חקירת התרסקות מטוס "ג'רמן ווינגס": התביעה במרסיי הודיעה אחר הצהריים (חמישי) רשמית כי טייס המשנה, אנדראס לוביץ (28), ריסק את המטוס בכוונה על רכס האלפים בזמן שהטייס הראשי נעול מחוץ לתא הטייס. התובע הראשי הדגיש כי מדובר עדיין בחקירה ראשונית וכי לא ברור מה גרם לטייס המשנה לנהוג כך, אך הדגיש: "לא מדובר באירוע טרור ולא מדובר בהתאבדות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"טייס המשנה רצה לרסק את המטוס", הדגיש התובע, ברייס רובין. לדבריו, בשלב זה לא ידוע האם לוביץ תכנן את האירוע מראש, אך מהמידע שנאסף עולה בבירור שהיה בשליטה בזמן ההתרסקות. ההקלטות מתא הטייס שנמצאו על גבי הקופסה השחורה הראשונה מעלות כי נשימתו של טייס המשנה הייתה סדירה בזמן ההתרסקות ולא היה כל סימן לכך שלקה בהתקף לב או בתסמין רפואי אחר.

טייס המשנה שריסק את המטוס, אנדראס לוביץ
ריסק את המטוס בכוונה | צילום:

התובע הוסיף כי טייס המשנה ניצל את העובדה שהטייס עזב את תא הטייס ולאחר מכן "סירב לפתוח את התא והפעיל נוהל נחיתה כשהיה לבדו בתא הטייס" - מה שמעיד על כך שבהכרח מדובר במעשה מכוון. התובע הוסיף כי בהקלטה נשמעו צרחות של הנוסעים רק בדקות האחרונות של הטיסה.

מבצע החילוץ נמשך (צילום: רויטרס)
נמשכות הסריקות בהרים | צילום: רויטרס

"אין מידע על מניע אפשרי"

גם חברת התעופה הגרמנית לופטהאנזה ערכה היום מסיבת עיתונאים שבה התייחסה בהרחבה להתרסקות. "אנחנו המומים וחסרי מילים לנוכח העובדה שטייס המשנה ריסק את המטוס בכוונה", אמר מנכ"ל החברה. "אין לנו כל מידע בנוגע למניע אפשרי למעשה הזה, אך כשאתה הורג 149 בני אדם - אי אפשר לקרוא לזה התאבדות", הוסיף.

הריסות המטוס (צילום: רויטרס)
זירת ההתרסקות | צילום: רויטרס

הוא ציין כי לא ברור בשלב זה האם הטייס הראשי ניסה לפתוח את דלת התא על ידי הכנסת קוד מיוחד וגם לא ברור עדיין האם טייס המשנה נעל את התא באופן שהיה מונע את פתיחתו על ידי הקשת הקוד. "אין מערכת בטיחות בעולם שיכולה למנוע את מה שעשה טייס המשנה", אמר.

עוד ציין מנכ"ל לופטהאנזה כי במסגרת הכשרתם לא עוברים הטייסים מבחנים פסיכולוגיים, אך הדגיש כי טייס המשנה עבר את כל ההכשרות והבדיקות הרפואיות והיה "100% כשיר לטיסה" והיה יכול גם להטיס את המטוס לבדו.

"ג'רמן ווינגס" (צילום: רויטרס)
טייס המשנה היה כשיר לחלוטין | צילום: רויטרס

ללוביץ היה ניסיון של 100 שעות טיסה בלבד בדגם המטוס שהתרסק וגם הכשרתו נקטעה למשך מספר חודשים, אך בסופו של דבר הושלמה כנדרש ובלופטהאנזה מדגישים כי לא מדובר באירוע חריג.

"אנו מספקים תמיכה כלכלית לבני משפחות ההרוגים", ציין מנכ"ל לופטהאנזה. גופות 150 ההרוגים לא ישוחררו לקבורה לפני שיתסיימו כל בדיקות ה-DNA - תהליך שעשוי לארוך מספר שבועות. הרשויות בצרפת מסרו כי בני המשפחות של הטייסים נמצאים גם הם בצרפת, אך הם שוכנו בנפרד מבני משפחות הנוסעים.