזי בשוק בלונדון. תוך חודשיים-שלושה יתחילו להתקבל ההחלטות הללו, והתמונה תתבהר.

בריטניה נערכת ליציאה מהאיחוד (צילום: רויטרס)
"כמו זוג שמתגרש" | צילום: רויטרס

כיצד תשפיע עזיבת בריטניה על האיחוד האירופי, והאם מדינות נוספות צפויות לפרוש?

אין ספק שתהיה למהלך השפעה כלל-אירופית, וכבר כעת יש כינוס של ראשי המדינות. בצרפת המהלך עשוי להוביל לפגיעה במעמדו הרעוע גם כך של פרנסואה הולאנד, ששם את כל כובד משקלו על הסוגיה וניסה למנוע את עזיבת בריטניה.

עם זאת, הרבה תלוי בהתנהלות האיחוד האירופי במשא ומתן - אם הם רוצים למנוע אפקט דומינו, עליהם להסביר היטב מדוע חשוב לדבוק יחד ולהימנע מהפחדה. בנוסף, האיחוד ייצטרך לתת פתרונות ספציפיים למשבר המהגרים, שהוא הסיבה שמדינות רבות שוקלות עזיבה של האיחוד.

אילו עוד תחומים בבריטניה צפויים להיפגע?

עזיבת האיחוד האירופי עלולה לפגוע קשות באקדמיה הבריטית, בעיקר בתחום המענקים ושיתופי הפעולה. ישראל נאבקה קשות כדי להיכלל בתוכנית Horizon 2020 של האיחוד, מתוך הבנה של היתרונות וההטבות הגלומות בה - ועכשיו בריטניה עוזבת את זה מיוזמתה.

האם ועד כמה ישראל תושפע?

ברמה המיידית, ספק אם יהיו השלכות על ישראל. עם זאת, במקומות בהם מתחזקות מגמות של בדלנות ושנאת זרים לרוב יש השפעה גל על הקהילה היהודית. ישראל תופסת את אירופה כמקום קשה, אך למעשה אין לדעת מה יהיו ההשלכות - אם בכלל - עלינו.