"יש ניצול לרעה של מערכת הוויזות" (צילום: רויטרס)
טראמפ ופנס קובעים מדיניות | צילום: רויטרס

הנשיא טראמפ מרגיש בימים אלה היטב את מערכת האיזונים הבלמים האמריקנית, שפועלת נגד היוזמות שלו: הצו הנשיאותי שבולם את כניסת אזרחי שבע מדינות עם רוב מוסלמי נתקלת שוב ושוב בהתנגדות של בתי המשפט הפדרליים - שמאשרים בניגוד לצו הנשיאותי המשך הגירה של מהגרים מסוריה, סודן, סומליה, אירן, עירק, לוב ותימן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בית המשפט לערעורים דחה ניסיון של הממשל להחזיר את הצו הנשיאותי לתוקפו אחרי ששופט פדרלי מסיאטל הקפיא אותו. הצו של טראמפ בנושא ההגירה תקף לתקופה מוגבלת, ובעקבות ההחלטה מאות נוסעים נתקעו בנמלי התעופה והפגנות נגד ההוראה התפרצו בארצות הברית וברחבי העולם. חלק מהנוסעים שעוכבו בארה"ב - גורשו.

בבתי המשפט דנים ממאות אם לא אלפי תביעות נגד הצו של טראמפ. הוא גם צמצם את מספר הפליטים שארה"ב מוכנה לקלוט בחצי. בנושא ההגירה טראמפ כבר הספיק להורות על מדיניות שתקבע שכל מהגר שנתפס ללא אשרה חוקית - ייעצר וכך גם מהגרים שפשעו.

טראמפ חתם עד כה על שמונה צווים והורה על שינוי מדיניות בעשרות נושאים - לשם השוואה, קלינטון חתם בתקופה המקבילה בנשיאותו רק שלושה צווים, ובשבועיים הראשונים רק על שניים מהם. רק אובמה הספיק לחתום על סדר גודל דומה של צווים בימיו הראשונים בשלטון.

שדה התעופה בסן פרנסיסקו, בשבוע שעבר (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד צו ההגירה בנמלי התעופה | צילום: רויטרס

צינורות נפט שנויים במחלוקת

אך בשלב זה לא נראה שהמאבק יעצור את טראמפ, שמפעיל את סמכותו במלוא המרץ בעזרת צווים נשיאותיים - עדיין בלי בתי הקונגרס ולעיתים במסלול עימות מול בתי המשפט. בנושא ההגירה, אחת ההבטחות המרכזיות שאיתן הגיע טראמפ לבית הלבן, הוא כבר הוציא לדרך פעולות לבלימת כניסת מהגרים.

בצו החמישי שהוציא - צו "ההגנה על האומה מאיום כניסת טרוריסטים זרים לארצות הברית" - הוא זירז הליכי גירוש ומעצר של פליטים לא חוקיים כמו כן החל נשיא ארה"ב לבחון את נושא החומה בגבול מקסיקו בשם הצו על "האבטחה בגבולות ואכיפת ההגירה".

בנושא אחר שחוצה את דעת הקהל האמריקני, טראמפ חסם מימון ממשלתי של כל ארגון בריאות - גם אם בינלאומי, שמבצע הפלות. מדובר במדיניות קשוחה יותר מהנשיאים הקודמים, גם אלו הרפובליקנים. טראמפ בוחן מחדש גם הסכמי סחר בינלאומיים - ההסכם הראשון שנסוג ממנו הוא הסכם הסחר הטראנס פאסיפי, ה-TPP שנבנה וגובש במשך יותר מעשור.

בגבעת הקפיטול שקט בינתיים (צילום: Reuters)
בגבעת הקפיטול שקט בינתיים | צילום: Reuters

ומה המסר לישראל?

בנושא הסביבה הוא ביקש לחשוב שוב על המדיניות האמריקנית במסגרת הצו הנשיאותי על "הרחבת חוות הדעת בנוגע לסביבה ומתן אישורי פעולה בעדיפות עליונה" וקבע מתיחת שני צינורות נפט ענקיים שנויים במחלוקת - גם בגלל שהם עוברים בשטחי אמריקנים ילדים בצפון דקוטה: מדובר בצינורות שהנשיא אובמה התנגד לבנייתם.

גם פרויקט הדגל של הנשיא הקודם, תכנית הבריאות שקיבלה את התואר "אובמהקייר", הוגדרה על ידי טראמפ "הרסנית" - והוא משנה כיוון ומצמצם את היקפה באופן משמעותי. טראמפ גם הספיק למנות שופט עליון שמרן - ניל גורסץ', שעדיין ממתין לאישור הסנאט.

כמו כן ערך הנשיא ניסיון לשנות או להגביל את מערכת הלובי בוושינגטון בצו נפרד בשם "הוראות אתיות בנוגע למינויים בממשל".

גורסץ' וטראמפ (ארכיון) (צילום: רויטרס)
טראמפ והשופט העליון שבחר | צילום: רויטרס

טראמפ הפסיק גם לאשר פעולה צבאית בתימן לחיסול בכיר אל קאעידה - יחד איתו נהרגה ילדה בת שמונה ואחד מאנשי הקומנדו האמריקנים. הממשל גם הוציא סנקציות חדשות נגד אירן בתגובה לניסויי הטילים הבליסטיים באירן. "הסנקציות החדשות נועדו להתרכז בספקים לתכנית הטילים וקבוצות שמסייעות לארגוני טרור", נטען. טראמפ גם חסם מיד כשנכנס לבית הלבן ניסיון של אובמה להוזיל את הריבית על המשכנתאות לדירות.

הנשיא ה-45 של ארה"ב גם מצמצם את הרגוליצה ומחיר הרגולציה בארצות הברית, כחלק משינוי המדיניות הכלכלית האמריקנית של אובמה. בנוגע למזרח התיכון, בירושלים עדיין מצפים לציוץ של טראמפ - ובינתיים הממשל סימן לממשלת נתניהו שההתנחלויות החדשות עשויות להפריע לתהליך השלום.