נגיף, וירוס (צילום: רויטרס)
"מיליונים עלולים להידבק בזיקה" | צילום: רויטרס

ארגון הבריאות העולמי הודיע בצהריים (חמישי) על הקמת צוות חירום בעקבות התפשטות וירוס הזיקה בדרום אמריקה. בהודעה דרמטית של הארגון נמסר כי התפשטות זיקה הפך מאיום קל ל"סכנה בעלת מימדים מבהילים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנו מודאגים מאוד מכיוון שיש הרבה מאוד חוסר ודאות בנושא והרבה שאלות שעלינו למצוא להן תשובות במהירות", אמרה מרגרט צ'אן, שעומדת בראש ארגון הבריאות העולמי. הצוות המיוחד שהוקם יתכנס ביום שני הקרוב במטרה לקבוע האם יש להתייחס לזיקה כאל מגפה בקנה מידה עולמי - כפי שנקבע לפני יותר משנה לגבי האבולה במערב אפריקה.

:רוצים לוודא שהדם הזמין לא נגוע" (צילום: רויטרס)
הזיקה יוכרז כמגפה כלל עולמית? | צילום: רויטרס

ההערכה היא כי נגיף הזיקה קשור לתופעה של תת-התפתחות (מיקרוצפליה) בקרב אלפי תינוקות בברזיל. בחודשים האחרונים זוהו לפחות 4,000 תינוקות שנולדו עם ראש ומוח קטנים מהרגיל.

ספורטאים וגם תיירים חוששים מהזיקה (צילום: רויטרס)
אין תרופה או חיסון | צילום: רויטרס

המקרה הראשון של זיקה בברזיל בהתפרצות הנוכחית דווח במאי 2015 וכעת - חצי שנה בלבד לאחר מכן - בארגון הבריאות מעריכים שישנם כ-1.5 מיליון נשאים של הווירוס במדינה וכ-3-4 מיליון בכל דרום אמריקה. עד כה התגלו מקרים של זיקה ב-20 מדינות ביבשת.

הנגיף פוגע בהתפתחות העובר (צילום: רויטרס)
אלפי תינוקות בעלי מום | צילום: רויטרס

הגורם העיקרי להדבקה בווירוס - שאין לו כל חיסון או תרופה - הוא עקיצת יתוש. בעקבות התפשטות הנגיף המליצו כבר מדינות שונות בעולם לנשים בהיריון להימנע מלהגיע לאזורים הנגועים. בארגון הבריאות העולמי ציינו כי העובדה שמדובר בשנת אל-ניניו תרמה לריבוי היתושים ולהתפשטותם לאזורים חדשים.