מראות ההרס (צילום: רויטרס)
"כל מי שנמצא על ההר בסכנה" | צילום: רויטרס

המטיילים התקועים חוששים מאלימות המקומיים: עשרות הישראלים שנותרו נצורים במוקדי האסון בנפאל קוראים לבני משפחותיהם בארץ לפעול מול הרשויות כדי לזרז את חילוצם מהאזור, בטענה כי נשקפת להם סכנת חיים מצד הנפאלים. בשעות הצהריים (שני) הפגינו חלק מבני משפחות מול משרד החוץ בירושלים בדרישה להאיץ את מלאכת איתור יקיריהם ולפעול למען השבתם ארצה. בשעות האחרונות נותק הקשר עם הקבוצה, ככל הנראה בגלל קשיי קליטה או מחסור בסוללות לטלפון הלווייני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהודעות מצוקה ששלחו לבני משפחותיהם בישראל, מתארים המטיילים שטרם חולצו מזירת האסון את תחושת היעדר הביטחון בכפרים הנידחים ומפצירים בממשלה לקדם ככל הניתן את חילוצם מהאזור. "אנחנו חייבים חילוץ דחוף! הנפאלים המקומיים נהיו אלימים כי לקחנו אוכל מהכפר שקרס", כתב שחר זכאי, שנלכד יחד עם כ-50 ישראלים נוספים במהלך טרק בפארק הלאומי בלנגטנג, לאביו אליאב.

ברעידת האדמה נהרגו עד כה יותר מ-3,900 איש ו-7,100 נפגעו, ובארה"ב מעריכים כי 4.6 מיליון איש נפגעו מהרעש. "צריך עוד שלושה מסוקים בשביל כל האנשים פה. מישהו נפצע, הוא עדיין איתי. הנפאלים נהיו אלימים מאוד וזה גובל בסכנת חיים. מזג האוויר בסדר גמור, רק שיבואו", הוסיף זכאי במסר ששלח לאביו. בהודעה אחרת נכתב: "חייבים לצאת מפה היום!".

אחת ההודעות ששלח זכאי למשפחתו
אחת ההודעות ששלח זכאי למשפחתו | צילום:

אחדים מהמטיילים הישראלים הצליחו ליצור קשר עם בני משפחותיהם באמצעות טלפונים לווייניים, המשדרים הודעות ואת נקודות הציון שבהן הם נמצאים, והקבוצות חולקות את המידע באמצעות קבוצות ווטסאפ.

ההרס הכבד בקטמנדו
ההרס הכבד בקטמנדו | צילום:

על פי המידע שנמצא בידי המשפחות, לפחות אחד מהמטיילים נחבל בראשו, דבר המצריך את חילוצו המיידי על מנת להעבירו לקבלת טיפול רפואי. קרובי משפחתו של זכאי אמרו כי הקבוצה מבודדת בגובה של 3,500 מטרים, ומתקשרת רק באמצעות הטלפון הלווייני של שחר.

"חייבים לצאת מפה היום". ההרס בנפאל, אתמו
"חייבים לצאת מפה היום". ההרס בנפאל, אתמו | צילום:

האח מודאג בישראל: "ההורים בהיסטריה, צריך לארגן מסוק"

עומר זכאי, אחיו של שחר, אמר בדאגה: "אלו הודעות שמגיעות אלינו בדקות האחרונות - אנחנו מרגישים בלחץ העצום שלהם, כולם שם יוצאי יחידות מובחרות, אלו לא חבר'ה בכיינים. הם יודעים לזהות סכנת חיים אמיתית". במשרד החוץ, שם רשומים עדיין כמאה מנותקי קשר, אמרו כי המטרה היא להחזיר לישראל את כל מי שירצה בכך בתוך היומיים הקרובים.

"אני וההורים שלי בהיסטריה ענקית. זה כבר לא מזג האוויר ותנאי השטח, זוהי סכנת חיים, כל מי שנמצא שם על ההר נמצא בסכנת חיים ממשית", הוסיף עומר זכאי הדואג לאחיו. "לא ייתכן שמדינת ישראל, ששלחה לשם מאות אנשים וכוחות חילוץ, לא יכולה לארגן מסוק שיוציאו את אחי והחבר'ה שנמצאים שם". זכאי סיפר כי הפצוע אמנם במצב קל, "אבל הוא בהחלט זקוק לטיפול רפואי - רק שיוציאו אותם מהסיטואציה הזו, והם יסתדרו בהמשך אבל צריך שירחיקו אותם מהמקומיים שלדבריהם הופכים לאלימים".

תושבי נפאל מפחדים לחזור לבתיהם
"הם יודעים לזהות סכנת חיים" | צילום:

"אנחנו בלחץ אדיר ובחוסר וודאות"

תמר גנון, שבתה מטילת באזור גם כן, סיפרה כי קיבלה מידע מועט דרך זכאי: "הוא שולח הודעות מצוקה שיש אלימות קשה של המקומיים כלפיהם, הוא אומר שהם חייבים חילוץ. כנראה שהם נכנסו לחפש אוכל בכפר כדי לשרוד, וכנראה רבו על אוכל". 
 
