רעב בסומליה (צילום: רויטרס, חדשות)
סומליה, לא מרגישים בצמיחה העולמית | צילום: רויטרס, חדשות

הפער בין עשירים לעניים המשיך להתרחב עוד יותר בשנה האחרונה - כך קובע דוח של Oxfam, איחוד ארגונים בינלאומיים שפועלים לצמצום העוני. לפי הדוח, ההון לא רק נשאר אלא ממשיך לזרום לידי העשירים ביותר. על פי הדוח, שמתפרסם הבוקר (שני), 82% מהצמיחה ברחבי העולם הגיעו לידי אחוז אחד מהאוכלוסייה, בעוד שהחצי העני בעולם לא נהנה משום צמיחה. בארגון טוענים שהנתונים האלה מעידים על כשל המערכת הכלכלית העולמית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הדוח, הגורמים להרחבת הפער הכלכלי הם מקלטי מס, השפעת חברות על מדיניות ממשלות וגופי שלטון ושחיקה במעמד ובזכויות הפועלים והעובדים. בארגון מזכירים עוד כי מדובר בשנה החמישית ברציפות בה מתקבלים נתונים דומים: בשנה שעברה, הארגון סיפר כי ל-62 האנשים העשירים בעולם יש הון השווה למחצית הענייה של העולם - כארבעה מיליארד בני אדם. השנה רק 42 האנשים העשירים בעולם מחזיקים בהון הזה.

קרלוס סלים, ירי העולם (צילום: רויטרס)
קרלוס סלים, ירי העולם | צילום: רויטרס

מנכ"ל הארגון מארק גולדרינג פרסם את הנתונים לקראת פתיחת הכנס הכלכלי העולמי בדאבוס שבשוויץ, כנס שמרכז אליו את מנהיגי ועשירי העולם ומוגדר היום כחובה בלו"ז של כל מנהיג - כולל אלו בישראל, ארה"ב וברלין. גולדרינג מספר שעריכת המחקר על ההון שבידי העשירים הוא מבצע לא פשוט: עשירי העולם לא ממהרים לפרסם כמה הם עשירים, ובמדינות העניות בעולם המערכת לא מספקת נתונים שניתן לעבוד איתם. משכך, המחקר נערך על בסיס נתונים של פורבס, של קרן מחקר כלכלית שוויצרית ושאלון שחולק ל-70 אלף תושבים של מדינות סביב העולם, מהם 72% אמרו שהם רוצים שהממשל "יטפל בדחיפות בהבדלי ההכנסות בין העניים והעשירים". משכך, גולדרינג קורא לבחינה מחודשת של המערכת הכלכלית ועולם העסקים.

לעומתו, מארק ליטלווד, חוקר השוק החופשי וכלכלן בריטי, טוען כי Oxfam הוא "ארגון שפיתח אובססיביות בנושא העשירים והפער מהעניים". לדבריו, "העלאת המיסים וחלוקה שונה של המשאבים לא יעזרו לעניים, הון הוא לא עוגה. האנשים העשירים משלמים גם יותר מיסים, והפחתת העושר שלהם לא תוביל לחלוקה אחרת של ההון".

מליארדים  עסוקים בהשרדות (צילום: רויטרס)
מליארדים עסוקים בהשרדות | צילום: רויטרס

גם סם דומיטריו, ראש מחקר של השוק חופשי ממכון אדם סמית, טען שהארגון "תמיד מצייר את התמונה הלא נכונה. בפועל, אי-השוויון העולמי צנח באופן מסיבי במהלך העשורים האחרונים". עוד הוא הוסיף: "כשסין, הודו ווייטנאם אימצו רפורמות ניאו-ליברליות בנוגע לזכויות קניין, המדינות הפחיתו את התקנות והגבירו את התחרות, לכן עניי העולם נהנו מעלייה מסיבית בשכר - מה שמוביל לחלוקת הכנסות גלובלית שווה יותר".

בשבוע שעבר פורסם בטעות ציטוט מוטעה מהדוח שטען כי לשמונת האנשים העשירים בעולם יש את אותה כמות עושר כמו המחצית הענייה ביותר של העולם. פרסום הטעות הזה משך הרבה מאוד אש לארגון, שכבר התנצל על חוסר הדיוק בדיווח.