האם השבי שהסתיים במהרה יהפוך שוב למשבר ביחסים של ארה"ב ואירן? לפני כחודש החזירה אירן 10 מלחים שנעצרו במים הטריטוריאליים של אירן, לאחר מאמץ דיפלומטי חשאי. זמן קצר לאחר התקרית, האירנים "חגגו" והפיצו תמונות משפילות בהן נראים המלחים נכנעים עם ידיים מורמות כשנשקם מונח לצידם. היום (רביעי), לאחר שהיה נדמה כי הפרשה היא נחלת העבר, פרסמה שוב הטלוויזיה האירנית תיעוד מביך מתקופת השבי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ברשת טלוויזיה אירנית שודר סרטון קצר בו נראה אחד החיילים בוכה, מסיבה לא ידועה. כמו כן כלל התשדיר מספר חיילים שמשבחים את ההתנהלות של שוביהם האירניים. האם התמונות יעוררו שוב זעם בארצות הברית?

בסרטון נוסף, ששודר בחודש ינואר והופיע גם היום בשידורים, נראה אחד הלוחמים מתנצל ומשבח את תפקוד האירנים: "זו הייתה טעות, זו אשמתנו ואנחנו מביעים סליחה. ההתנהגות האירנית כלפינו, בזמן שהיינו כאן, הייתה מצוינת. אנחנו מודים לכם על האירוח והסיוע - ולא היו לנו שום בעיות".

למרות דברי המלח, ששודרו שוב ושוב באירן, בבית הלבן הבהירו אז כי לא הועברה התנצלות רשמית והעריכו כי הפרשה לא תעיב על יישום הסכם הגרעין. מפקד לשעבר בצי האמריקני מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות האמריקנית בפרשה, אותה כינה "כישלון מבצעי גדול".

ההשתלטות האירנית והזעם בארה"ב
ההשתלטות האירנית והזעם בארה"ב | צילום:

"המלחים עברו גיהנום"

לדברי הבכיר כריס הארמר, שהתראיין לרשת CNN, לכידת הסירות היא "כשל רציני של מישהו". לדבריו, "או שמישהו שם את המלחים הללו במצב בלתי אפשרי או שהם חסרי יכולות". הוא הוסיף, על סמך נסיונו וניתוח התקרית, כי "אין סיבה שכלי קטן יהיה כל כך רחוק וללא ליווי בים הפתוח".

בכיר אמריקני נוסף אז אמר כי לא נגרם סיכון רב לביטחון האמריקני: "כלי השיט לא מסווגים, הם לא יצליחו להשיג מהם מידע משמעותי. אם הם יצליחו, זה יהיה כישלון גדול עוד יותר".

מי שלח את המלחים? (צילום: רויטרס)
מי שלח את המלחים? | צילום: רויטרס

"הם לא רוצים לסכן את הכסף מארה"ב"

גם בקרב הרפובליקנים מיהרו למתוח ביקורת על הפרשה: המועמד דונלד טראמפ טען כי "המלחים המעולים הללו עברו גיהנום מצד האירנים". בריאיון לרשת MSNBC מתח המתודד ביקורת על התמונות המביכות: "כשאני רואה אותם עם הידיים למעלה וכלי נשק מכוונים אליהם, לא הייתי קורא לזה ידידותי".

לדבריו, אירן פתרה במהרה את המשבר מכיוון שברצונה לשמור על יחסים טובים עם ארה"ב בסוגיית הגרעין. "הם מקבלים 100 מיליארד דולרים בתקופה הקרובה, הם לא רוצים לסכן את זה". טראמפ לא היסס גם לנגח את אובמה ולמחות על כך שאמריקנים נוספים, בהם העיתונאי ג'ייסון רזאיאן, לא הוחזרו מהשבי האירני: "האירנים מקבלים הכל ואנחנו לא מקבלים כלום".

עצורים באירן (צילום: cnn)
עצורים באירן | צילום: cnn

לעומתו, דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר אז כי ארצו "שמחה שהמלחים שוחררו, אך מודאגת עדיין מהעובדה שאירן תומכת בטרור ומאיימת על ישראל". לדבריו, שום נציג רשמי של המדינה לא התנצל בפני האירנים - והוא העריך שהפרשה לא תפגם ביחסים מול אירן בשאר החזיתות ובראשן סוגיית הגרעין.

לפני שחרור המלחים, אירן דרשה התנצלות אמריקנית על הטעות: מזכיר המדינה ג'ון קרי הודה על שיתוף הפעולה במלאכת השחרור ואף החמיא להליך הדיפלומטי שהוביל לשחרור. סגן הנשיא ביידן טען כי "כשיש לך בעיה עם הסירה, האם אתה מתנצל על כך? לא! גם לא הייתה דרישה להתנצלות". לדבריו, "האירנים שהבחינו בכלי שייט סייעו לו להגיע לחוף כפי שאנחנו היינו נוהגים, הם הבחינו שאנשי הצוות במצוקה ואמרו שישחררו אותם".