בית המשפט לערעורים בסן פרנסיסקו סיים לדון לפנות בוקר (רביעי) בעתירה שהוגשה נגד צו ההגירה האוסר כניסת מוסלמים לארה"ב מ-7 מדינות. בית המשפט לא הכריע בנושא אך הודיע כי ההחלטה תתקבל "בהקדם האפשרי". בהכרעתו יחליט האם לאשר את הצו, שהוקפא על ידי שופט פדרלי, או לקבל את עמדת משרד המשפטים בממשל טראמפ, התומך בהפעלתו מחדש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

למרות שטרם התקבלה החלטה, הדיון בבית המשפט לערעורים היה טעון ושני הצדדים ניסו להגן על עמדתם. השופטים שהשתתפו בדיון התייחסו בתקיפות לעמדת הממשל ושאלו האם קיימות ראיות לכך שהאזרחים והפליטים משבע המדינות אכן מהווים סכנה. נציג משרד המשפטים בדיון השיב שהתהליך התרחש מהר מאוד והממשל לא הספיק לאסוף ראיות שיתמכו בצו. 

אחד השופטים השמרנים בפאנל שמונה על ידי הנשיא בוש שאל את הנציג המשפטי של התובעים (המייצג את מדינת וושינגטון ומינסוטה) אם קיימות בידיו ראיות לפיהן הצו מפלה כניסת אזרחים לפי דתם. השופט הטיל ספקות בכך וטען שמעט מאוד מוסלמים מתוך מספרם הכולל בעולם נפגעו מהצו. בתשובה לכך ציטט הנציג אמירות של טראמפ במהלך הקמפיין לנשיאות שבהן אמר כי הוא יאסור על כניסת מוסלמים לארה"ב.

נוסעים מוסלמים בארה"ב (צילום: רויטרס)
נוסעים מוסלמים בארה"ב | צילום: רויטרס

"להגן על הביטחון"

הנשיא טראמפ התייחס אמש לעתירה שהוגשה לבית המשפט לערעורים. "אני לא מאמין שעלינו להילחם על הביטחון שלנו במערכת המשפט", אמר באירוע בבית הלבן. "עלינו להיאבק על הביטחון של האומה שלנו".

"דאע"ש איימו לחדור לארצות הברית ולמדינות אחרות באמצעות הגירה", הבהיר טראמפ. "ואז אנחנו לא מורשים להיות קשוחים עם האנשים שנכנסים? תסבירו לי את זה".

ביום ראשון ביקש ממשל טראמפ להחזיר מיידית לתוקפו את הצו האוסר על מוסלמים משבע המדינות שנקבעו להיכנס לארה"ב, צו שהוקפא בידי ג'יימס רוברט, שופט פדראלי בסיאטל. משרד המשפטים האמריקני הגיש אתמול לפנות בוקר באופן רשמי את הערעור על פסיקת השופט הפדרלי שהשהה זמנית את צו ההגירה של טראמפ.

הפגנה בבוסטון נגד הצו (צילום: לימור גולצ'ין)
הפגנה בבוסטון נגד הצו של טראמפ | צילום: לימור גולצ'ין

פסיקת השופט רוברט הגיעה בעקבות עתירה שהגישו מדינות וושינגטון ומינסוטה, והיא תקפה בכל שטחי ארה"ב. בכתב הערעור נקבע כי פסיקת השופט "חותרת תחת הכרעה של הנשיא בנושא ביטחון לאומי".

ביום ראשון תקף טראמפ בחריפות את מערכת המשפט האמריקנית בכלל ובפרט את השופט רובארט, שהקפיא את הצו הנשיאותי המגביל כניסת מוסלמים לארצות הברית. "לא מאמין ששופט יסכן את ארצות הברית בצורה כזאת", כתב הנשיא בחשבון הטוויטר שלו. "אם משהו יקרה תאשימו אותו ואת מערכת המשפט שלנו".

הנשיא האמריקני הוסיף כי "אנשים ממשיכים להגיע למדינה, זה רע". בהמשך פירט הנשיא את הצעדים שמתכנן להמשך. "הוריתי לאנשי ביטחון המולדת לבדוק אנשים שמגיעים למדינה שלנו בזהירות מרובה", פירט הנשיא טראמפ. "בתי המשפט עושים את העבודה הזו לקשה מאוד עבורנו".