יותר מ-70 שנים אחרי, הפושע הנאצי עומד לדין: בגיל 94, אוסקר גרונינג, ששימש אחד ממנהלי החשבונות של מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, עומד בפני בית המשפט בגרמניה - שם הוא ניצב בפני אישומים קשים במיוחד, שמתפרשים על פני 85 עמודים ומתייחסים לתקופה שבין מאי ליולי 1944.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גרונינג היה אז בן 21, נאצי נלהב שנשלח לעבוד באושוויץ והיה אחראי על איסוף החפצים והעברת כספים של האסירים מיד כשהגיעו למחנה הנאצי. גרונינג בדק את המזוודות, החרים כספים - ודאג שהכסף ישלח למשרדי האס.אס. בברלין על מנת לסייע ב"מאמץ המלחמתי".

מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו | צילום: רויטרס, חדשות

המשפט הזה יוצא דופן מפני שגרונינג, שלא כמו רבים אחרים משורות האס.אס., לא היה מעורב ישירות בהריגתם של מאות האלפים במחנה. אף על פי שלא היה מעורב ישירות במעשי הרצח, גרונינג הואשם בסיוע לרצח של 300 אלף בני אדם - יהודים שנשלחו מהונגריה ב-137 רכבות ישירות אל מחנה ההשמדה, ושרובם ככולם נשלחו מיד אל תאי הגזים. 

גרונינג, שבפתח משפטו ביקש רחמים מהשופטים בשל גילו המתקדם ומצבו הבריאותי, תיאר את עצמו כ "בורג קטן" במערכת של מכונת המלחמה הנאצית ורואה את עצמו חף מפשע מבחינה משפטית. אלא שהתובעים בבית המשפט בלונבורג טוענים שמעשיו "סייעו למשטר במימון במסע ההרג השיטתי".

"מי שמבצע פשעים חייב לדעת שהוא יישא באחריות"

עורך דינו של גרונינג, הנס הולטרמן, טוען כי מעשיו לא הופכים אותו לרוצח - ועד לאחרונה, מערכת המשפט הגרמנית הסכימה איתו.  התביעה בגרמניה החליטה כבר ב-1985 שלא להשאיר פתוח את התיק נגדו ונגד עשרות עובדים נוספים במחנות הריכוז.  משרד התובע הגרמני קבע שאין קשר סיבתי בין מעשיהם של העובדים וההרג שהתרחש באושוויץ. רק לפני שנתיים, בקשה נוספת לתביעה נדחתה שוב.

אלא שצוות תובעים מהאנובר לא נכנע והמשיך במאמצים, במיוחד אחרי משפטו של איוון דמיאניוק לפני 4 שנים, שהורשע בסיוע לרצח המוני, למרות שלא נמצאו ראיות חד משמעיות לביצוע של פשע מסוים בעת שעבד במחנה סוביבור. כעת, כאמור, נפתח המשפט מחדש.

"הדחקתי את השואה, היא חזרה אליי לאחרונה"
גרונינג מואשם בסיוע לרצח 300 אלף יהודים | צילום:

במשפט צפויים להעיד מספר ניצולים מאושוויץ, במה שעשוי אחד המשפטים האחרונים נגד נאצים החשודים בביצוע פשעים שעדיין בחיים. אחת הניצולות, אווה פוזטאי פאהידי, אמרה במסיבת עיתונאים לקראת המשפט שזה יהיה "אחד מהאירועים החשובים ביותר בחייה".

הדי בוהם, ניצולה שהגיעה למשפט מניו יורק, אמרה שהיא רוצה לראות את גרונינג מודה באשמה אבל לא מתוך חיפוש אחר נקמה: "מי שמבצע פשעים היום, חייב לדעת שהוא יישא באחריות בעתיד", סיכמה.