תמר אמיר, אחות של יובל אמיר מהוד השרון שמטייל יחד עם זכאי, הוסיפה: "אנחנו בלחץ אדיר כאן. מהיכרות שלי עם אחי, ברגע שהם אומרים שהם בסכנת חיים, הם מתכוונים לזה. אנחנו כאן באי ודאות גמור, אומרים לנו כל הזמן שמנסים, אמרו ששלחו שני ג'יפים אבל בגלל הדרכים לא הצליחו להגיע. אף אחד לא מדבר איתנו, לא משרד החוץ ולא חברות הביטוח. רק שחר זכאי שנמצא עם המכשיר, שגם הבטריה שלו הולכת ואוזלת". 

לא הבינו את גודל ההרס: קטמנדו, השבוע (צילום: רויטרס)
ההרס החמור בנפאל, היום | צילום: רויטרס

משרד החוץ: "מסוק צבאי שהוקפץ לאזור שב על עקבותיו"

גם הדאגה למטיילים באזור "האגמים הקפואים" גוברת: מספר צעירים באזור זה לא הצליחו עד כה ליצור קשר עם משפחתם. ענבר, אחות של שגיא רכבוח בן ה-23 מכרמיאל שנמצא בטרק "האגמים הקפואים" עם שני מטיילים אחרים, אמרה לחדשות 2 Online: "הוא לא יצר איתנו קשר והוא בטוח נמצא עם עוד שני אנשים. הם יצאו ביום רביעי שעבר  מקטמנדו והוא לא דיבר איתנו מאז. כבר שישה ימים הוא לא התחבר לווטסאפ". רכבוח הוסיפה כי "אין שם קליטה, כולם נמצאים בכפר שקרס והנפאלים שם אלימים".  

כ-30 הורים לילדים מנותקי הקשר בנפאל הפגינו היום מחוץ למשרד החוץ ודרשו להבין מה נעשה בעניינם של יקיריהם. נסים בן שטרית, מנכ"ל משרד החוץ, הזמין את ההורים המודאגים לחדר המצב, והסביר להם כי נעשים מאמצים לקבלת אישורים מממשלת נפאל להגיע לאזורי ההרים הבעייתיים. המנכ"ל ציין כי מסוק צבאי אחד של צבא נפאל ניסה להגיע להרים, אך מפאת מזג האוויר הסוער נאלץ לשוב. עוד ציין המנכ"ל כי גם ראש הממשלה ושר החוץ בעצמם מעורבים בהליך לקבלת אישור לחילוץ הילדים מהרי נפאל, אך הוסיף כי שר החוץ של נפאל עדיין לא השיב לפנייתו של שר החוץ ליברמן.  

מבט ממעוף הציפור על הנזק (צילום: רויטרס)
מבט ממעוף הציפור על הנזק | צילום: רויטרס

"הילדים שלנו קופאים ואין תקשורת איתם"

זוהר שביט, שבו שחר מטיילת באזור האגמים הקפואים ומוגדרת כמנותקת קשר, הסביר כי ההורים "אינם נגד משרד החוץ, אלא בעד מאמצים כבירים יותר". שביט ביקש מבן שטרית לפעול "בכל האמצעים הפוליטיים העומדים לרשות המדינה לקבלת אישור כניסה עם מסוקים וכוחות הצלה מיומנים לאזור ההרים המנותקים, בכדי להציל את הילדים הנמצאים בסכנת חיים, בתנאי מזג אויר קשים ללא ביגוד חם, ללא מזון וללא תרופות כבר מעל שתי יממות".

"המבחן הממשלתי יהיה מבחן התוצאה. אנחנו חרדים לחיי ילדינו הנמצאים בהרים הגבוהים ללא יכולת תזוזה באזור של מפולות וקור עז, ללא ביגוד נוסף, ללא מזון וללא תרופות. ידוע לנו על ילדים שנפצעו במפולות סלעים, שגרמה רעידת האדמה", הוסיף שביט.

האסון בנפאל, ארכיון (צילום: דפנה אטינג)
מסוק צבאי נאלץ לשוב על עקבותיו. נפאל, אמ | צילום: דפנה אטינג

"איננו מבקשים דבר על חשבון המדינה, לכלל הילדים קיים ביטוח למקרי חירום, אלא שלא ניתן להפעיל ביטוחים אלו ללא אישור מדיני וצבאי מנפאל. מבחינתנו צוותי החילוץ הישראלים שיצאו לנפאל חסרי אונים בשלב זה, מאחר שהם אינם מורשים לסייע באזור ההררי בגלל היעדר אישורים מהרשויות בנפאל. למרות המאמצים הכבירים שכנראה נעשים, הילדים שלנו עדיין קופאים שם ואין יכולת תקשורת איתם".