דרכו של רוצח: שריף קואשי בן ה-32, אחד המחבלים שביצע את הטבח המזעזע במערכת העיתון הצרפתי "שארלי הבדו" בפריז, עדיין לא אותר על ידי המשטרה הצרפתית, וכך גם אחיו סעיד בן ה-34. השניים מוגדרים על ידי המשטרה כ"חמושים ומסוכנים במיוחד", והבוקר (חמישי) נחשף כי כבר ב-2005 החל לעסוק בטרור ועלה על הכוונת של הרשויות בצרפת. למרות החשדות הכבדים נגדו, שריף ככל הנראה לא היה תחת מעקב הרשויות בשנים האחרונות, למרות עברו הפלילי הענף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב-2005 נעצר קואשי בצרפת בחשד שתכנן לטוס לעירק דרך סוריה, והרשויות הגדירו אותו אז כאחד הבכירים במבצע לשליחת צעירים להילחם לצד ארגוני טרור בעירק נגד הקואליציה בראשות ארה"ב. על פי החשד, כבר אז חבר לכוחות אל-קאעידה. גורמי משטרה צרפתיים אישרו כי נמצא קשר בין החשודים לבין ארגוני טרור בתימן, ואחד מעדי הראייה טען כי שמע את אחד האחים אומר: "אנחנו מאל קאעידה שבתימן".

בשנת 2008 התראיין קואשי לסוכנות הידיעות AP במסגרת כתבה על הצטרפות הצעירים הצרפתים ללחימה בעירק. קואשי אמר כי תמונות הזוועה מכלא אבו גרייב, שם עונו חלק מהעצורים העירקיים על ידי כוחות ארה"ב, עודדו אותו לפעול בנושא. "באמת האמנתי ברעיון של הג'יהאד בגלל זה", אמר החשוד, אז בן 25.  

הורשע בעבר בטרור. שריף קואשי
הורשע בעבר בטרור. שריף קואשי | צילום:

שריף קואשי הורשע באותה שנה באשמת מעורבות בטרור, לאחר שסייע ללוחמים בעירק, ונידון ל-18 חודשים בכלא. לאחר שחרורו ככל הנראה לא זנח את דרכיו - ואף צירף לפעולות הטרור את אחיו, סעיד. גורמים במדינה בודקים את החשד כי השלושה אומנו בעבר על ידי ארגון דאע"ש, בשל האכזריות בה בוצע הרצח.

אחד החשודים בטבח, חמיד מוראד בן ה-18 ששימש ככל הנראה כנהג המילוט, הסגיר עצמו למשטרה בשעות הלילה. כוחות הביטחון ממשיכים לסרוק אחר שני החשודים הנוספים. זהותם של השלושה פורסמה בכלי התקשורת במדינה. ראש ממשלת צרפת, מנואל וואלס, הודיע כי נעצרו שבעה אנשים לחקירה בחשד למעורבות במקרה. השוטרים מצאו במהלך החיפושים בזירה תעודה מזהה של אחד האחים, סעיד קואשי.

תמונתו של סעיד קואשי שהופצה לשוטרים
תמונתו של סעיד קואשי שהופצה לשוטרים | צילום:

"גם אני שארלי" - ההזדהות שסחפה את הרשת

למעלה ממאה אלף איש, בהם גם נציגים של הקהילה המוסלמית, יצאו אמש - עוד בטרם הדיווח על המעצר - לרחובותיה של בירת צרפת, הדליקו נרות וקראו להגנה על העיתונות וחופש הדיבור. ההמונים שיצאו לרחובות פריז הניפו את השלט שהפך לסיסמת המחאה - "גם אני שארלי" - משפט שהפך גם לתגית נפוצה (האשטג) בטוויטר.

אחד מ-12 ההרוגים הוא העורך והקריקטוריסט הראשי של העיתון סטפן שרבונייה. יחד עמו נהרגו שבעה עובדים נוספים של העיתון שנורו מטווח קצר, שני שוטרים ושני עוברי אורח. בין ההרוגים בפיגוע הטרור לפחות שלושה מעצבים גרפיים, שהיו אחראיים לחלק מהקריקטורות שפורסמו לאחרונה בעיתון ומתחו ביקורת על האיסלאם הקיצוני.

מחקירה ראשונית של הירי עולה כי העובדים נורו בתום ישיבת המערכת, כשלפחות 20 אנשים נפצעו, מהם ארבעה או חמישה במצב קשה. על פי ההערכות, המחבלים השתמשו גם ברימונים ובמטול אר.פי.ג'י לצד רובי קלצ'ניקוב כשפרצו למערכת העיתון.

"נקמנו את נקמת מוחמד"

במהלך מנוסתם, ירו שניים מהחשודים בשוטר וביצעו בו וידאו הריגה. שוטר נוסף נהרג במהלך חילופי האש מחוץ לעיתון הסאטירי, שהרבה לבקר את הקיצונים המוסלמים. אחד היורים צעק "אללה אכבר!" בשעה שנורתה אש לעבר השוטרים. בסרטון נוסף נשמעים שניים מהמחבלים צועקים: "הרגנו את שרלי הבדו, נקמנו את נקמתו של מוחמד". עד ראייה הוסיף כי אחד התוקפים אמר: "אנחנו מאל קאעידה שבתימן".

מערכת העיתון נמצאת תחת אבטחה כבדה כבר שנים רבות, בשל קריקטורות פוגעניות שגררו איומים. זמן קצר לפני הפיגוע, צייצה מערכת העיתון קריקטורה של מנהיג ארגון דאע"ש, אבו בכר אל-בגדדי. בקריקטורה נכתב "מיטב האיחולים, ובמיוחד בריאות מאל-בגדדי".

הפיגוע ב"שארלי הבדו", ינואר 2015 (צילום: רויטרס)
מחאת המונים: "כולנו שארלי" | צילום: רויטרס

לפני מספר ימים פורסמה קריקטורה של הנביא מוחמד שנתפסה כפוגענית. במקביל למרדף אחד היורים, במשטרה החלו גם בחקירת נסיבות הירי ובבדיקת הקשר בין הפרסומים האחרונים בחשבון הטוויטר לבין הירי.

ראש הממשלה מנואל וואלס עדכן כי האבטחה תוגברה במוקדי תחבורה מרכזיים, אתרים דתיים, גופי תקשורת נוספים ואתרים מסחריים. העיתון הדני "יילנדס-פוסטן", שעורר בעבר מחאות רבות בעקבות קריקטורות פוגעניות, הודיע לעובדיו על הגברת האבטחה לאחר הירי.

כוחות ביטחון בצרפת, ארכיון (צילום: SKY NEWS)
כ-3,000 שוטרים סרקו אחר החשודים | צילום: SKY NEWS