חילול אנדרטה לזכר השואה ביוון (צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות, חדשות)
אנטישמיות באירופה (ארכיון) | צילום: דוברות משרד ההסברה והתפוצות, חדשות

שר התפוצות נפתלי בנט הציג היום (ראשון) את ממצאי דוח המגמות והתקריות האנטישמיות לשנת 2017 ואת פעילות משרדו בנושא. הדוח משקף תמונה מדאיגה של עלייה משמעותית בכמות ובעוצמת התקריות האנטישמיות ברחבי העולם. "אנטישמיות היא הדלק המסוכן שמבעיר את אויבנו מאז ומתמיד", אמר השר בנט לאחר פרסום הדוח.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדוח שפורסם לקראת יום השואה הבינלאומי שיחול בסוף השבוע מציג סיכום של התקריות האנטישמיות במקומות שונים בעולם, באינטרנט וברשתות החברתיות. הדוח מציג גם את פעולותיו של ארגון אונסק"ו של האו"ם כפעילות אנטי ישראלית ואנטישמית.

על פי הדוח השנה החולפת הייתה שנת שיא במספר התקריות האנטישמיות בבריטניה עם עלייה של 78% במספר התקריות הפיזיות נגד יהודים ועלייה של 30% במספר התקריות האנטישמיות בסך הכל. שנת 2017 הייתה השנה בה נרשמו הכי הרבה תקריות מאז החל הרישום בשנת 1984.

הדוח מציג גם את השינויים שחלו בדעות האנטישמיות בשל הגעת מהגרים מוסלמים רבים לאירופה בשנים האחרונות. על פי הדוח, יותר מ-50% מהפליטים במערב אירופה מחזיקים בדעות אנטישמיות מה שהוביל, בפעם הראשונה, כך מצוין, לשריפת דגלי ישראל בבירות שונות באירופה.

זינוק באירועים אנטישמיים בגרמניה (צילום: רויטרס, חדשות)
השחתת בית קברות יהודי בפריס | צילום: רויטרס, חדשות

על פי הנתונים, בשל עליית הימין הקיצוני בגרמניה, והניסיון לשכתוב אירועי השואה והפחתת אחריות העם הגרמני, חלה עלייה במספר התקריות האנטישמיות במדינה. הדוח מציין את משבר הפליטים כגורם משמעותי לעליית הימין הקיצוני במדינה.

בצרפת, כך על פי הדוח, בשל פעולות הממשלה נגד התופעה, חלה ירידה בכמות התקריות האנטישמיות, עם זאת, חלה עלייה ברמת האלימות שלהן. הרצח של שרה חלימי, הצתה של חנויות כשרות בפרברי פריז ותקיפה של ילדה על ידי מהגר מוסלמי הן חלק מהדוגמאות לתקריות במדינה. על פי הדוח, למרות שהיהודים מהווים אחוז אחד מאוכלוסיית צרפת - כ-30% מהמעשים הגזעניים עליהם דווח למשטרה נעשו נגדם.

הדוח מציג גם את התחזקות הימין הקיצוני בארצות הברית, שהגיעה לשיאה, כך על פי הדוח, בצעדת הימין בשארלוטסוויל. מחברי הדוח טוענים כי עליית השנאה בקרב תנועות השמאל הרדיקלי בארצות הברית הובילו לכך שסטודנטים יהודים חשו לא בטוחים או חופשיים לבטא דעות פרו ישראליות.

"אני מפחד כי גם היום יש נאצים בגרמניה" (צילום: רויטרס, חדשות)
נאו נאצים בארה"ב (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

הדוח מפרט על "האנטישמיות החדשה" - אנטי ישראליות בכסות אנטישמיות, וכיצד היא ממשיכה לפעול באופן נרחב ברשתות החברתיות תוך פרסום קריקטורות אנטישמיות ותיאוריות קונספירציות. הדוח מציג גם את פעילותם של ארגונים של האו"ם דוגמת אונסק"ו שלטענתם פועלים בסטנדרט כפול ומגמדים את הקשר של העם היהודי לארץ ישראל.

"השנה אימצו את הגדרת האנטישמיות של הברית הבינלאומית לזכר השואה חמש מדינות נוספות, מלבד ישראל, דבר שמסייע בחקיקה, קביעת סטנדרטים ואכיפה של מקרים אנטישמים במדינות אלו", הסביר מנכ"ל משרד התפוצות, דביר כהנא. "משרד התפוצות ימשיך לפעול גם השנה, יחד עם משרד החוץ, מול ממשלות העולם לאימוץ הגדרת האנטישמיות ולפעילות מאומצת מול ממשלות ורשויות ביטחון ברחבי העולם למיגור התופעה. אנו קוראים לממשלות העולם לפעול על מנת להילחם באנטישמיות בנחרצות ולאשרר את הגדרת האנטישמיות במדינותיהם".

שר התפוצות נפתלי בנט מסר: "אנטישמיות היא הדלק המסוכן שמבעיר את אויבנו מאז ומתמיד". עלינו לוודא שכל יהודי בכל מקום בעולם יכול לחיות את חייו בבטחה ובגאווה. גם בשנת 2017 ראינו נוכחות אנטישמית משמעותית ברחובות וברשת האינטרנט בעקבות שינויים במאזני הכוחות בקרב ממשלות ברחבי העולם, משבר פליטים באירופה ועליית השיח האנטישמי ברשתות החברתיות. עלינו לפעול בכל הדרכים שבידינו על מנת להיאבק באנטישמיות המודרנית כדי להבטיח את ביטחונו של העם היהודי, בישראל ובתפוצות".