תשוחרר בחודש מאי. מאנינג (צילום: רויטרס)
תשוחרר בחודש מאי. מאנינג | צילום: רויטרס

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הודיע אמש (שלישי) כי החליט לחון את צ'לסי מאנינג המרצה עונש מאסר לאחר שהורשעה בהדלפת מאות אלפי מסמכים מסווגים לאתר ההדלפות "ויקיליקס". מאנינג, עליה נגזרו 35 שנים מאחורי סורג ובריח, תשתחרר בחודש מאי הקרוב לאחר שריצתה שבע שנים בלבד בכלא צבאי. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

צ'לסי מאנינג, שנולדה כגבר בשם בראדלי, הייתה חיילת בצבא ארה"ב. בשנת 2010 הורשעה ב-20 סעיפי אישום, ביניהם עבירה על חוק הריגול האמריקני. זאת, לאחר שהודתה כי מסרה מעל 700,000 מסמכים וסרטונים מסווגים לאתר "ויקיליקס". עם זאת, בית המשפט לא הרשיע אותה בסעיף "סיוע לאויב", ובכך נמנע ממנה גזר דין מוות.

בין הסרטונים שמסרה מאנינג היה תיעוד של מסוק אמריקני הפוגע באזרחים ובעיתונאים חפים מפשע בעירק בשנת 2007. פרסום הסרט עורר ביקורת וזעם רבים בקרב פעילי זכויות אדם שמחו על מותם של חפים מפשע על יד צבא ארה"ב.

לאחר שהורשעה נשלחה מאנינג לכלא צבאי בקנזס, בו מרצים את עונשם גברים בלבד. זאת, למרות שעברה ניתוח לשינוי מין והפכה לאישה וחרף בקשתה לעבור לכלא אזרחי. החלטה זו של הצבא האמריקני הובילה אותה לבצע שני ניסיונות התאבדות.

"שערורייה - חיי האמריקנים בסכנה"

ביקורת רבה נשמעה בזמן הקצר מאז פרסם אובמה את החלטתו בדבר החנינה. בכיר לשעבר בקהילת המודיעין בארה"ב אמר כי הוא "המום" מההחלטה, וכי אנשי המודיעין מאמינים כי אובמה השתמש בכוחו הנשיאותי בצורה לא ראויה.

יו"ר בית הנבחרים, פול ראיין, תקף אף הוא את ההחלטה וכינה אותה "שערורייה". לדבריו, "החיים בארה"ב תחת סכנה", משום שסודות רבים של האומה האמריקנית נחשפו. ראיין הוסיף כי אובמה יצר תקדים לפיו "האנשים שמתפשרים על הביטחון הלאומי האמריקני לא משלמים על כך".

ג'וליאן אסאנג',, מייסד ויקיליקס (צילום: חדשות 2)
יסגיר את עצמו? אסאנג' | צילום: חדשות 2

לעומתם, מייסד "ויקיליקס", ג'וליאן אסאנג' הודה למי שפעל והוביל קמפיין לחנינתה של מאנינג. "האומץ וההתמדה שלכם עשו את הבלתי אפשרי לאפשרי", צייץ בטוויטר.

ביום שישי טען אסאנג', המצוי במקלט מדיני בשגרירות אקוודור שבלונדון, כי יסכים להסגיר את עצמו לרשויות האמריקניות במקרה שהנשיא אובמה יעניק חנינה למאנינג. החנינה ניתנה כחלק ממהלך גדול יותר של הנשיא אובמה בו העניק חנינות ל-64 אסירים וקיצר את זמן המאסר של 209 נוספים.

בין הסיבות לקיצור העונש - שירותה כאישה בין גברים

מקורב לבית הלבן הסביר הלילה כי בין הסיבות להענקת החנינה למאנינג נמצאת העובדה כי היא ריצתה כבר 7 שנים בכלא, וכי היא הודתה במעשה, הבינה שביצעה דברים שגויים ועברה תהליך בכלא. עוד אמר כי העובדה שהיא טרנס-ג'נדר המרצה את עונשה לצד גברים בלבד סייעה לקבלת ההחלטה.

הבכיר ציין כי קיים הבדל משמעותי בינה לבין אדוארד סנודן שביצע מעשים דומים. לדבריו, בעוד שסנודן נמלט מהמדינה ומסתתר מפני העמדה לדין במקלט ברוסיה, מאנינג הודתה במעשיה והורשעה ללא עסקת טיעון.