ראש בראש: רוטה נגד וילדרס (צילום: רויטרס)
ראש בראש: רוטה נגד וילדרס | צילום: רויטרס

הקלפיות בהולנד נסגרו אמש (רביעי) אחרי שבמהלך היום מליוני אזרחים ברחבי המדינה מימשו את זכות ההצבעה שלהם. ראש הממשלה המכהן רוטה ניצח בפער גדול עם 17.8% מסך הקולות המקנים למפלגתו 32 מושבים בפרלמנט, זמן שהמועמד האנטי אסלאמי חירט וילדרס זכה ב-19 בלבד, מתוך 120 מושבים סך הכל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שעה קלה לאחר ניצחונו בירך רוטה את מדינתו על כך שחירט לא נבחר. "זהו ערב שבו הולנד שאחרי הברקזיט ואחרי הבחירות בארה"ב אמרה 'לא' לפופוליזם שלילי", אמר.

מצדו השני של המתרס, וילדרס המפסיד הודה למצביעיו בכל זאת, וזאת לאחר שהתברר שמספר המושבים של מפלגתו בפרלמנט גדלו. "זה הניצחון הראשון שלנו", אמר. "עדיין לא סיימתי עם רוטה". בהמשך בירך וילדרס גם את רוטה עצמו על הניצחון, והבטיח לו שהאופוזיציה בהנהגתו תהיה איתנה ולוחמנית.

נותר מאחור, וילדרס (צילום: רויטרס)
נותר מאחור, וילדרס | צילום: רויטרס

כלי התקשורת במדינה מדווחים כי אחוז ההצבעה במערכת הבחירות הנוכחית הוא הגבוה ב-31 השנים האחרונות. מנתוני ועדת הבחירות עולה כי לא פחות מ-82% מבעלי זכות ההצבעה הגיעו היום לקלפיות בכדי לממש את זכות הצבעתם.

ראש בראש: רוטה נגד וילדרס (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

המבחן של הולנד הוא במידה רבה נחשב למבחן של אירופה כולה, שעוקבת אחר התקדמות וילדרס, מנהיג הימין קיצוני במדינה. "לא משנה מה תהיה תוצאות הבחירות היום, השד לא חיחזור בחזרה לבקבוק", אמר וילדרס במהלך יום הבחירות.

"המהפכה הפטריוטית הזו תתרחש בכל מקרה, בין אם היום או מחר", הוסיף. מנגד, רוטה - ששבר אף הוא ימינה במהלך מערכת הבחירות - אמר כי "זוהי הזדמנות עבור דמוקרטיה גדולה כמו הולנד לנקוט עמדה, לעצור את נפילת אבני הדומינו, של פופוליזם מסוג רע".

רוטה בעצרת הבחירות (צילום: רויטרס)
רוטה בעצרת הבחירות | צילום: רויטרס

בין הנושאים שעומדים במרכז מערכת הבחירות הוא סוגיית ההגירה, נושא שבוער ברוב היבשת. רוטה, המנסה להיבחר לכהונה שלישית, צפוי לשמור על קו דומה לזה שהוביל בשנים האחרונות בזמן שוילדרס מתכננן מהפכות. הוא הודיע כי בכוונתו להוציא את הולנד מהאיחוד האירופי, לסגור את כל המסגדים במדינה, לאסור על מכירת ספרי קוראן, ובין היתר, כפי שאמר לנו בעצרת תמיכה בתחילת השבוע, לחזק את הקשרים עם ישראל שאותה הוא מעריץ. "יש לי עדיין קשרים רבים עם גורמים ומנהיגים רבים בפוליטיקה הישראלית", אמר. "אני חושב שכיום אנחנו אחת הידידות הטובות, אם לא הטובה ביותר של ישראל בפרלמנט ההולנדי, ולכן הקשרים הללו רק ילכו ויתחזקו אם אבחר לראשות הממשלה".

סוגיית ההגירה - במרכז מערכת הבחירות (צילום: רויטרס)
סוגיית ההגירה - במרכז מערכת הבחירות | צילום: רויטרס



בהולנד כמו בישראל צריך להקים קואליציה. עבור וילדרס זה יהיה כמעט בלתי אפשרי מפני שהוא מוקצה במערכת. בימים האחרונים נקט קו תקיף גם בכל הקשור למשבר עם טורקיה, וקרא לאזרחי הולנד הטורקים לעזוב את המדינה אם הם תומכים באדורן. רוטה מצדו נקט עמדות ימניות אף הוא אל מול המתקפות המתמשכות של ארדואן.

באירופה עוקבים אחר התוצאות (צילום: רויטרס)
באירופה עוקבים אחר התוצאות | צילום: רויטרס



בצרפת ובגרמניה, שם ייערכו הבחירות בחודשים הקרובים מסתכלים בעיניים בוחנות. ניצחון של וילדרס או אפילו תוצאה טובה במיוחד יסמנו במידה רבה שעידן חדש מתחיל. הימין הקיצוני באירופה כבר לא יישאר ברחובות אחוריים אלא עושה את דרכו בצעדי ענק אל מסדרונות השלטון.