רוסיה: "הסנקציות משמידות היחסים" (צילום: רויטרס)
המלחמה הקרה חוזרת? | צילום: רויטרס

פוטין ממשיך לעשות שרירים: נשיא רוסיה שיגר אמש (שלישי) מסר מאיים כלפי ארצות הברית: "נהיה מוכרחים לכוון את כוחותינו לאזורים שמהם מגיעים איומים". זאת, לאחר שמוקדם יותר הודיע על כוונת ארצו להגדיל את הארסנל הגרעיני שלה ולהכניס לשימוש "יותר מ-40 טילים בליסטיים בין-יבשתיים" כבר השנה. בנאט"ו הזהירו בתגובה כי פוטין "מנופף בחרב גרעינית" וכי מדובר במהלך "מסוכן ולא מוצדק".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דבריו של פוטין מגיעים יממה לאחר שבכיר במשרד ההגנה הרוסי, גנרל יורי יאקובוב, אמר כי "לרוסיה לא תיוותר כל אפשרות אחרת מלבד תגבור כוחותיה במזרח". זאת על רקע האיומים ששיגרה ביום שבת ארצות הברית שהודיעה כי בכוונתה להגדיל את כמות הכוחות הצבאיים מטעמה במזרח אירופה.

צעד כזה מצד ארצות הברית, אמר יאקובוב, "הוא הצעד האגרסיבי ביותר שיכולים לבצע נאט"ו והפנטגון מאז המלחמה הקרה". דובר הקרמלין סירב להתייחס לדברים ואמר כי יגיב רק להצהרה רשמית מצד וושינגטון.

כוחות צבא רוסים (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס

על פי הצהרת ממשל אובמה ובצעד שנראה חסר תקדים בהיקפו, צפויה ארצות הברית לפרוס אלפי חיילים ואמצעי לחימה במדינות הבלטיות - ליטא, לטביה ואסטוניה, יחד עם יעדים אחרים במזרח אירופה - זאת על מנת לעצור את השתלטות הרוסית על שטחים במזרח היבשת - כך דיווח "ניו יורק טיימס".

על פי הדיווח, הפנטגון הגיש הצעה לממשל האמריקני הכוללת שליחת 5,000 חיילים לאזור, יחד עם טנקים וכלי נשק מתקדמים במטרה לשלוח מסר חד משמעי לרוסיה, שתחדל ממסעות ההשתלטות שלה במזרח היבשת. רוסיה השתלטה לפני כשנה על חצי האי קרים ועל שטחים נוספים באוקראינה - ועדיין מנהלת מלחמה באזור, על אף הפסקת האש שנכנסה לכאורה לתוקף.

במידה וההצעה תאושר, מדובר בפעם הראשונה מאז ימי המלחמה הקרה בה ארצות הברית תשלח כוחות בסדר גודל שכזה לאירופה בכלל ולמדינות הבלטיות בפרט. המדינות הבלטיות מהוות חברות חדשות יחסית בברית נאט"ו, ובעבר היו חלק מהמדינות שהרכיבו את ברית המועצות.

התכנית - מסר חד משמעי ונחרץ לפוטין ולרוסיה

פוטין והגנרלים (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

התכנית נועדה לשלוח מסר ברור לנשיא פוטין לפיו ארצות הברית תעמוד לצד כל ידידותיה באירופה ותגן עליהן מפני התוקפנות הרוסית ויצרי ההשתלטות של מוסקבה על שטחים שבעבר היו בשליטתה. "זה צעד בעל משמעות גדולה שמשקף שינוי דרסטי במדיניות האמריקנית באזור", אמר מי ששימש כמפקד ברית נאט"ו, האדמירל ג'יימס סטוורידיס.

מספר החיילים שמבקשת ארה"ב לשנע לאזור דומה למספר החיילים שנשלחו לכוויית ב-1990 לאחר שעירק פלשה אליה. שנה לאחר שליחת החיילים האמריקנים לאזור, הסיגו העירקים את כוחותיהם.

על ההצעה המהפכנית לעבור את אישור הפנטגון, משרד ההגנה האמריקני והבית הלבן. לבד מכך, קיים גם חשש שאם תעבור - רוסיה תפתח בפעולות נקם יזומות כלפי המדינות אליהן וושינגטון מתכננת לשלוח את אלפי החיילים והציוד הצבאי המשוכלל.