ליטוויננקו בימיו האחרונים בבית החולים (צילום: SKY NEWS)
ליטוויננקו בימיו האחרונים בבית החולים | צילום: SKY NEWS

חילופי האשמות, צעדים שכבר ננקטים בשטח - ומתח רב בין בריטניה לרוסיה: לאחר חשיפת ממצאי ועדת החקירה הבריטית, שבחנה את פרשת הרצח המסתורי של המרגל הרוסי אלכסנדר ליטוויננקו בלונדון בשנת 2006 וקבעה שנשיא רוסיה פוטין הורה ככל הנראה לחסלו, משבר חריף פרץ בין המדינות. הקרמלין הכחיש את המעורבות במותו של הסוכן וכינה את החקירה "בדיחה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הפרשה עלולה להרעיל את מערכת היחסים בין מוסקבה ללונדון", נאמר בהודעה של הקרמלין. משרד החוץ הרוסי כינה את ההתנהלות הבריטית "פוליטית ומשוחדת". הממשלה הבריטית זימנה את השגריר הרוסי במדינה אלכסנדר יקובנקו, ודרשה מהקרמלין תשובות לפרשה. עוד היא קראה להסגרת שני החשודים המרכזיים. השגריר אמר בתגובה: "אנחנו דוחים את הקביעה של הדוח לפיה למדינה הרוסית הייתה מעורבות כלשהי במותו של ליטוויננקו על אדמה בריטית".

בלשכתו של ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון אמרו כי "העובדה שהרצח אושר ברמות הגבוהות ביותר של השלטון ברוסיה היא מטרידה ביותר. זו אינה דרך פעולה מקובלת - ובטח לא של מדינה שחברה במועצת הביטחון של האו"ם".

הממשלה הבריטית שוקלת באילו צעדים לנקוט בעקבות ממצאי הדוח על רצח ליטוויננקו, אלא שבשטח כבר בוצעו כאלה: שר הפנים הודיע על הוצאת צו מעצר נגד אנדריי לוגובוי ודמיטרי קובטון, שני הסוכנים הרוסים שחשודים בהחדרת החומר הרדיואקטיבי לכוס התה של ליטוויננקו לפני עשר שנים בעת ששהה במלון בבירה הבריטית - ובכך הביאו למותו.

פוטין, ארכיון (צילום: רויטרס)
הרצח בוצע בהוראתו? פוטין | צילום: רויטרס

גם ברוסיה מיהרו להגיב על הממצאים והביעו צער על כך שתיק פלילי הפך לתיק פוליטי. "הטיפול של בריטניה במקרה אינו שקוף ופוגע בקשרים בין לונדון למוסקבה", מסרה דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה. "מסקנות הדוח מטילות צל כבד על מערכת היחסים בין המדינות. זה ברור שההחלטה להפסיק את חקירתו של חוקר מקרי המוות ולהעביר את הסמכויות לידי הוועדה נעשתה על בסיס פוליטי".

ועדת החקירה הבריטית שבדקה את פרשת מותו של ליטוויננקו ב-2006 קבעה היום כי שני שליחים מטעמו של פוטין -הסוכנים אנדריי לוגובוי ודמיטרי קובטון - החדירו לכוס התה של ליטוויננקו חומר רדיואקטיבי מסוג פולוניום 210, במהלך שהותו במלון בלונדון. ההרעלה הובילה לכך שהוא גסס במשך כשלושה חודשים בבית החולים - עד שמת.

לטענת חברי הוועדה, יש ראיות חזקות לכך שהסוכנים הרוסים נשלחו לרצוח את ליטוויננקו מטעם שירותי הביון החשאיים של רוסיה - בהוראת הנשיא פוטין. עקבות של החומר הרדיואקטיבי המסוכן אף נמצאו במספר מקומות בלונדון בימים שלאחר האירוע.

בעד להישאר באיחוד האירופי. קמרון (צילום: רויטרס)
צו מעצר לחשודים ברצח. קמרון | צילום: רויטרס

מלבד היותו מרגל, ליטוויננקו היה ידוע בהתנגדותו לשלטונו של פוטין - ואיים לחשוף סודות על הנעשה בקרמלין - מה שככל הנראה היווה את העילה לחסלו, יחד עם החשש כי הוא עלול להפוך לסוכן כפול. במוסקבה ממשיכים להכחיש כל מעורבות במותו של המרגל.

מרינה ליטוויננקו, אלמנתו של המרגל, הגיבה היום בסיפוק על הממצאים שנחשפו וקראה לבריטניה להטיל סנקציות על רוסיה - ואף לגרש דיפלומטים רוסים משטחה. "אני מאוד מרוצה שהמילים שבעלי אמר בזמן שגסס, ההאשמות נגד מר פוטין, הוכחו על ידי בית משפט אנגלי", אמרה. "אני קוראת להפעיל סנקציות כלכליות והגבלות תנועה על מספר אנשים, כולל מר פוטין".

ליטוויננקו הועסק בשירות הביטחון הפדראלי של רוסיה, אולם בשנת 1999 הוא פוטר לאחר שנעצר באשמת שימוש לרעה בסמכויותיו - וערק לאנגליה, שם קיבל מקלט מדיני. ברוסיה טענו כי קיבל אזרחות בריטית לאחר שהעביר לכאורה סודות מדינה ללונדון. מאז שהיגר לבריטניה, שב והאשים ליטוויננקו את פוטין בשורה של האשמות חמורות, ולאחר שהורעל ואושפז - האשים את הנשיא הרוסי ששלח סוכנים לרצוח אותו.