חילופי מהלומות דיפלומטיים. טראמפ ופוטין (צילום: רויטרס)
חילופי מהלומות דיפלומטיים. טראמפ ופוטין | צילום: רויטרס

החזית בין ארה"ב לרוסיה מחריפה: הערב (חמישי) הודיעה מוסקבה על גירוש 60 דיפלומטים אמריקנים מהמדינה תוך שבוע. משרד החוץ הרוסי הודיע כי על 58 דיפלומטים הנמצאים בבירה ושני עובדי קונסוליה ביקטרינבורג לצאת מהמדינה עד ל-5 באפריל, לאחר שהוגדרו "פרסונה נון גראטה". שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי ארצו תסגור את הקונסוליה האמריקנית בסנט פטרסבורג - כשלושה ימים לאחר הסקר בנושא שערכה שגרירות רוסיה בארה"ב בטוויטר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גם השליח האמריקני ברוסיה זומן לשיחה ומוסקבה קראה לכינוס פגישה של הארגון למניעת הפצת נשק כימי כבר בשבוע הבא על מנת לדון בפרשת הרעלת המרגל סרגיי סקריפל בבריטניה. מחלקת המדינה האמריקנית עדכנה כי לפי הידוע לה, רוסיה תגרש דיפלומטים מ-28 מדינות שגירשו אנשי מודיעין רוסים: "לא מופתעים אבל זה לא צעד מוצדק, רוסיה לא צריכה להרגיש את עצמה כמו קורבן".

בבית הלבן התייחסו לדיווח וטענו כי ציפו לצעד הזה, אם כי הוא מסמן את הידרדרות נוספת של היחסים בין המדינות. "נתמודד עם זה", הוסיפו בהצהרה הרשמית.

בארה"ב הבהירו בעבר כי הם שומרים לעצמם את הזכות לנקוט בצעדים נוספים נגד מוסקבה, שלדבריהם הפרה את חוקי האמנה למניעת הפצת נשק כימי, וטענו כי גירוש הדיפלומטים האמריקנים וסגירת הקונסוליה בסנט פטרסבורג "מוכיחה שרוסיה לא מעוניינת בדיאלוג בנושא". מחלקת המדינה ציינה: "לא רואים את ההתנהלות בנושא כדיפלומטיית עין תחת עין"

המרגל סרגי סקריפל ובתו יוליה (צילום: sky news, חדשות)
סרגיי סקריפל ובתו יוליה | צילום: sky news, חדשות

השבוע הכחישה רוסיה פעם נוספת את מעורבותה בניסיון הרעלת המרגל: לברוב אמר כי "כוחות חזקים מאוד" בארצות הברית ובבריטניה עומדים מאחורי ניסיון החיסול, שהביא למשבר דיפלומטי חריף בין מדינות המערב ורוסיה.

בתגובה להרעלה, הורה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על גירושם של 60 אזרחים רוסים וסגירת הקונסוליה הרוסית בסיאטל. במוסקבה לא נשארו חייבים, וזמן קצר לאחר מכן הודיע סנטור רוסי כי גם רוסיה תגרש לפחות 60 דיפלומטים אמריקנים משטחה.

מיד לאחר ההודעה האמריקנית, נוצרה "מפולת מדינית" מתוכננת: לא פחות מ-15 מדינות אירופיות הודיעו בזו אחר זו על גירוש דיפלומטים רוסים משטחן: צרפת, דנמרק, גרמניה, שוודיה, איטליה, פולין, ליטא, לטביה, צ'כיה, אסטוניה, הולנד, רומניה, פינלנד, קרואטיה ואוקראינה התייצבו מאחורי בריטניה וארה"ב והורו גם כן על גירוש דיפלומטים רוסים במספרים שונים.

שיפור במצב המרגל ובתו שהורעלו

בית החולים בבריטניה שבו מאושפזים המרגל הרוסי לשעבר סרגיי סקריפל ובתו יוליה, שהורעלו בעיירה סאליסברי באמצעות גז עצבים נדיר ואושפזו במצב אנוש, הודיע היום כי חל שיפור במצבם. לבת יוליה לא נשקפת יותר סכנת חיים, זמן שאצל אביה סרגיי נרשם גם כן שיפור, אך משמעותי פחות והוא עדיין במצב אנוש.

מבית החולים בסאליסברי נמסר כי מצבה של יוליה בת ה-33 מוסיף להיות קשה, אך כאמור היא יצאה מכלל סכנה. אביה סרגיי בן ה-66 עדיין במצב אנוש, אך יציב. "היא מגיבה היטב לטיפול וממשיכה לקבל טיפול 24 שעות ביממה", נמסר.

"אולי היינו ליד הבית של סקריפל" (צילום: SKY NEWS, חדשות)
חוקרים בריטים סמוך לבית המרגל | צילום: SKY NEWS, חדשות

אתמול אמרה משטרת בריטניה כי הרשויות סבורות שסקריפל ובתו באו במגע עם גז העצבים הקטלני "נוביצ'וק", ומכאן שהורעלו כבר בביתם ולא במרכז המסחרי בו נמצאו מוטלים במצב קשה. בתוך כך, הודיעה המשטרה המקומית כי במסגרת החקירה היא חסמה היום כאמצעי זהירות גן ילדים סמוך לבית המרגל, ככל הנראה מחשש להימצאות החומר הרעיל.

250 מומחים בממלכה המופקדים על החקירה זיהו את ריכוז גבוה ביותר של הרעל על דלת הכניסה לבית של המרגל. במסגרת החקירה המקיפה, נבחנו יותר מ-5000 שעות של צילום מצלמות אבטחה בעיירה הבריטית, וכ-1300 ראיות נאספו, אך לפי שעה טרם נמצא "האקדח המעשן" שיכול לקשור את מוסקבה לניסיון ההתנקשות.