ישיבת האו"ם, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
ישיבת האו"ם, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

במהלך דיון מיוחד במועצת הביטחון של האו"ם, שהתקיים הלילה (בין רביעי לחמישי) לבקשתה של סוריה בעקבות החלטת של הנשיא טראמפ להכיר בריבונות ישראל בגולן, מדינות רבות שחברות במועצה גינו את המהלך האמריקני. שגריר ישראל דנון התגונן: "למי האו"ם רוצה לתת את הגולן? ללוחמים אירניים, למליציות שיעיות או לכוחות ג'יהאד?".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

שגריר בריטניה באו"ם, קארן פירס, אמר כי החלטת ארה"ב מנוגדת להחלטת האו"ם משנת 1981, ואילו שגריר רוסיה, ולדימיר שפרונקוב, אמר כי וושינגטון הפרה החלטות קודמות של האו"ם - והזהיר: ההכרה עלולה להגדיל את אי-היציבות במזרח התיכון. גם צרפת, גרמניה, בלגיה ופולין הביעו חשש מפני ההשלכות הרחבות בעקבות "הכרה בסיפוח בלתי חוקי" של "רמת הגולן הכבושה".

השגריר הסורי לאו"ם, בשאר ג'עפרי, כינה את הצעד "חלק מפרוייקט קרימינלי של ארצות הברית", ואמר כי מדובר במהלך חד צדדי, שאין לו לגיטימציה פוליטית, משפטית או מוסרית. הוא הוסיף: "הצהרתו של הנשיא טראמפ היא סטירה בפני העולם". גם סעודיה ואיחוד האמירויות הצטרפו לביקורת, ואמרו כי השטח הוא אדמה ערבית.

טראמפ: "לא היו מספיק ראיות" (צילום: רויטרס, חדשות)
"הצהרת טראמפ מנוגדת להחלטת האו"ם" | צילום: רויטרס, חדשות

מזכ"ל האו"ם לעניינים פוליטיים, רוזמרי דיקרלו, אמר כי עמדת האו"ם בגולן ידועה וברורה. "אנו מקווים שההתפתחויות האחרונות לא יובילו לנקיטת פעולות העלולות לערער את היציבות היחסית של המצב בגולן", אמר דיקרלו.

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, מיהר להדוף את ההתנגדויות ולתמוך בהצהרת ארה"ב. "רמת הגולן היא ותמיד תהיה שטחה הריבוני של ישראל, אנו מודים לארה"ב על ההכרזה הצודקת וההיסטורית שלה. צעד זה, כמו רבים אחרים שהציגה לפני כן, מראה את נכונותה של ארצות הברית לכבד את המציאות בשטח", אמר דנון. בנוסף, דנון הפציר בנציגי המדינות שנכחו באולם להצטרף להכרה האמריקנית.

שגריר ישראל באו"ם דני דנון (ארכיון) (צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות)
קורא לשאר המדינות להצטרף לארה"ב. דנון | צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות

נציג ארה"ב בדיון, רודני האנטר, הסביר את החלטת ארה"ב ואמר כי ההחלטה חשובה מבחינה אסטרטגית וביטחונית וקריטית למדינת ישראל. "ארה"ב מאמינה כי היא יכולה לתרום ליציבות, כפי שאמרנו אתמול. האנטר טען בפני הישיבה כי שליטה סורית בגולן תעלים עין מהאיומים הנובעים מהשטר הסורי, ומפעולות הטרור של חזבאללה, שמבקש להשתמש בגולן כמרחב שיגור להתקפות על ישראל".

"לישראל אין כרגע שותף לשלום בסוריה", הוסיף הנציג האמריקני. "ארצות הברית ומועצה זו אינן יכולות לקבל את מאמציה של סוריה לבסס את נוכחותה באזור ההפרדה כנורמה חדשה". הוא גם קרא לרוסיה להשתמש בהשפעה של משטר אסד, וזאת כדי לאלץ את הכוחות הסוריים לסגת מיד מהאזור המפורז.

"הצעד הזה יוביל לעוד סנקציות", פומפאו (צילום: AP‎, חדשות)
"ההצהרה תסייע בפתרון הסכסוך", פומפאו | צילום: AP‎, חדשות

שגריר רוסיה באו"ם, ולדימיר ספרונקוב, הצהיר כי רמת הגולן היא חלק מהרפובליקה הערבית הסורית שנכבשה בידי ישראל וסופחה באופן לא חוקי. "אנחנו דבקים בהחלטת מועצת הביטחון הקוראת לזכות השיבה של סוריה וקובעת כי לכל גורם אחר אין כוח משפטי כלשהו", הוסיף.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו