"זה היה מאבק הישרדות של ממש, ניסו לעשות בנו לינץ'": במילים אלה מתארים היום (רביעי) הישראלים שחולצו מרכס הרי האנפורנה בנפאל את מה שעבר עליהם בימים שמאז רעידת האדמה שגרמה לאלפי הרוגים ופצועים, זרעה הרס וחורבן - ומחקה כפרים שלמים במדינה הענייה תחת מפולות השלג העזות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לבית חולים השדה שהקים צה"ל בבירה קטמנדו הגיעו היום 26 ישראלים שחולצו מאזור ההרים על ידי צוותי חברות הביטוח של "הראל" ו"הפניקס". אולם ישראלים סיפרו על ימים ולילות קשים בהן נאבקו כדי לשרוד: "היו שם אבנים, מקלות וחניקות", סיפר שחר זכאי, שחולץ מרכס האנפורנה.

נאבקו במשך ימים בקור וברעב
נאבקו במשך ימים בקור וברעב | צילום:

"ראינו תושבים מקומיים שלפני שניה איבדו את המשפחות, את הבתים, את כל מה שהיה להם - והם פשוט התנהגו כמו חיה פצועה. שום ניסיון לדבר או להגיע לפשרה. אני שמח שאני פה ושאני חי וחוזר מחר הביתה", שחזר את הרגעים הקשים שעברו עליו.

חניכת בית חולים שדה בקטמנדו, היום
חניכת בית חולים שדה בקטמנדו, היום | צילום:

"הייתה הרבה אלימות והיו הרבה מצבים של כל אדם לעצמו", העידה שירה צוק, ישראלית נוספת שחולצה מאזור ההרים. שירה הייתה במקום יחד עם עוד קבוצת קטנה של זרים והמוני נפאלים שאיבדו הכל. "הכפר מעלינו נמחק לחלוטין, לפני הרעידה עוד היו שם בתים וחיים - ואחריה רק שלג כיסה את כולו. אין כפר".

ראש ממשלת נפאל מבקר בביה"ח, היום (צילום: אלון לביא משרד הביטחון)
ראש ממשלת נפאל מבקר בביה"ח, היום | צילום: אלון לביא משרד הביטחון

"מהעדויות שהגיעו אלינו, אנחנו יודעים שתקפו ישראלים, זרקו אבנים ובעטו בהם", סיפר יוחאי ליליאור מיחידת החילוץ של חברת הביטוח 'הראל'. "אמרו לנו ששלפו גם נשק קר. לא הייתה לנו יכולת להגיע אל הישראלים ולחלץ אותם בגלל מזג האוויר, היינו בהיסטריה. ברגע שמזג האוויר השתפר, יצאנו לשם במסוקים".

קיימים סימנים המעידים שמנותק הקשר הישראלי אור אסרף בחיים

כמה עשרות ישראלים עדיין נמצאים בהרים, ונציגי הרשויות בישראל יודעים איפה הם, אך מתקשים להגיע אליהם בגלל מזג האוויר הקשה. ככל הידוע - מצבם טוב והם בריאים ושלמים, וצוותי החילוץ מקווים שיגיעו אליהם מחר - ושביניהם נמצא גם אור אסרף, הישראלי היחיד שעדיין מוגדר מנותק קשר. היום התקבלו סימנים כי הוא בחיים, לאחר שמטייל שחלף במקום טען שראה אותו שעה לאחר רעידת האדמה.

"תנאים קשים של מחסור". נפאל, בשבוע שעבר (צילום: עמותת "תבל בצדק")
המונים איבדו כל מה שהיה להם | צילום: עמותת "תבל בצדק"

לא רחוק מרכס האנפורנה, בבירה קטמנדו, החל לעבוד בית חולים שדה שהקימה ישראל. לאחר מסדר החניכה היום, החלו לזרום פצועים נפאלים ממקומות שונים במסוקים ובאלונקות. בית החולים שהוקם עובד בשיתוף פעולה עם בית החולים הצבאי הנפאלי. נפתחו בו חדרי ניתוח, אורטופדיה - וגם חדרי לידה.

"החזרנו את אור הביתה". אסרף
עדיין מנותק קשר. אור אסרף | צילום:

בצהריים הגיע ראש הממשלה הנפאלי, סושיל קוריאלה, לומר תודה לצוותי הרפואה הישראלים: "אנחנו מלאי השראה, גאים בכם ומודים לכם", אמר. אלא שלמנהיג הנפאלי יש בעיות רבות להתמודד איתן: הייאוש והתסכול אוחזים בימים האחרונים ברחובות קטמנדו.

עשרות נפאלים צבאו על דלתות הפרלמנט בדרישה שהממשלה תדאג להם לאמצעי פינוי מהבירה - למקום בטוח. מתנדבים רבים ברחבי נפאל, רובם תיירים, חוברים לכוחות הצבא ולכוחות המחלצים - ומחפשים ניצולים בין ההריסות, מסייעים בחלוקת מים מזון ושמיכות.