מדינות רבות כבר סגרו את הגבול (צילום: רויטרס)
מדינות רבות כבר סגרו את הגבול | צילום: רויטרס

מדינות רבות באירופה קורסות תחת זרם הפליטים והמהגרים מהמזרח התיכון ואפריקה, ומנהיגי האיחוד האירופי התכנסו היום (שני) בבלגיה לדיון דחוף על משבר ההגירה. מנהיגי האיחוד - לצד הממשל הטורקי - הצהירו כי הם שואפים לחסום את נתיב המעבר של המהגרים דרך מדינות הבלקן.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בדיון הוגדר זרם ההגירה כ"משבר הפליטים החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה". במהלך הפגישות בין המנהיגים בבריסל הבהירו נציגי האיחוד כי על מנת לטפל בהמונים שנמלטו על נפשם מזוועות הלחימה במזרח התיכון וגם באפריקה, יש להגדיר את נתיב המעבר דרך הבלקנים כ"סגור".

על פי ההערכות, מהלך זה יפעיל לחץ על טורקיה לקלוט לתוכה מהגרי עבודה: באיחוד כבר התחייבו לספק לממשל באנקרה כ-3.3 מיליארד דולרים לצורך הטיפול בהם. במהלך השנה שעברה יותר ממיליון מהגרים הגיעו לאירופה באופן לא חוקי, בעיקר דרך סירות רעועות, כאשר יוון וטורקיה מהוות לנקודת הכניסה הראשונה של רובם לתוך אירופה.

"המשבר החמור ביותר מאז מלחמת העולם" (צילום: רויטרס)
"המשבר החמור ביותר מאז מלחמת העולם" | צילום: רויטרס

טורקיה ויוון התחייבו: נעמוד ביעדים

מבקשי מקלט רבים עזבו את יוון על מנת להגיע לצפון אירופה, אך שמונה מדינות הסמוכות ליוון הציבו מחסומים בגבול על מנת לבלום את זרם ההגירה. כעת תקועים כ-13 אלף מהגרים בצפון יוון לאחר שמקדוניה סגרה את הגבול.

מדינות האיחוד עדיין חלוקות בינן לבין עצמן בנוגע למדיניות הראויה לטיפול באותם מבקשי מקלט: שוודיה וגרמניה נחשבות למדינות יעד מועדפות ומדיניות קליטת הפליטים שלהן נחשבת לידידותית יותר, בעוד בסלובקיה למשל התחזקו מפלגות הימין הקוראות למדיניות הגירה נוקשה יותר. במהלך הדיונים צפויה אירופה לבקש מטורקיה לקלוט אלפי מהגרים שאינם זכאים למקלט מדיני.

בתמורה לכך האיחוד ידון בתכנית ליישב מחדש מהגרים הנמצאים בטורקיה ולהעביר אותם למדינות אחרות באירופה. הצעדים המוצעים עשויים להעלות לדיון מחודש את "אמנת שנגן", המבטיחה תנועה חופשית בין מדינות האיחוד.

הנשיא הטורקי ארדואן אמר בשבוע שעבר כי טורקיה תהיה מוכנה לקלוט את כל המהגרים שנעצרו במים הטריטוריאליים שלה. עם זאת, נציגי האיחוד צפויים גם להעלות בדיון את סוגיית ההשתלטות על העיתון "זמאן" - צעד שעורר זעם רב במערב וטענות לרמיסת חופש הביטוי במדינה. על פי טיוטת ההחלטה, אירופה "תעמוד לצד יוון בשעתה הקשה ותעשה ככל יכולתה כדי לסייע בפתרון המצב". הרשויות ביוון, מצידן, הודיעו כי יעמדו במכסה אליה התחייבו - 37.400 פליטים עד לאמצע חודש מרס.