מוזיאון הלובר בפריז - אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
מוזיאון הלובר בפריז, ארכיון | צילום: רויטרס

מדוע מוזיאון הלובר לא רצה לארח את הסטודנדטים הישראלים? מושל האזור בו נמצאת פריז, ז'אן פרנוסאה קרנקו, הגיש בסוף השבוע תביעה לבית המשפט בבירת צרפת, במסגרתה ביקש לבדוק חשד לאפליה נגד סטודנטים ישראלים מאוניברסיטת תל אביב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המקרה המדובר התרחש בחודש שעבר, כשהד"ר ספי הנדלר, עיתונאי ומומחה לרנסנס איטלקי, התכוון להנחות בסוף החודש סיור של 12 סטודנטים לתולדות האמנות מאוניברסיטת תל אביב לכמה מהאתרים הבולטים בפריז בסוף החודש, בהם גם מוזיאון הלובר וכנסיית סנט שאפל.

על פי הדיווח באתר ה"ליברסיון" הצרפתי בחודש שעבר, פנה ד"ר הנדלר למוזיאון הלובר וביקש לתאם את הביקור, אך קיבל תשובה מהירה ותמציתית בדוא"ל: "מצטערים, אין סיכוי לביקור באותו היום". הנדלר סיפר כי התשובה שקיבל נשמעה "מעט מוזרה", והחליט לנסות לבדוק אם ייענה באופן דומה - אם לא יזדהה כמרצה מישראל.

ד"ר הנדלר המתין מספר ימים, ולאחר מכן פנה אל המוזיאון לצורך תיאום הסיור בשמם של שני מוסדות פיקטיביים: "מכון לאמנות" מפירנצה ו"המכללה לתולדות האמנות באבו דאבי". בשני המקרים הוא קיבל תשובה מהירה וחיובית.

השירות החדש שיחסוך לכם תורים - וכסף (צילום: רויטרס)
מוזיאון הלובר בפריז, ארכיון | צילום: רויטרס

בתל אביב ממתינים לצדק

"הייתי בהלם", אמר ד"ר הנדלר לאנשי הליברסיון. "הייתי כבר מוכן לבטל את הנסיעה". לדבריו, האיש שבסופו של דבר שינה את דעתו הוא פרנסואה היילברון, נשיא אגודת הידידים הצרפתים של אוניברסיטת תל אביב, שכתב בין השאר לנשיא הלובר, ז'אן לוק מרטינז, ולשר התרבות הצרפתי לפלר רין על האירוע.

הנהלת הלובר הודתה שההתנהלות בעייתית. "במובן מסוים, הפכנו לקורבנות של ההצלחה שלנו", טענו בהנהלה. "אנחנו מקבלים בממוצע 400 הזמנות ברבע שעה, הביקוש כפול מההיצע". בסוגיית הגורם המבקש, צוין כי בעבר התקבלו דווקא פניות של אוניברסיטת תל אביב.

פיליפ בלבאל, נשיא הרשות למונומנטים הלאומיים בצרפת, הסביר כי נערכה חקירה פנימית שחשפה "כישלונות חוזרים ונשנים" שבהחלט יובילו ל"הליך משמעתי" נגד הנוגעים בדבר. אולם בשלב זה "לא נקבע כי ישנה אפליה". בלבאל ציין כי "האחראי על שירותי ההזמנה מעולם לא הראה עוינות לישראל ומתחרט על המקרה שמעיד על חוסר הקפדה והמקצועיות".

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "האוניברסיטה פועלת להבטיח לסטודנטים שלה גישה חופשית בכל מקום בו מתקיימת פעילות מחקרית, וכך נהגנו גם במקרה זה. אנו מודים לאגודת ידידי האוניברסיטה בצרפת על פעילותה הנחרצת וממתינים לתוצאות הבדיקה של האירוע בפריז".