צילום אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
חופש הביטוי? | צילום: רויטרס

הוועד המנהל של אוניברסיטת קליפורניה היוקרתית בלוס אנג'לס, מוסד שהוא ספינת הדגל של האוניברסיטאות הציבוריות במדינת קליפורניה, עומד להצביע בשבוע הבא על מסמך המגנה אנטי-ציונות היות ועל פי המסמך, "ביטויים אנטי-ציוניים מהווים צורה נוספת של אנשטימיות". ההצבעה מציתה ויכוח במוסד האקדמי אודות הקו הדק שבין חופש הביטוי לחוסר סובלונות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הצעד החריג משקף מאבק רחב יותר בין קבוצות פרו-ישראליות לבין פעילים למען זכויות הפלסטינים אודות התבטאויותיהם הנחשבות בעיניהם לביקורת לגיטימית על מדיניות ישראל בשטחים ובעזה. הוועד המנהל מינה ועדה שמטרתה לנסח מסמך שעניינו לטפל בסוגיה זו. שני הצדדים בעימות הצהירו כי במידה והצעות המסמך יתקבלו, יהיה זה צעד ראשון מסוגו באוניברסיטה בסדר גודל שכזה בארצות הברית.

התומכים במסמך טוענים שהצורך בכתיבתו עלה עקב העלייה המדאיגה באמירות אנטישמיות בקמפוסים של האוניברסיטה מצידם של פעילים מקבוצות אנטי-ישראליות, המפגינים בה באופן תדיר. בין אמירותיהם האנטי-ציוניות נשמעות קריאות להשמדת מדינת ישראל או חוסר הכרה בזכותה להתקיים. לפי נוסח המסמך, אמירות אלו מסווגות כביטוי מודרני לאנטישמיות.

אנטי-ציונות, מה זה אומר?

המתנגדים למסמך מצביעים על כך שהוא מנוגד לרעיון החופש האקדמי: קבוצות הפועלות להחרמת מוצרים מישראל טענו כי זו דרך לא לגיטימית להשתיק ביקורת פוליטית על מדיניותה של מדינת ישראל.

מכתב התנגדות שנחתם על ידי 250 חברי סגל באוניברסיטה טען כי המושג "אנטי-ציונות" הוא מושג עמום, המכיל "ביקורת כלפי מגוון עמדות פוליטיות, ולא את כולן ניתן לסווג כאנטישמיות". החותמים על המכתב ביקשו בתוקף לא לאמץ את המסמך, שעיקרו "צנזורה על השקפות פוליטיות שיש להגן עליהן במסגרת חופש הביטוי", להגדרתם.

עם זאת, 130 חברי סג אחרים חתמו על מכתב הטוען כי המסמך הוא כורח המציאות נוכח "חוסר הבחנה היכן מסתיים הוויכוח הבריא אודות מדינת ישראל והמזרח התיכון והיכן מתחילה האנטישמיות".