החללית רוזטה והגשושית (צילום: רויטרס)
החללית רוזטה והגשושית | צילום: רויטרס

פרידה מכלי החלל ששבר שיאים: לאחר יותר משישה חודשים של נתק, הודיעו היום (שישי) בצער בסוכנות החלל האירופית כי הקשר עם גשושית החלל "פיליאה" לא יתחדש עוד. המדענים אמרו כי הם "איבדו תקווה" לקבל מידע נוסף מהגשושית, שלפני כשנה וחצי עשתה היסטוריה כשנחתה על כוכב שביט במהלך תזוזתי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במכון מחקר החלל בגרמניה הסבירו כי הסוללות הסולאריות של הגשושית כוסו באבק ונמצאות בצל כבר תקופה ארוכה, ולכן הסיכוי ליצור קשר מחדש עם הגשושית הוא אפסי: "יותר מדי קר שם. אנחנו לא נשלח יותר פקודות, כי הסיכוי שהן יתקבלו קרוב לאפס. זה הזמן להיפרד".

בנובמבר 2014 עלתה "פיליאה" לכותרות לאחר שנחתה על כוכב השביט - בתצוגה יוצאת דופן של דיוק במהלך מסע בחלל. זמן קצר לאחר הנחיתה נאבד הקשר כי הבטריות שהו בצל, ולמעט קשר קצר בחודש יוני האחרון חלק למעשה נתק בין הגשושית לבין כדור הארץ.

המדענים הסבירו כי בחודש יוני הייתה "התעוררות פתאומית" שנבעה מכך שכוכב השביט התקרב לשמש ובכך נטען. כיום, לעומת זאת, האבק הרב שהצטבר על הגשושית ימנע ממנה להיטען - והתקוות לערוך ניסויים מתקדמים על כוכב השביט נגוזו. "זה יהיה מאוד מפתיע אם נקבל אות חיים עכשיו, הטמפרטורות שם הם 180 מעלות מתחת לאפס", הוסיפו.

תמונות שצילמה הגשושית (צילום: רויטרס)
תמונות שצילמה הגשושית | צילום: רויטרס

אחד המבצעים המסובכים שביצע האדם

סוכנות החלל האירופית, האחראית על שיגור הגשושית, השקיעה יותר ממיליארד אירו בשיגורה של חללית האם "רוזטה", שנשאה את "פיליאה" ולמעשה הייתה זו שהנחיתה אותה על כוכב השביט P67, שזכה לכינוי "צ'ורי". בחודש אוגוסט 2014 החלה החללית לנוע סביב השביט עד שהתמקמה מעל ליעד הנחיתה על קרקע הכוכב, שעל פי הערכות מורכב משילוב לא מהודק של קרח ואבק.

הנחיתה על השביט היא מבצע מסובך שדורש תמרונים עדינים ויכולת להתמודד עם חומרים ותנאי כוח משיכה לא מוכרים על פני הגוש החללי. הנחיתה נעשתה אחרי מחקר מקדים, בנייה מסובכת ושיגור מסוכן, בסיוע של מדענים מסביב לעולם - באחד ממבצעי חקר החלל המסובכים ביותר שביצע האדם מאז ומעולם.

התכנית לחקור שביט ולהביא דוגמא מקרקעיתו לכדור הארץ כבר בת יותר מ-30 שנה. סוכנות החלל האירופית סימנה את "צ'ורי" כמטרה הראויה למחקר. הוא נראה כמו שני גושי קרח ואבק חלליים שהתחברו.