אירן והמעצמות קרובות מאוד להסכם בסוגיית הגרעין: כך לפחות טען אמש (רביעי) שר החוץ האירני מוחמד זריף, לאחר שהסתיים עוד סבב של שיחות בין הרפובליקה האיסלמית למעצמות בז'נבה. זריף לא רק הצהיר על הערכותיו בנוגע להתקדמות המגעים בין הצדדים ושיגר עקיצה לעבר נתניהו לאחר נאומו בקונגרס: "יש לחץ גדול שמופעל על ידי מחרחרי מלחמה שמנסים למנוע את העסקה באמצעות הפחדות, שקרים ודמגוגיה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון לטלוויזיה האירנית לאחר מפגש עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, אמר השר זריף כי אמנם נותרו עדיין פערים בין הצדדים, אולם הם קרובים מאוד לחתימה על הסכם היסטורי שיסדיר את סוגיית הגרעין: "אנחנו לא רחוקים מלהשיג הסכם. עדיין יש פערים גדולים שיהיה עלינו לגשר עליהם, אבל זה לא מה שימנע מאיתנו להניע את התהליך קדימה".

"אנחנו מוכנים לשיחות סביב השעון במטרה להגיע להסכם", הוסיף זריף. "אנחנו נהיה קרובים אם הנשיא אובמה יחליט ללכת על המהלך הזה, כפי שהצהיר".

הגיעו להבנות, זריף וקרי (צילום: רויטרס)
יגיעו להסכמות? קרי וזריף | צילום: רויטרס

זריף התייחס בעקיפין לנאומו של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס האמריקני השבוע ואמר: "זה מכשול שפוגם באווירה הדרושה להשגת ההסכם. נגיע להבנות ברגע שההיסטריה סביב ההסכם תיעלם. ברקע שמסע ההפחדות הזה ייפסק, אז נשיג הסכם - וכזה שאף אחד לא ייפגע כתוצאה ממנו".

מזכיר המדינה קרי: "לדרוש מאירן להיכנע זו לא תכנית"

לאחר נאומו של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס האמריקני, התייחס מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי באופן מרומז לביקורת שנשמעה נגד ההסכם המתגבש עם אירן. "לדרוש מאירן להיכנע או להתקפל זו לא תכנית", אמר בתום שלושה ימי שיחות עם מקבילו האירני בשוויץ.

"אף אחד לא הציג חלופה טובה יותר למניעת נשק גרעיני מאירן", הוסיף קרי. עם סיום השיחות בשוויץ המריא קרי לבירת סעודיה ריאד, שם הוא צפוי לעדכן את המלך הסעודי ונציגים נוספים ממדינות המפרץ אודות ההתקדמות במגעים עם אירן. קרי צפוי לשמוע ממנהיגי המדינות הערביות באזור על חששם מפני ההסכם המתגבש".

רוחאני: נמשיך בהסכם (צילום: מתוך הוידיאו)
"לא נסכים למנוע מאזרחי אירן קדמה". רוחאנ | צילום: מתוך הוידיאו

נשיא אירן חסן רוחאני פרסם אתמול (רביעי) הודעה שנוגעת לשיחות עם המערב. "אם הבסיס למשא ומתן הוא הגברת השקיפות אז נסכים לכך", אמר. "אך אם מטרת השיחות היא למנוע מאזרחי אירן את זכותם הטבעית - התקדמות בתחומי המדע והטכנולוגיה - זה אך טבעי שלא נסכים לכך".