סנדרס וקלינטון התעמתו בברוקלין (צילום: רויטרס)
מורידים את הכפפות. סאנדרס וקלינטון | צילום: רויטרס

אחרי הניצחון הדחוק של הילרי קלינטון בסיבוב הראשון של הבחירות המקדימות באיווה בארה"ב, המועמדים לראשות המפלגה בדמוקרטית מורידים את הכפפות: בעימות בין קלינטון לברני סנדרס הלילה (שישי) תקף סנדרס וטען כי קלינטון מושפעת על ידי התורמים העשירים שלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קלינטון לא נשארה חייבת וטענה כי סנדרס מנסה להכפיש אותה ולהכתים את שמה. "אם יש לך משהו לומר, אמור אותו", אמרה בעימות שהתקיים בניו המפשייר, שם יתקיים בעוד חמישה ימים הסיבוב הבא של הבחירות המקדימות. קלינטון הוסיפה כי מעולם לא שינתה את עמדתה בגלל תורמיה.

בניו המפשייר יש לסנדרס יתרון על פני קלינטון. על פי הסקרים צפוי סנדרס, הסנטור של מדינת ורמונט השכנה, לנצח בהפרש גדול.

"טראמפ הוא הנשיא המסוכן בהיסטוריה של ארה (צילום: רויטרס, חדשות)
מצמצם פערים | צילום: רויטרס, חדשות

הפער המצטמצם בין השניים התבטא בהתכתשויות חריפות, בעיקר בנושאי פנים, ביניהם מערכת הבריאות במדינה, התשלומים על אוניברסיטאות ועונש המוות במדינה. זהו העימות הראשון שמתקיים בין השניים בלבד, לאחר פרישתו של המועמד מרטין אומאלי מהמרוץ.

קלינטון ניצחה בבחירות המקדימות באיווה בהפרש זעום, טראמפ נחל הפסד צורב 

בתום קרב צמוד ומותח במיוחד במפלגה הדמוקרטית, קלינטון סימנה ביום שני ניצחון בפריימריז הראשונים. מזכירת המדינה והגברת הראשונה לשעבר זכתה ל-50% תמיכה ול-700 אסיפות בחירות (caucuses) שהביעו תמיכה במועמדותה, לעומת 50% תמיכה ו-695 אסיפות שהיו בעד ברני סנדרס. אצל הרפובליקנים ניצח טד קרוז את דונלד טראמפ בהפרש של 4% - בניגוד גמור לסקרים.

במשך שעות, התקשו רשתות התקשורת בארה"ב לקבוע מי מבין שני המועמדים הדמוקרטים ניצח בהתמודדות הצמודה במדינה שפותחת את עונת הבחירות המקדימות לנשיאות. כשהושלם הליך ספירת הקולות נקבע כי קלינטון גברה על סנדרס בהפרש זעום למדי של אלפי קולות בלבד.

"משפחה מוכשרת ביותר", הקלינטונים (צילום: רויטרס)
ביל והילרי קלינטון | צילום: רויטרס

עוד לפני שפורסמו התוצאות, קלינטון עלתה לבמה עם בעלה הנשיא לשעבר ביל קלינטון, והודיעה על "ניצחון זעום". "יש כל כך הרבה על הפרק בבחירות האלה וזה נדיר שיש לנו הזדמנות לתחרות אמיתית בין רעיונות", אמרה קלינטון, שבפעם הקודמת שהתמודדה הפסידה לנשיא אובמה באיווה.

"אני כאן כדי לעשות דברים, כדי לשנות את המצב, ולמצוא דרך לשפר את חיי האמריקנים", הוסיפה קלינטון. "אני יודעת שאפשר לשפר את המשכורות, החינוך, להפוך את אמריקה למעצמת האנרגיה הירוקה. נעשה זאת על ידי הבטחת המועמדות שלי והניצחון בדרך לבית הלבן".

מתמודד מול ביקורת קשה. קרוז (צילום: רויטרס)
ניצח בהפרש של 4%, קרוז | צילום: רויטרס

מנגד, ברני סנדרס התקשה להסתיר את שמחתו על הישגו ועל הקרב הצמוד. "האנשים באיווה שלחו מסר לממסד, לממשל ולתקשורת", אמר. "העם האמריקני אמר היום שאנו לא יכולים להמשיך ולתת למיליארדרים לקנות בחירות. אנחנו לא מייצגים את המיליארדרים, אנו הקול של העם".

בנאומו התייחס סנדרס גם למשנתו הכלכלית ואף עקץ את הרפובליקנים בנוגע להתנהלותם. "אני אומר לרפובליקנים, תפסיקו לדאוג לתרומות, דאגו לעולם שאתם משאירים לילדים והנכדים שלכם. הלילה התחלנו מהפכה פוליטית".

איווה: מדינת מפתח בדרך לנשיאות

ההצבעה לטובת המועמדים נערכה בשיטת בחירות ייחודית ומעט מוזרה המכונה "קאוקוס" (caucus) - באי ועידת המפלגה מתכנסים במקומות ציבוריים, בהם לכל מועמד יש נציג שמדבר מטעמו ומנסה לשכנע את המתלבטים ואת הבוחרים האחרים. לאחר הנאומים, הבוחרים הרפובליקנים רושמים על פתק את שם המועמד, ואילו הדמוקרטים המצביעים הולכים לפינה של כל מועמד ומסמנים באופן פיזי את תמיכתם.

באיווה, מדינה קטנה במערב התיכון של ארצות הברית שמרבית הכנסותיה נובעות מגידול תירס, החליטו כבר לפני 34 שנים להיות המדינה הראשונה בה נערכות הבחירות המוקדמות בכל התמודדות, ומאז היא הפכה לגורם מכריע: מתמודדים לא מעטים פרשו לאחר הפסד מביך בה, בעוד אחרים חוזקו מהתוצאות. ריצ'רד ניקסון היה נשיא מכהן שניצח גם באיווה וגם בבחירות, ולאחריו קרטר - וכך איווה הפכה לאגדה.